19 Ocak 2008 Cumartesi

ÜÇ RENKLİ SALATA


Canlarım herkese mutlu bir hafta sonu diliyorum. Benim için yazmış olduğunuz o güzel yorumlar içinde ayrıca hepinize teker teker teşekkür ederim. Hepinizi gerçekten çok seviyorum. Görmemiş olsamda hepinizin kalbimde ayrı bir yeri var buna emin olun. Bu arada bugün bende aile toplantısı vardı. Daha önce yayınlamış ve denemiş olduğum tarifler mönü de yer aldığı için bu salatayı sizlerle paylaşmak istedim. Eşimin ablası olan sevgili Hülya ablama da yardımlarından dolayı teşekkür ederim... Mucuk sana Hülya Ablacım... :))) Bu kadar aile seromanisin'den sonra isterseniz tarife geçeyim :)

Malzemeler;
4 adet haşlanmış patates
2 adet havuç
2 adet kırmızı havuç
4-5 adet kornişon turşu
Yarım demet dereotu
1 baş sarımsak
3-4 yemek kaşığı mayonez isterseniz oranı arttırabilirsiniz

Yapılışı;
Öncelikle haşlanmış patateslerimizi bir ezici yardımıyla iyice ezelim. İçine 3-4 yemek kaşığı mayonez, küp küp doğranmış kornişon turşusu ve ince kıyılmış olan dereotunu da ekleyip tuzla tatlandırarak bir kenara alalım. Bir diğer tarafta normal havucu rendeleyip yine içine 2-3 diş sarımsak rendeleyip birazda tuz ekleyerek tavada hafif öldürdükten sonra onu da kenara alalım. Son olarakta kırmızı havucu (daha doğrusu koyu bordo renkte oluyor. Ayrıca mor lahanaya benzediği için yiyenler karıştırabiliyor. Vitamin değeri zengin olan bir havuç türü kullanmanızı tavsiye ederim.) Nerde kalmıştık evetttt kırmızı havucu da yine rendeleyip sarımsak ve biraz tuzla tavada çok az öldürdükten sonra altını kapatalım. Ben baton kek kalıbı kullandım. Siz nasıl kullanmak isterseniz o tür kalıbı kullanabilirsiniz. Baton kek kalıbı'nın içine streç filmi yayalım. Sırasıyla önce kırmızı havucu yayıp hafif bastıralım. Daha sonra normal havucu üstüne kapatalım. Son olarakta patates püresiyle de tamamen üstün kapladıktan sonra kalıbı yayvan bir tabağa ters çevirip salatayı streç film'den ayıralım. İstediğiniz biçimde süsleyebilirsiniz. Ben yeşil zeytin ve mısırla süslemeyi tercih ettim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

18 Ocak 2008 Cuma

HALA İNSAN OLMAYI ÖĞRENEMEDİK ONA ÜZÜLÜYORUM

Arkadaşlar Merhabalar...

Biraz önce kendini bilmez biri tarafından sitemin berbet çok iğrençççççççççç olduğunu öğrendim. Bu arkadaşın ismi Laleymiş. Lale'cim öncelikle berbettt değil berbattır onun adı bilgin olsun :)))) yorum yazacağım diye heyecandan ne yazacağını şaşırmışsın be güzelim :)))) Beni eleştireceğine öncelikle Türkçeni düzeltmeni tavsiye ediyorum sana. Ayrıca bu tür kötü yorumlar yazan arkadaşların bizim gibi bilinen siteleri yermelerini çok normal karşılıyorum. Kıskançlıktır bunun adı bence üretememektir... Yazık ne diyeyim sana. Keşke daha yürekli olsan da bana varsa bloğunun (tabi o bloğu düzenleme kapasiten olduğunu pek düşünmüyorum :)) adını verseydin oradan görüşseydik seninle. Öyle uzaktan uzağa laf atmakla olmaz bu işler. Bunu senin almış olduğun görgüye veriyorum yazık arkadaşım sana. Keşke biraz daha üretken olsaydın bu kötü marifetlerini daha güzel şeyler için kullanabilseydin :))) iyi ve aklı başında bir insan olmakta meziyettir ve o meziyet her insanda malesef olmuyor. Sende de bu eksiklik hat safhada anlaşılan. En kısa zamanda bir Dr'dan yardım almanı tavsiye ediyorum sana yoksa durumun vahim görünüyor hasetlikten çatlayabilirsin mazallah :))))

17 Ocak 2008 Perşembe

PORTAKALLI MİNİK HAYVANCIKLAR





Geçen gün eşimin bana süpriz olarak almış olduğu minik hayvancıklardan oluşan kurabiye kalıplarıyla yaptığım portakal aromalı kurabiyeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kurabiye kalıplarını gördüğümde çocuk olsam bu kadar sevinirdim ancak. Piştikten sonra da o kadar güzel oluyorlar ki seyretmeye ben doyamadım. Ben böyleysem çocukların nasıl tepki vereceğini çok merak ediyorum . İki türlü sunum oluşturdum. Birincisi çubuklara geçirilmiş şekliyle, ikincisi ise normal biçimde. Siz nasıl isterseniz o şekilde yapabilirsiniz.
Not olarak ta birşey eklemek istiyorum. Anaokullarına veya özel doğumgünleri için kurabiye ve pasta sipariş etmek isterseniz de http://mutfaktayim10@hotmail.com dan bana ulaşabilirsiniz.


Malzemeler;


125 gr terayağı

1 yumurta

1 su bardağı pudra şekeri

1 adet portakalın kabuğu

Aldığı kadar un


Yapılışı;


Bütün malzemeyi birbirine karıştırıp güzelce yoğuralım. Daha sonra mutlaka yarım saat kadar dinlendirelim. Yarım cm kalınlığında açıp kalıplarla şekillendirerek yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde üzeri pembeleşmeden pişirip soğumaya bırakalım. Fırından çıkardağınızda hamur yumuşak olabilir. Soğudukça kurabiyeler formunu bulacaktır.


Afiyet Bal Şeker Olsun...







15 Ocak 2008 Salı

TUZLU KURABİYE PORSELEN DEMLİK #10 VE SOBE


Eveetttt yeni adresime sonunda taşındım bir kaç eksiğim var onları da vakit buldukça tamamlayacağım. Bu adresimi bilmiyenler blogcu adresimden buraya yönlenebilir. Henüz tam olarak blogspota alışamadım. Sistem olarak çok kolay bir yapısı var ama burası blogcuya göre daha sakin bir ortammış gibi geliyo nedense bana :))) Neyse bakalım zaman neyi gösterecek. Bu kurabiyeyi çok severim. Uzun süre kurabiye kutunuzda saklayabilirsiniz. Tazeliğinden kolay kolay birşey kaybetmiyor. Pişerken içindeki mahlep kokusuysa evi misler gibi sarıyor. Bu arada porselen demlik fırtınası devam ediyor davetinden dolayı womentuana ya teşekkür ederim. Son olarakta sevgili arkadaşım semra beni sobelemiş. Hayatın bana öğrettiği 3 şeyin ne olduğunu sormuş. Hayat bana malesef insanların gerçek samimiyette olmadığını öğretti. Ailedenbaşka kimsenin gerçek dost ve dinleyici olmadığını ve aslında gerçek huzurun insanın kendi kalbinin derinliklerinde saklı olduğunu öğretti. Yetmez mi?? ;))
Bende sobe olayına katkıda bulunarak sevgili, http://lezzetmutfagi.blogcu.com/ http://eyvahyemekyandiocakbatti.blogspot.com/ veeee http://sefertasi.blogcu.com/ arkadaşlarımı sobeliyorum herkese kolay gele...
Malzemeler;
1 paket oda sıcaklığında margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sirke
3 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep, çörek otu veya susam
Üzeri için 2 adet yumurta sarısı
Aldığı kadar un. Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor.
Yapılışı;
Üzeri için süreceğimiz yumurtalar hariç bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırıntepsisine kalıp yardımıyla şekil vererek dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susamla süsleyip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirelim.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

11 Ocak 2008 Cuma

FIRINLANMIŞ RAVİOLİ Ye #30 DÜNYA MUTFAKLARI



Geçenlerde yapmıştım yaptıktan sonra fırınladım ki akşama kadar birbirine yapışmasın. Tam olarak pişmiş halini yayınlayamadım. Akşam çekilen fotoğrafları beğenmiyorum böyle idare edeceğiz artık :) İtalyanların bir çeşit mantısı diyebiliriz. Özelliği büyük parçalar halinde olması ve dolgu malzemesi (iç malzeme)olarak ıspanak gibi çeşitli sebzelerden oluşması. Peynirli bile yapabilirsiniz. Hatta ve hatta deniz mahsülleriyle bile yapılıyor. Ben yine de kıymalı dan vazgeçemedim. Siz isteğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca sarımsaklı yoğurtlu yenmiyor domates sosu ve fesleğenle süslerseniz müthiş olur. Tabi bu bir zorunluluk değil. Ama ravioli yemek istiyorsanız domates sosu, fesleğen ve üzerine kaşar rendelerseniz ancak o zaman tadına varabilirsiniz. Bu arada tarifi yayınladıktan sonra sayfalarda gezerken Dünya Mutfakları Etkinliğini'nin sahibi tubaninpenceresinden görünce katılayım dedim biraz erken oldu ama yapmışken benim de çorbada tuzum olsun istedim :))) İşte tarifi...

Malzemeler; (2 kişilik)
2 su bardağı un
2 yumurta
4 yemek kaşığı ılık su
tuz

İç malzeme;
150 gr kıyma
1 büyük soğan
karabiber, tuz

Sos;
2 domates
Arzuya göre fesleğen
Kaşar peyniri

Yapılışı;
Unu temiz bir zemine döküp ortasını açıp yumurta tuz ve suyu koyup yavaş yavaş yoğuralım. Yoğurması biraz zor olabilir çünkü sert bir hamur oluyor. Hamurun sertliğinden dolayı içine su ilave etmeyin. Tam olarak yoğurduktan sonra 40 dk kadar hamuru dinlendirelim. Dinlendirdikten sonra 6 parçaya bölüp oklava yardımıyla açalım. Açtığımız yufkalar kalın olmamalı. Yemek tabağı büyüklüğünde açılıyor en fazla. Hepsini açtıktan sonra yine yarım saat kadar yufkaları kurumaya bırakalım. Diğer tarafta soğanı rendeleyip kıymayla karıştırdıktan sonra karabiber ve tuzla tatlandıralım. Hafif kurumuş olan yufkayı yarım ay kısmına tatlı kaşığı yardımıyla bir kaç sıra aralıklarla kıymadan koyup aralarını suyla ıslatalım. Diğer kalan yarım kısmıda üzerine kapatalım (Yufka D şeklinde olacak) elimizle kıymalı kısımları belirginleştirdikten sonra rulet veya bıçakla kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde arkalı önlü fırınlayalım. İsteğiniz zaman bir miktar kaynar suyun içine atıp haşlayalım. Sos içinde domates ve fesleğini bir miktar yağda pişirdikten sonra üzerine döküp kaşar peyniri rendeleyerek servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Ocak 2008 Perşembe

MEYVELİ ÇİKOLATALI SOSLU KREP SARMA

Geçenlerde bir tv kanalında görüp denediğim bir tatlı. Hem çok kolay hemde çok lezzetli oldu. Sadece krep yapılışı biraz el oyalıyor. Onun dışında çok kolay hadi birlikte nasıl yapıldığını okuyalım...

Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker

İç Malzemesi;
1 paket krem şanti
1su bardağı süt
2 adet muz

Çikolata sosu;
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı şeker

Yapılışı;
Krep malzemelerinin hepsini karıştırıp boza kıvamına getirinceye kadar çırpalım. Yumurtaların büyüklüğüne göre oran herkeste biraz farkedebilir. Eğer sulu olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Yağlanmış kızgın tavaya bir kepçe döküp arkalı önlü kreplerimizi pişirelim. Hepsi bittikten sonra soğumaya bırakalım. Diğer tarafta krem şantiyi paketteki tarife göre hazırlayıp muzları içine doğrayıp dolapta 15-20 dk kadar bekletelim. İyice katılaşan muzlu krem şantiden bir kaşık krebimizin içine koyarak kalın bir biçimde saralım. Tencereye çikolata sosu malzemelerinin hepsini katıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim ve kreplerimizin üzerine dökerek servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

4 Ocak 2008 Cuma

SAÇAKLI PASTANE AÇMASI PORSELEN DEMLİK 9#


Bugün izinliydim evde olunca mutfaktan çıkmıyorum. Yine bişeyler yapayım dedim ve saçaklı açma ortaya çıktı. Görünüm olarak çok iştah açıcı tadı da bir o kadar lezzetli oluyor. Pastanelerde birçoğumuz görmüşüzdür. Tadı zaten aynı oluyor. Bu arada porselen demlik çay saati etkinliği #9 devam ediyor. Davetinden dolayı edaca30 arkadaşıma teşekkür ederim.Gelelim tarifeeee...

Malzemeler;
1 tatlı kaşığı instant maya (kuru maya)
1 çay bardağı sıcak süt
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç Malzemesi;
100 gr kadar beyaz peynir
2 yemek kaşığı süzme yoğurt veya krem peynir isterseniz içine biraz kaşar rendeleyebilirsiniz
Dışı içinse doğranmış maydonoz.

Yapılışı;
Mayayı, sıcak ve ılık sütü, şekeri, tuzu, yağı ve unu karıştırıp yumuşak bir hamur elde edip yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ceviz büyüklüğünde hamurlar koparıp üzerine yumurta sarısı sürelim. Öncede ısıtılmış olan 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip soğutalım. Diğer tarafta peynir, süzme yoğurt ya da süzme yoğurt yerine kaşar rendesi veya krem peyniri karıştırıp ortadan tam kesmediğimiz açmalarımızın içine sürüp dışarı taşıralım taşan peynirli karışımı maydonoza batırıp servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

19 Aralık 2007 Çarşamba

TRUFF VE HAYIRLI BAYRAMLAR...

Öncelikler herkese hayırlı bayramlar...
Umarım bu bayram hepimize sağlık, huzur ve bol kazanç ülkemize ise dirlik düzenlik getirir. Tarifimiz ise bayramın içeriğine biraz uygun olsun istedim. Gerçi kurban bayramı ama olsun yine de şeker ikramınız mutlaka olur. Misafirlerinize kendi el emeğinizi sunabileceğiniz sağlıklı ve çok lezzetli bir tatlı. Bu bombalara şekerleme de diyebiliriz :) Yine malzeme olarak biraz cezerye yi andırıyor olabilir ama değil. Her truff'un iç malzemesi aynı ama dış süslemesini farklı konseptlerde uygulayabilirsiniz. Ben dışını hindistancevizi, kakao, antep fıstığı, fındık ve pasta süsleme şekerlemesiyle kapladım. Sizler arzu ettiğiniz şekillerde hazırlayabilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler;
Evde bir iki gün öncesinden kalmış bir miktar vanilyalı kek
3 tane rendelenmiş havuç
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Yarım portakal kabuğu
1 paket beyaz çikolata

Yapılışı;
Öncelikle rendelemiş olduğumuz havucu şekerle birlikte tencereye koyup havuçlar gözden kayboluncaya kadar pişirelim. Şekeri bitince biraz su ekleyebilirsiniz. Diğer tarafta keki rondodan geçirip ince kıymılar haline getirelim. Beyaz çikolatamızı da benmari usulü eritelim. Pişen havucun içine kek parçalarını, cevizi, portakal kabuğu rendesini ve benmari usulü erittiğimiz beyaz çikolatamızı da ekledikten sonra güzelce yoğurup hamur haline getirip katılaşıncaya kadar buzdolabında bekletiyoruz. İyice soğuduktan sonra ceviz büyüklüğünda parçalar kopararak yuvarladıktan sonra isteğiniz şekilde süsleyebilirsiniz...

Afiyet Bal Şeker Olsun...

16 Aralık 2007 Pazar

MUHTEŞEM BİR BEZE TARİFİ VE PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATI TARIFLERI 8#


Uzuuuuuuuuuun zamandır doğru dürüst beze tarifi arıyordum. Bir kaç denemem oldu ama hepsi hüsranla sonuçlandı. Halbu ki verilen tariflere harfiyen uymuştum. Yumurta akları ya tepsinin şeklini aldı ya da yaratık şekline dönüştü :))) Geçen gün nette dolaşırken birden aklıma geldi ve google dan arattırdım ve sonunda ömrümün sonuna kadar yapmaya karar verdiğim beze tarifini buldum. Tarifi ise sevgili pastaci dan.Tarifi bire bir uyguladım ve sonuç muhteşem. Pastanelerde satılan bezelerden bile çok daha güzel oldu. Öyle ki bezeleri yaptıktan ve resimledikten sonra bir daha göremedim hepsi eşimin midesindeydi ;) Olsun hepsi sana feda olsun hayatım afiyet bal şeker olsun. Görüntü itibariyle dışarıda satılanlardan hiç bir farkı yok. Mutlaka ve mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Sevgili Burcuya paylaşımından dolayı ve porselen demlik çay saati etkinliği 8# 'in yine halkalarından birisi olmamı sağlayan sevgili arkadaşım keskinlininmutfagi na da hem teşekkür hemde kolaylıklar diliyorum...
Malzemeler;
3 yumurta akı
5 çay bardağı pudra şekeri
Bir tutam tuz

Yapılışı;
Yumurta akını, şekeri ve tuzu tencereye alıp çok az ateşte ısıtarak mikserde çırpalım. Çırparken bir taraftan ocağın altı kısık ateşte olsun. Yumurta akı kendini toplamaya başlayacak yaklaşık 8-10 dk kadar bu şekilde çırptıktan sonra ocağın altını kapatım yaklaşık 10-15 dk kadar da altı kapalı bir biçimde mikser de çırpmaya devam edelim. Taaaa ki yumurta aklarının mikserin çırpma telinden düşmeyecek hal alana kadar bu işleme devam edelim. Kıvama gelince yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye sıkma torbası veya pasta süsleme araçlarıyla sıkıp 100 derece de çok ağır pişirelim. Bezelerimiz sertleştikten sonra fırını kapatıp bezeleri fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Üzeri beyaz kalmalı pembeleşmeden fırından alalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...



15 Aralık 2007 Cumartesi

PATETESLİ İÇLİ

Bol köpüklü Susurluk ayranının yanında güzel gider diye düşünüyorum:) Buyrun sizde alın...

Malzemeler;
Yarım kilo un
Bir miktar tuz ve su

İç malzeme;
2 adet patetes
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı;
Unu derin bir kaba koyalım. Bir tatlı kaşığı tuz ekledikten sonra aldığı kadar su ile yoğurarak yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru yaklaşık 20dk kadar dinlendirelim. Diğer tarafta bir adet soğanı yemeklik doğrayalım. Bir miktar sıvıyağ içinde kavuralım. Pateteslerimizi de rendeleyip soğanın içine ekleyelim. Tuz ve pul biberle tatlandırarak kavurduktan sonra dinlendirmiş olduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak unlu zeminde açalım patatesli harçtan içine koyup çok az sıvıyağlı teflon tavada arkalı önlü pişirip sıcak servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...


12 Aralık 2007 Çarşamba

YEŞİL POĞAÇA PORSELEN DEMLIK ÇAY TARIFLERI ETKINLIGI 7#

Porselen demlik etkinliği halen devam etmekte bu seferde sevgili arkadaşım baharhabercisiyim arkadaşım beni etkinliğe davet etmiş kendisine teşekkür ederim. Bu tarifi çok severim. Hem sunum olarak çok şık hemde oldukça besleyici bir poğaça türü. Çocukları ıspanak sevmeyenler için de güzel bir alternatif olacağına eminim. Yeşil yeşil poğaçaları hammm yap diyerek çocuklarınıza afiyetle yedirebilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler;
Yarım paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta 1 tanesinin sarısı üzerine
yarım kilo ıspanak
1 paket kabartma tozu
peynir ve aldığı kadar un

Yapılışı;
Öncelikle ıspanaklarımızı yıkadıktan sonra suda haşlayıp rondodan geçirelim. Sırasıyla tüm hamur malzemelerini bir birine karıştırarak orta yumuşaklıkta yeşil bir hamur elde edelim :)
Hamuru 10 dk kadar dinlendirdikten sonra minik parçalar kopararak elimizle açıp içine peynir koyup üzerine yumurta sarısı sürelim önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

17 Kasım 2007 Cumartesi

GELİN PASTASI VE EV YAPIMI PASTA SÜSLEMEM


Bu tarifimi bu sabah saatlerinde yayınlamıştım ama yine tarif bi anda siliniverdi. Daha önce yorum yazan arkadaşlarda böylece yazıyla birlikte silinmiş oldu. Üzgünüm arkadaşlar...
Bu pasta hem sunum olarak çok şık olur hemde çok lezziz olur. Görünüm olarak kek formatında ama içi oldukça ıslak olduğu için pasta olarak yorumluyorum ben :) Bu arada Pastamın üzerindeki pembiş çiçekleri de ben yaptım. Bu tarifi ne zamandır arıyordum fakat uzun zamandır bulamıyordum. Neyse ki geçen gün internette bir sitede rastladım fakat hangi adres olduğunu not almamışım o yüzden ismini yazamıyorum. Kendisine paylaşımından ötürü teşekkür ederim. Şeker hamurlu pasta kaplama ve şekerlemeler çok şık oluyorlar ama yine de dışarıdan alınan hazır ürünler olduğu için tam içimize sinerek yiyemiyoruz açıkçası o yüzden bende evde yapayım dedim. Bakalım beğenecekmisiniz. İşte tarifi...

Kek Malzemesi;
2 yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
içini ıslatmak içinse vişne kompostosu veya meyve suyu

Üzeri İçin;
1 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı pirinç unu
Süslemek için hindistan cevizi

Çiçek Süslemesi;
1 çay bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı su
gıda boyası

Yapılışı;
Kekimizi öncelikle yapalım. Yumurtayı şekerle birlikte krema olana kadar karıştırıp diğer kek malzemeleriyle karıştırıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pirişelim. Kek ılındıktan sonra vişne kompostosuyla ıslatalım. Üzerindeki beyaz krema içinse nişasta, prinç unu, süt ve şekeri pişirip sıcakken pastamızın üzerine döküyoruz. Soğuduktan sonra hindistan cevizi ile kaplıyoruz. Diğer tarafta çiçeklerimiz için nişastayı, pudra şekeri, su ve gıda boyasını teflon tencere veya tavada karıştıra karıştıra pişiriyoruz. İyice koyulaşacak. Koyulaştıktan sonra altını kapatmıyoruz hamur haline gelince altını kapatıp yine soğumaya bırakıyoruz. Altı nişasta serpilmiş zeminde hamurumuzu açıp kalıpla şekil vererek süslemelerinizde de kullanabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

12 Kasım 2007 Pazartesi

TENCERE PİZZASI

Bu pizzayı çok yaparım hem yapımı çok kolay hemde neredeyse dışarıda satılan pizzalara birebir yakın bir tad. Ayrıca ilginç tarafı bu hamurun 15-20 dk da tava veya tencere içinde nasıl bu kadar kıvamlı piştiği? Bu tarifi bloğumu kurduğum ilk aylarda yayınlamıştım ama her nedense bu tarifim silinmiş. Bende sizleri bu muhteşem lezzetin tarifinden mahrum bırakmak istemiyor tekrar yayınlıyorum. Yaptıktan sonra bir daha asla vazgeçemeyeceğiniz özel tariflerinizin arasına alacağınıza eminim deneyin asla ve asla pişman olmayacaksınız. Hadi kolay gelsin...


Malzemeler;
3 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çimdik tüzu
1 çay kaşığı kabartma tozu

Üst Malzeme;
2 yemek kaşığı ketçap
1 adet domates
3 adet sivri biber
İstediğiniz kadar çekirdekleri çıkarılmış zeytin
sucuk, salam veya sosis
kekik ve kaşar peyniri

Yapılışı;
Hamur malzemesinin hepsini karıştırıp sulu bir hamur elde edelim. Hamur cıvık bir hamur olacak kesinlikle içine un ilavesi yapmayalım. Yağlamış olduğumuz tavanın içine elimizi de biraz sıvıyağ ile yağlayarak hamuru yayalım. Hamurun üzerini ketçap ile kaplayalım sonra sırasıyla çekirdekleri çıkarılmış domatesi, sivri biberi doğrayıp arzuya göre sucuk, salam veya sosis doğrayalım. Çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri de üzerine yayalım. Ardından bol kekik ve pul biber ekledikten sonra en üst kısma kaşar peynirini ister doğrayın isterseniz de rendeleyin. Kısık ateşte 15-20 dk ağzı kapalı bir biçimde ocakta pişirip sıcak servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

11 Kasım 2007 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ

Bayılıyorum bu köfteye (şimdi belki içinizden geçireceksiniz aman özlem neye bayılmıyosun ki sen :))) ama gerçekten çok severek yerim bu köfteyi. Hele birde kızlar toplandı mı evde hem mercimek köfteni ye hemde sohbetini et. Harika olur. Çalışan bayanların en büyük derdi dir arkadaşlarıyla bir araya gelememek. Bende onlardanım. Neyse artık bir gün şu mercimek köftesinden yapayım da hepiniz toplanıp bana gelin iki lafın belini kıralım :) Kalabalık bir aileyiz artık kaç tencere yaparım bilemiyorum :))))


Mazlemeler;
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 limon
1 büyük baş soğan
6-7 yaprak kıvırcık
1,5 yemek kaşığı salça
isterseniz biraz da biber salçası ekleyebilirsiniz.
Sıvıyağ,kırmızı pul biber, kurunane, karabiber

Yapılışı;
Mercimekleri yıkadıktan sonra yaklaşık 2-3 bardak su ile pişmesini sağlayalım. Mercimekler artık suyunu çekip pişmeye yakın altını kapatıp ince bulguru da içine ekleyip altını kapatalım. Bir diğer tarafta soğanları yemeklik doğrayıp bir miktar sıvıyağda kavuralım. Ben halis zeytinyağı koyuyorum. Daha lezzetli oluyor tabi sizin tercihiniz. Kavrulan soğanlara salçayı da ekleyip yine kavurmaya devam edelim. Altını kapatalım. İyice şişmiş olan bulgur ve mercimekle buluştup yoğurmaya başlayalım. Kıvırcık yapraklarını da ince ince doğradıktan sonra mercimekli karışıma ekleyelim. İki limonun suyunu da ekleyelim. Diğer baharatları da katıp yoğurduktan sonra elimizle sıkarak köfte şekli verelim. Kıvırcığa sarıp yiyebilirsiniz.

Not: Ben limonu içine koyuyorum. İsterseniz üzerine de ekstradan sıkabilirsiniz. Ayrıca bu ölçü biraz fazla siz oranı kişi sayısına göre azaltabilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

4 Kasım 2007 Pazar

ÇİĞ BÖREK

Ne zamandır yapmayı planlıyordum. Bugüne kısmet oldu. İlk kez denememe rağmen oldukça güzel oldu diyebilirim. Çocuklu bayanların daha çok ilgileneceğini düşünüyorum. Bir de yanına köpüklü bir ayranla birlikte başlı başına bir öğün oluşturabilirsiniz. İşte tarifi...


Malzemeler;
5 kahve fincanı un
1 yumurta
1 kahve fincanı su
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

İç Malzemesi;
150 gr kadar kıyma
1-2 adet ince kıyılmış soğan
karabiber, tuz

Yapılışı;
Unu derin bir kabın içine dökelim. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke,tuz, yoğurt, sıvıyağı koyup özlü bir hamur haline getirip yaklaşık 20 dk kadar dinlenmek üzere bir yere bırakalım. Diğer tarafta soğanı ister rendeleyin isterseniz sıçan dişi büyüklüğünde yani çok minik bir biçimde doğrayın çiğ kıymayı da ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp unlu zeminde yuvarlak bir biçimde açalım. Kıymalı içten koyup yarım ay biçiminde kapatıp çatalla kenarlarını ezerek kapatalım. Kızgın bol yağda arka ve önünü güzelce kızartalım. Bu malzemelerden yaklaşık 6-7 tane çıkıyor. Biz iki kişi olduğumuzdan bize yetti. Siz kişi sayısına göre malzemenin oranını arttırabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

11 Ekim 2007 Perşembe

BAYRAM TATLIM BADEMLİ KURUÜZÜMLÜ ŞEKERPARE


Hepimiz şekerpareyi biliriz. Bu tarif diğerlerinden biraz farklı. İçinde badem tozu ve kuru üzüm var mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Farklı bir lezzet eminim beğeneceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler;
1 paket margarin
3 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı ince dövülmüş badem
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbet;
3,5 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Yarım limon

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki margarini, 3 yumurta sarısını, 1 su bardağı pudra şekerini iyice karıştırıp krema haline getirelim. Ardından tüm malzemeyi iyice harmanlayıp aldığı kadar un ekleyelim. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak. Yağlanmış fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak dizip evde bulunan çerezlerinizle süsleyin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında altın rengini alana kadar pişirelim. Diğer tarafta şeker, su ve yarım limo'nun suyunu iyice kaynatıp soğutalım. Fırından çıkarttığımız sıcak tatlımıza soğuk olan şerbeti döküp şerbetini çekmesini bekleyelim. Hindistan cevizi ve antep fıstığıyla süsleyerek servise sunalım...

Afiyet Bal Şeker Olsun...

9 Ekim 2007 Salı

ARPA ŞEHRİYE SALATASI


Malzemeler;
Yarım paket arpa şehriye
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı mayonez
5-6 adet kornişon turşu
5-6 adet sosis veya dilim salam
Yarım demet dereotu
1 havuç
4-5 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı;
Arpa şehriye yi haşlayıp soğumak üzere bir kenara bıkalım. Kornişon turşuyu küp küp doğrayalım. Aynı şekilde sosisleri de o şekilde doğrayalım. Sırasıyle dereotu, yoğurt, mayonez, rendelenmiş havuç ve rendelenmiş sarımsağı da güzelce karıştırıp arpa şehriye ile buluşturup soğuk servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

4 Ekim 2007 Perşembe

PASKALYA ÇÖREĞİMMM

Bu tarifi çok severim. Pasteneden alınan paskalya çöreklerinden hiçbir farkı yok. Evde pişerken eve misler gibi mahlep kokusu yayılır ya! işte o işin en güzel tarafı. Bu arada geçen hafta sonu Eminönüne gitme fırsatım oldu. Eminönüne gidipde nüans ve fermo 'ya uğramadan olurmu? Bir dolu şey aldım. Malzemelere bakarken etrafta bir sürü bayan harıl harıl bişeyler bakıyordu. İçimden kesin blogcu dur diye geçirmedim desem yalan olur. Keşke birinize orada rastlasaydım muhteşem olurdu. Aranızda yakın zamanda buralara uğrayacak birisi olursa haberim olsun. Ramazandan sonra Fermo'nun yanında bulunan Kahve Dünyasın'da birer kahve içeriz. Ne de olsa hepimizin ortak yerleri sayılır oraları değil mi? Aldığım bir sürü şeyler oldu onlarla yapacağım çalışmalarımla yakında sizlerle birlikte olacağım....


Malzemeler;

Yarım litre süt
1 su bardağından biraz daha fazla sıvıyağ
1 adet yumurta akı (sarısını üzerine sürelim)
2,5 bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket yaşmaya 1 paketi 42 gr oluyor onun yarısı olacak
1,5 tatlı kaşığı mahlep
1 paket vanilin
Aldığı kadar un
Süslemek için susam

Yapılışı;
Sütü ılıklaştırdıktan sonra içine mayayı koyup iyice eritelim ardından sırayla susam ve yumurta sarısı hariç bütün malzemeyi güzelce karıştıralım kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un koyup iyice yoğurduktan sonra mayalanmak üzere bir köşede bekletelim. Kabaran hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak elimizle uzun bir şekil verelim. Üç tane uzun yuvarladığımız parçalara saç örgüsü şekli vererek yuvarlak tekerlek haline getirelim. Yağlamış olduğumuz tepsiye hamuru koyduktan sonra ortasına ısıya dayanıklı bir kase veya bardak koyalım ki resim de de görüldüğü gibi ortası boş kalsın. Son olarakta yumurta sarısı ve susamla süsleyerek öneceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişirelim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Eylül 2007 Perşembe

ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KURABİYE

Bu tarifi sevgili canım arkadaşım mutfakrobotu ndan almıştım. İftar dan sonra çayın yanına insan bişeyler istiyor. Denedim lezzeti harika şeklinde sadece değişiklik yaptım. Şekil tarafı size kalmış nasıl isterseniz yapabilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler;
150 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 su bardağı kuru üzüm
Yarım paket kabartma tozu
Yarım su bardağı ceviz
4 su bardağı un

Yapılışı;
Üzüm ve ceviz hariç tüm malzemeleri güzelce yoğuralım. Daha sonra ceviz ve üzümü de katıp yoğurmaya devam edelim. Un kurabiyesinde yapmış olduğum kolay şekli bu kurabiye ye de verdim. Hamurun tamamını merdane şeklinde elimle yuvarladım ve verev keserek yağlı kağıt serilmiş tepside hafif pembeleşene kadar pişirdim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

18 Eylül 2007 Salı

MİS GİBİ YASSI KADAYIF


Özellikle ben bu tatlıyı çok seviyorum. Eski ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlılarındandı. Aniden misafir gelmeye kalktığında çabucak yapılabilecek ve iftar sofralarınız süsleyebilecek bir tatlı. Tabi önceden hazır olarak bu kadayıftan elinizin altında varsa. Kızartmasıyla birlikte en fazla 45 dak gibi bir sürede olabilen bir tatlı. Bence deneyin pişman olmayacaksınız.

Malzemeler;
Yarım kilo yassı kadayıf (yufkacılardan temin edebilirsiniz)
3 adet yumurta
Kızartmak için sıvıyağ

Şerbet;
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
4-5 damla limon suyu

Süslemek için;
Hindistan cevizi
Antep fıstığı ve vişne

Yapılışı;

Yumurtalarımız güzelce çırpıyoruz. Yağı tavada güzelce kızdırdıktan sonra yumurtaya buladığımız yassı kadayıflarımızı altın sarısı olana kadar kızartıp soğuk olan şerbete atıp yaklaşık 3-4 dk şerbette bekletip süsledikten sonra soğuk olarak servise sunuyoruz.

9 Eylül 2007 Pazar

KULURYA




Bu tarifim Rumeli bölgesine ait. Özelliği ise uzun süre bayatlamadan kalabilmesi. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Bu tariften yaklaşık 25 adet kurabiye çıkıyor. Lezziz mi lezziz görüntüsü de bence oldukça şık. Biz hanımlar için lezzetin yanında görüntü de önemli değil mi??

Malzemeler;
1 çay bardağı süt
2 yumurta
1 çay bardağı erimiş margarin veya tereyağ ( ben her zaman tereyağı kullanıyorum daha lezziz oluyor.)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar un.

Yapılışı;
Un ve kabartma tozunu elekten geçirerek diğer kalan tüm malzemeyle karıştırıp özleşene kadar yoğuralım. Hamur yumuşak bir hamur kıvamında olacak. Fırını yağladıktan sonra önceden ısıttığımız 180 derecelik ısıda pembeleşmeden pişirip servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

29 Ağustos 2007 Çarşamba

TAHİNLİ SARMA ÇÖREK


Çok severek yediğimiz yapımı hem çok kolay hemde çok lezziz ayrıca misafir sofralarınızda da eksik edemeyeceğiniz favori listenize ekleyebileceğiniz bir tarif. Tarifi bilmeyenler varsa bence hemen not alsın :)

Malzemeler;
250 gr margarin
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından az şeker
1 paket kabartma tozu
Yeterince un

İç malzeme için;
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı fındık
1 su bardağı şeker

Üzeri için;
1 yumurta sarısı
Susam

Yapılışı;
Hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp aldığı kadar da un ekleyip güzelce yoğuruyorup bir on dakika kadar dinlendiriyoruz. Diğer tarafta 1 su bardağı tahin ve şekeri dövülmüş fındıkla karıştalım. Dinlenmeye bıraktığımız hamuru ortadan ikiye bölüp ilk büyük bezeyi yuvarlak bir biçimde 2 cm kalınlığında büyükçe açıyoruz. Tahinli karışımın yarısını yuvarlağa iyice yayıp rulo şekli veriyoruz. Aynı işlemi diğer kalan parça içinde uyguluyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine iki ruloyu yanyana koyup yumurta sarısı ve çok az sıvıyağdan hazırlamış olduğumuz sosu sürüp susamla süsleyerek 200 derecelik fırında pişiriyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

27 Ağustos 2007 Pazartesi

TERBİYELİ KUZU İNCİK





Malzemeler;

1 kilo kuzu incik
2 büyük patates
2 adet havuç
1 büyük soğan
1 tane yumurta sarısı
Yarım limon
1,5 yemek kaşığı un
Tane karabiber, defne yaprağı
Yemeği geçecek kadar su

Yapılışı;
Tencereye suyumuzun tamamını dökelim. Önce inciklerimizi yıkayıp suyun içinde pişirelim. Tam anlamıyla pişmeden içine dörde böldüğümüz soğanı, iri doğradığımız patates ve havucumuzu, top karabiber ve bir iki yaprak defne yaprağını da ekledikten sonra pişmeye bırakalım. Diğer tarafta 1 yumurta sarısını yarım limonu ve 1,5 yemek kaşığı unu etin suyundan bir parça alarak ezip tuzla tadlandırıp tencereye yavaşça dökelim. Bir taşım kaynattıktan sonra sıcak olarak servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

23 Ağustos 2007 Perşembe

UN KURABİYESİ


Bu tarifi kekevi.com'dan alıp uyguladım. İçinde nişasta oluşu dikkatimi çekmişti. Sonuç ise harika mutlaka denemenizi tavsiye ederim arkadaşlar...

Malzemeler;
250 gr margarin veya tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 su bardağının yarısından az sıvı yağ
4 yemek kaşığı buğday nişastası
4 su bardağı un
1 paket vanilya
Süslemek için pudra şekeri ve bilimum süsler...

Yapılışı;
Oda sıcaklığına getirmiş olduğumuz tereyağını veya margarini elimizle iyice yoğurup pudra şekerini sıvıyağı, nişastayı unu vanilyayı da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurun tamamını elimizle kalın bir silindir haline getirip verev keserek yağlanmış tepsiye dizip hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra pudra şekeri ve istediğiniz süslemeyle servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

22 Ağustos 2007 Çarşamba

EZME PATATES SALATASI


Misafirlerim geldiğinde yaptığım hem pratik hemde diğer patates salatalarından daha renkli ve lezzetli olan başka bir çeşidi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yaz günlerinde et yemeklerinin yanında garnitür olarakta kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Malzemeler;

3 adet büyük haşlanmış patates
1 büyük çekirdekleri alınmış domates
3 adet sivri biber
Yarım demet taze soğan
Yarım demet dereotu (arzuya göre bu seçeneği maydonozla da değiştirebilirsiniz)
İstenildiği ölçüde taze nane
3-4 tane zeytin
2 adet kornişon turşu
Yarım çaybardağı haşlanmış mısır
1 yemek kaşığı sulandırılmış salça
Pul biber, karabiber, Tuz

Yapılışı;

Haşlanmış patateslerimizi güzelce çatal veya ezici yardımıyla eziyoruz. Diğer tarafta çekirdekleri alınmış domatesleri, sivri biberi, taze soğanı, dereotunu, naneyi, zeytini ve kornişon turşuyu ince ince kıyıp harmanlıyoruz. Ben bu sefer zeytin ve mısır koymadım. Ama normalde koyuyorum. Çok güzel oluyor. Salçayı da bir miktar suyla ezip patatesin içine ekleyip iyice yoğuruyoruz ki özleşsin. Son olarakta kıydığımız bütün malzemeleri patatesle buluşturup limon ve zeytinyağıyla bir kez daha karıştırdıktan sonra tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırıp soğuk olarak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

19 Ocak 2008 Cumartesi

ÜÇ RENKLİ SALATA

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:27 11 yorum

Canlarım herkese mutlu bir hafta sonu diliyorum. Benim için yazmış olduğunuz o güzel yorumlar içinde ayrıca hepinize teker teker teşekkür ederim. Hepinizi gerçekten çok seviyorum. Görmemiş olsamda hepinizin kalbimde ayrı bir yeri var buna emin olun. Bu arada bugün bende aile toplantısı vardı. Daha önce yayınlamış ve denemiş olduğum tarifler mönü de yer aldığı için bu salatayı sizlerle paylaşmak istedim. Eşimin ablası olan sevgili Hülya ablama da yardımlarından dolayı teşekkür ederim... Mucuk sana Hülya Ablacım... :))) Bu kadar aile seromanisin'den sonra isterseniz tarife geçeyim :)

Malzemeler;
4 adet haşlanmış patates
2 adet havuç
2 adet kırmızı havuç
4-5 adet kornişon turşu
Yarım demet dereotu
1 baş sarımsak
3-4 yemek kaşığı mayonez isterseniz oranı arttırabilirsiniz

Yapılışı;
Öncelikle haşlanmış patateslerimizi bir ezici yardımıyla iyice ezelim. İçine 3-4 yemek kaşığı mayonez, küp küp doğranmış kornişon turşusu ve ince kıyılmış olan dereotunu da ekleyip tuzla tatlandırarak bir kenara alalım. Bir diğer tarafta normal havucu rendeleyip yine içine 2-3 diş sarımsak rendeleyip birazda tuz ekleyerek tavada hafif öldürdükten sonra onu da kenara alalım. Son olarakta kırmızı havucu (daha doğrusu koyu bordo renkte oluyor. Ayrıca mor lahanaya benzediği için yiyenler karıştırabiliyor. Vitamin değeri zengin olan bir havuç türü kullanmanızı tavsiye ederim.) Nerde kalmıştık evetttt kırmızı havucu da yine rendeleyip sarımsak ve biraz tuzla tavada çok az öldürdükten sonra altını kapatalım. Ben baton kek kalıbı kullandım. Siz nasıl kullanmak isterseniz o tür kalıbı kullanabilirsiniz. Baton kek kalıbı'nın içine streç filmi yayalım. Sırasıyla önce kırmızı havucu yayıp hafif bastıralım. Daha sonra normal havucu üstüne kapatalım. Son olarakta patates püresiyle de tamamen üstün kapladıktan sonra kalıbı yayvan bir tabağa ters çevirip salatayı streç film'den ayıralım. İstediğiniz biçimde süsleyebilirsiniz. Ben yeşil zeytin ve mısırla süslemeyi tercih ettim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

18 Ocak 2008 Cuma

HALA İNSAN OLMAYI ÖĞRENEMEDİK ONA ÜZÜLÜYORUM

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 09:11 29 yorum
Arkadaşlar Merhabalar...

Biraz önce kendini bilmez biri tarafından sitemin berbet çok iğrençççççççççç olduğunu öğrendim. Bu arkadaşın ismi Laleymiş. Lale'cim öncelikle berbettt değil berbattır onun adı bilgin olsun :)))) yorum yazacağım diye heyecandan ne yazacağını şaşırmışsın be güzelim :)))) Beni eleştireceğine öncelikle Türkçeni düzeltmeni tavsiye ediyorum sana. Ayrıca bu tür kötü yorumlar yazan arkadaşların bizim gibi bilinen siteleri yermelerini çok normal karşılıyorum. Kıskançlıktır bunun adı bence üretememektir... Yazık ne diyeyim sana. Keşke daha yürekli olsan da bana varsa bloğunun (tabi o bloğu düzenleme kapasiten olduğunu pek düşünmüyorum :)) adını verseydin oradan görüşseydik seninle. Öyle uzaktan uzağa laf atmakla olmaz bu işler. Bunu senin almış olduğun görgüye veriyorum yazık arkadaşım sana. Keşke biraz daha üretken olsaydın bu kötü marifetlerini daha güzel şeyler için kullanabilseydin :))) iyi ve aklı başında bir insan olmakta meziyettir ve o meziyet her insanda malesef olmuyor. Sende de bu eksiklik hat safhada anlaşılan. En kısa zamanda bir Dr'dan yardım almanı tavsiye ediyorum sana yoksa durumun vahim görünüyor hasetlikten çatlayabilirsin mazallah :))))

17 Ocak 2008 Perşembe

PORTAKALLI MİNİK HAYVANCIKLAR

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 04:09 16 yorum




Geçen gün eşimin bana süpriz olarak almış olduğu minik hayvancıklardan oluşan kurabiye kalıplarıyla yaptığım portakal aromalı kurabiyeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kurabiye kalıplarını gördüğümde çocuk olsam bu kadar sevinirdim ancak. Piştikten sonra da o kadar güzel oluyorlar ki seyretmeye ben doyamadım. Ben böyleysem çocukların nasıl tepki vereceğini çok merak ediyorum . İki türlü sunum oluşturdum. Birincisi çubuklara geçirilmiş şekliyle, ikincisi ise normal biçimde. Siz nasıl isterseniz o şekilde yapabilirsiniz.
Not olarak ta birşey eklemek istiyorum. Anaokullarına veya özel doğumgünleri için kurabiye ve pasta sipariş etmek isterseniz de http://mutfaktayim10@hotmail.com dan bana ulaşabilirsiniz.


Malzemeler;


125 gr terayağı

1 yumurta

1 su bardağı pudra şekeri

1 adet portakalın kabuğu

Aldığı kadar un


Yapılışı;


Bütün malzemeyi birbirine karıştırıp güzelce yoğuralım. Daha sonra mutlaka yarım saat kadar dinlendirelim. Yarım cm kalınlığında açıp kalıplarla şekillendirerek yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde üzeri pembeleşmeden pişirip soğumaya bırakalım. Fırından çıkardağınızda hamur yumuşak olabilir. Soğudukça kurabiyeler formunu bulacaktır.


Afiyet Bal Şeker Olsun...







15 Ocak 2008 Salı

TUZLU KURABİYE PORSELEN DEMLİK #10 VE SOBE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 04:38 25 yorum

Eveetttt yeni adresime sonunda taşındım bir kaç eksiğim var onları da vakit buldukça tamamlayacağım. Bu adresimi bilmiyenler blogcu adresimden buraya yönlenebilir. Henüz tam olarak blogspota alışamadım. Sistem olarak çok kolay bir yapısı var ama burası blogcuya göre daha sakin bir ortammış gibi geliyo nedense bana :))) Neyse bakalım zaman neyi gösterecek. Bu kurabiyeyi çok severim. Uzun süre kurabiye kutunuzda saklayabilirsiniz. Tazeliğinden kolay kolay birşey kaybetmiyor. Pişerken içindeki mahlep kokusuysa evi misler gibi sarıyor. Bu arada porselen demlik fırtınası devam ediyor davetinden dolayı womentuana ya teşekkür ederim. Son olarakta sevgili arkadaşım semra beni sobelemiş. Hayatın bana öğrettiği 3 şeyin ne olduğunu sormuş. Hayat bana malesef insanların gerçek samimiyette olmadığını öğretti. Ailedenbaşka kimsenin gerçek dost ve dinleyici olmadığını ve aslında gerçek huzurun insanın kendi kalbinin derinliklerinde saklı olduğunu öğretti. Yetmez mi?? ;))
Bende sobe olayına katkıda bulunarak sevgili, http://lezzetmutfagi.blogcu.com/ http://eyvahyemekyandiocakbatti.blogspot.com/ veeee http://sefertasi.blogcu.com/ arkadaşlarımı sobeliyorum herkese kolay gele...
Malzemeler;
1 paket oda sıcaklığında margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sirke
3 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep, çörek otu veya susam
Üzeri için 2 adet yumurta sarısı
Aldığı kadar un. Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor.
Yapılışı;
Üzeri için süreceğimiz yumurtalar hariç bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırıntepsisine kalıp yardımıyla şekil vererek dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susamla süsleyip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirelim.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

11 Ocak 2008 Cuma

FIRINLANMIŞ RAVİOLİ Ye #30 DÜNYA MUTFAKLARI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:49 33 yorum


Geçenlerde yapmıştım yaptıktan sonra fırınladım ki akşama kadar birbirine yapışmasın. Tam olarak pişmiş halini yayınlayamadım. Akşam çekilen fotoğrafları beğenmiyorum böyle idare edeceğiz artık :) İtalyanların bir çeşit mantısı diyebiliriz. Özelliği büyük parçalar halinde olması ve dolgu malzemesi (iç malzeme)olarak ıspanak gibi çeşitli sebzelerden oluşması. Peynirli bile yapabilirsiniz. Hatta ve hatta deniz mahsülleriyle bile yapılıyor. Ben yine de kıymalı dan vazgeçemedim. Siz isteğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca sarımsaklı yoğurtlu yenmiyor domates sosu ve fesleğenle süslerseniz müthiş olur. Tabi bu bir zorunluluk değil. Ama ravioli yemek istiyorsanız domates sosu, fesleğen ve üzerine kaşar rendelerseniz ancak o zaman tadına varabilirsiniz. Bu arada tarifi yayınladıktan sonra sayfalarda gezerken Dünya Mutfakları Etkinliğini'nin sahibi tubaninpenceresinden görünce katılayım dedim biraz erken oldu ama yapmışken benim de çorbada tuzum olsun istedim :))) İşte tarifi...

Malzemeler; (2 kişilik)
2 su bardağı un
2 yumurta
4 yemek kaşığı ılık su
tuz

İç malzeme;
150 gr kıyma
1 büyük soğan
karabiber, tuz

Sos;
2 domates
Arzuya göre fesleğen
Kaşar peyniri

Yapılışı;
Unu temiz bir zemine döküp ortasını açıp yumurta tuz ve suyu koyup yavaş yavaş yoğuralım. Yoğurması biraz zor olabilir çünkü sert bir hamur oluyor. Hamurun sertliğinden dolayı içine su ilave etmeyin. Tam olarak yoğurduktan sonra 40 dk kadar hamuru dinlendirelim. Dinlendirdikten sonra 6 parçaya bölüp oklava yardımıyla açalım. Açtığımız yufkalar kalın olmamalı. Yemek tabağı büyüklüğünde açılıyor en fazla. Hepsini açtıktan sonra yine yarım saat kadar yufkaları kurumaya bırakalım. Diğer tarafta soğanı rendeleyip kıymayla karıştırdıktan sonra karabiber ve tuzla tatlandıralım. Hafif kurumuş olan yufkayı yarım ay kısmına tatlı kaşığı yardımıyla bir kaç sıra aralıklarla kıymadan koyup aralarını suyla ıslatalım. Diğer kalan yarım kısmıda üzerine kapatalım (Yufka D şeklinde olacak) elimizle kıymalı kısımları belirginleştirdikten sonra rulet veya bıçakla kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde arkalı önlü fırınlayalım. İsteğiniz zaman bir miktar kaynar suyun içine atıp haşlayalım. Sos içinde domates ve fesleğini bir miktar yağda pişirdikten sonra üzerine döküp kaşar peyniri rendeleyerek servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Ocak 2008 Perşembe

MEYVELİ ÇİKOLATALI SOSLU KREP SARMA

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:36 2 yorum
Geçenlerde bir tv kanalında görüp denediğim bir tatlı. Hem çok kolay hemde çok lezzetli oldu. Sadece krep yapılışı biraz el oyalıyor. Onun dışında çok kolay hadi birlikte nasıl yapıldığını okuyalım...

Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker

İç Malzemesi;
1 paket krem şanti
1su bardağı süt
2 adet muz

Çikolata sosu;
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı şeker

Yapılışı;
Krep malzemelerinin hepsini karıştırıp boza kıvamına getirinceye kadar çırpalım. Yumurtaların büyüklüğüne göre oran herkeste biraz farkedebilir. Eğer sulu olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Yağlanmış kızgın tavaya bir kepçe döküp arkalı önlü kreplerimizi pişirelim. Hepsi bittikten sonra soğumaya bırakalım. Diğer tarafta krem şantiyi paketteki tarife göre hazırlayıp muzları içine doğrayıp dolapta 15-20 dk kadar bekletelim. İyice katılaşan muzlu krem şantiden bir kaşık krebimizin içine koyarak kalın bir biçimde saralım. Tencereye çikolata sosu malzemelerinin hepsini katıp kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim ve kreplerimizin üzerine dökerek servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

4 Ocak 2008 Cuma

SAÇAKLI PASTANE AÇMASI PORSELEN DEMLİK 9#

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 15:19 0 yorum

Bugün izinliydim evde olunca mutfaktan çıkmıyorum. Yine bişeyler yapayım dedim ve saçaklı açma ortaya çıktı. Görünüm olarak çok iştah açıcı tadı da bir o kadar lezzetli oluyor. Pastanelerde birçoğumuz görmüşüzdür. Tadı zaten aynı oluyor. Bu arada porselen demlik çay saati etkinliği #9 devam ediyor. Davetinden dolayı edaca30 arkadaşıma teşekkür ederim.Gelelim tarifeeee...

Malzemeler;
1 tatlı kaşığı instant maya (kuru maya)
1 çay bardağı sıcak süt
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç Malzemesi;
100 gr kadar beyaz peynir
2 yemek kaşığı süzme yoğurt veya krem peynir isterseniz içine biraz kaşar rendeleyebilirsiniz
Dışı içinse doğranmış maydonoz.

Yapılışı;
Mayayı, sıcak ve ılık sütü, şekeri, tuzu, yağı ve unu karıştırıp yumuşak bir hamur elde edip yarım saat kadar dinlenmeye bırakalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ceviz büyüklüğünde hamurlar koparıp üzerine yumurta sarısı sürelim. Öncede ısıtılmış olan 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip soğutalım. Diğer tarafta peynir, süzme yoğurt ya da süzme yoğurt yerine kaşar rendesi veya krem peyniri karıştırıp ortadan tam kesmediğimiz açmalarımızın içine sürüp dışarı taşıralım taşan peynirli karışımı maydonoza batırıp servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

19 Aralık 2007 Çarşamba

TRUFF VE HAYIRLI BAYRAMLAR...

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 10:35 0 yorum
Öncelikler herkese hayırlı bayramlar...
Umarım bu bayram hepimize sağlık, huzur ve bol kazanç ülkemize ise dirlik düzenlik getirir. Tarifimiz ise bayramın içeriğine biraz uygun olsun istedim. Gerçi kurban bayramı ama olsun yine de şeker ikramınız mutlaka olur. Misafirlerinize kendi el emeğinizi sunabileceğiniz sağlıklı ve çok lezzetli bir tatlı. Bu bombalara şekerleme de diyebiliriz :) Yine malzeme olarak biraz cezerye yi andırıyor olabilir ama değil. Her truff'un iç malzemesi aynı ama dış süslemesini farklı konseptlerde uygulayabilirsiniz. Ben dışını hindistancevizi, kakao, antep fıstığı, fındık ve pasta süsleme şekerlemesiyle kapladım. Sizler arzu ettiğiniz şekillerde hazırlayabilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler;
Evde bir iki gün öncesinden kalmış bir miktar vanilyalı kek
3 tane rendelenmiş havuç
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Yarım portakal kabuğu
1 paket beyaz çikolata

Yapılışı;
Öncelikle rendelemiş olduğumuz havucu şekerle birlikte tencereye koyup havuçlar gözden kayboluncaya kadar pişirelim. Şekeri bitince biraz su ekleyebilirsiniz. Diğer tarafta keki rondodan geçirip ince kıymılar haline getirelim. Beyaz çikolatamızı da benmari usulü eritelim. Pişen havucun içine kek parçalarını, cevizi, portakal kabuğu rendesini ve benmari usulü erittiğimiz beyaz çikolatamızı da ekledikten sonra güzelce yoğurup hamur haline getirip katılaşıncaya kadar buzdolabında bekletiyoruz. İyice soğuduktan sonra ceviz büyüklüğünda parçalar kopararak yuvarladıktan sonra isteğiniz şekilde süsleyebilirsiniz...

Afiyet Bal Şeker Olsun...

16 Aralık 2007 Pazar

MUHTEŞEM BİR BEZE TARİFİ VE PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATI TARIFLERI 8#

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 11:06 6 yorum

Uzuuuuuuuuuun zamandır doğru dürüst beze tarifi arıyordum. Bir kaç denemem oldu ama hepsi hüsranla sonuçlandı. Halbu ki verilen tariflere harfiyen uymuştum. Yumurta akları ya tepsinin şeklini aldı ya da yaratık şekline dönüştü :))) Geçen gün nette dolaşırken birden aklıma geldi ve google dan arattırdım ve sonunda ömrümün sonuna kadar yapmaya karar verdiğim beze tarifini buldum. Tarifi ise sevgili pastaci dan.Tarifi bire bir uyguladım ve sonuç muhteşem. Pastanelerde satılan bezelerden bile çok daha güzel oldu. Öyle ki bezeleri yaptıktan ve resimledikten sonra bir daha göremedim hepsi eşimin midesindeydi ;) Olsun hepsi sana feda olsun hayatım afiyet bal şeker olsun. Görüntü itibariyle dışarıda satılanlardan hiç bir farkı yok. Mutlaka ve mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Sevgili Burcuya paylaşımından dolayı ve porselen demlik çay saati etkinliği 8# 'in yine halkalarından birisi olmamı sağlayan sevgili arkadaşım keskinlininmutfagi na da hem teşekkür hemde kolaylıklar diliyorum...
Malzemeler;
3 yumurta akı
5 çay bardağı pudra şekeri
Bir tutam tuz

Yapılışı;
Yumurta akını, şekeri ve tuzu tencereye alıp çok az ateşte ısıtarak mikserde çırpalım. Çırparken bir taraftan ocağın altı kısık ateşte olsun. Yumurta akı kendini toplamaya başlayacak yaklaşık 8-10 dk kadar bu şekilde çırptıktan sonra ocağın altını kapatım yaklaşık 10-15 dk kadar da altı kapalı bir biçimde mikser de çırpmaya devam edelim. Taaaa ki yumurta aklarının mikserin çırpma telinden düşmeyecek hal alana kadar bu işleme devam edelim. Kıvama gelince yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye sıkma torbası veya pasta süsleme araçlarıyla sıkıp 100 derece de çok ağır pişirelim. Bezelerimiz sertleştikten sonra fırını kapatıp bezeleri fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Üzeri beyaz kalmalı pembeleşmeden fırından alalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...



15 Aralık 2007 Cumartesi

PATETESLİ İÇLİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 10:59 0 yorum
Bol köpüklü Susurluk ayranının yanında güzel gider diye düşünüyorum:) Buyrun sizde alın...

Malzemeler;
Yarım kilo un
Bir miktar tuz ve su

İç malzeme;
2 adet patetes
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı;
Unu derin bir kaba koyalım. Bir tatlı kaşığı tuz ekledikten sonra aldığı kadar su ile yoğurarak yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru yaklaşık 20dk kadar dinlendirelim. Diğer tarafta bir adet soğanı yemeklik doğrayalım. Bir miktar sıvıyağ içinde kavuralım. Pateteslerimizi de rendeleyip soğanın içine ekleyelim. Tuz ve pul biberle tatlandırarak kavurduktan sonra dinlendirmiş olduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak unlu zeminde açalım patatesli harçtan içine koyup çok az sıvıyağlı teflon tavada arkalı önlü pişirip sıcak servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...


12 Aralık 2007 Çarşamba

YEŞİL POĞAÇA PORSELEN DEMLIK ÇAY TARIFLERI ETKINLIGI 7#

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 00:20 0 yorum
Porselen demlik etkinliği halen devam etmekte bu seferde sevgili arkadaşım baharhabercisiyim arkadaşım beni etkinliğe davet etmiş kendisine teşekkür ederim. Bu tarifi çok severim. Hem sunum olarak çok şık hemde oldukça besleyici bir poğaça türü. Çocukları ıspanak sevmeyenler için de güzel bir alternatif olacağına eminim. Yeşil yeşil poğaçaları hammm yap diyerek çocuklarınıza afiyetle yedirebilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler;
Yarım paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta 1 tanesinin sarısı üzerine
yarım kilo ıspanak
1 paket kabartma tozu
peynir ve aldığı kadar un

Yapılışı;
Öncelikle ıspanaklarımızı yıkadıktan sonra suda haşlayıp rondodan geçirelim. Sırasıyla tüm hamur malzemelerini bir birine karıştırarak orta yumuşaklıkta yeşil bir hamur elde edelim :)
Hamuru 10 dk kadar dinlendirdikten sonra minik parçalar kopararak elimizle açıp içine peynir koyup üzerine yumurta sarısı sürelim önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

17 Kasım 2007 Cumartesi

GELİN PASTASI VE EV YAPIMI PASTA SÜSLEMEM

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 01:04 0 yorum

Bu tarifimi bu sabah saatlerinde yayınlamıştım ama yine tarif bi anda siliniverdi. Daha önce yorum yazan arkadaşlarda böylece yazıyla birlikte silinmiş oldu. Üzgünüm arkadaşlar...
Bu pasta hem sunum olarak çok şık olur hemde çok lezziz olur. Görünüm olarak kek formatında ama içi oldukça ıslak olduğu için pasta olarak yorumluyorum ben :) Bu arada Pastamın üzerindeki pembiş çiçekleri de ben yaptım. Bu tarifi ne zamandır arıyordum fakat uzun zamandır bulamıyordum. Neyse ki geçen gün internette bir sitede rastladım fakat hangi adres olduğunu not almamışım o yüzden ismini yazamıyorum. Kendisine paylaşımından ötürü teşekkür ederim. Şeker hamurlu pasta kaplama ve şekerlemeler çok şık oluyorlar ama yine de dışarıdan alınan hazır ürünler olduğu için tam içimize sinerek yiyemiyoruz açıkçası o yüzden bende evde yapayım dedim. Bakalım beğenecekmisiniz. İşte tarifi...

Kek Malzemesi;
2 yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
içini ıslatmak içinse vişne kompostosu veya meyve suyu

Üzeri İçin;
1 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı pirinç unu
Süslemek için hindistan cevizi

Çiçek Süslemesi;
1 çay bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı su
gıda boyası

Yapılışı;
Kekimizi öncelikle yapalım. Yumurtayı şekerle birlikte krema olana kadar karıştırıp diğer kek malzemeleriyle karıştırıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pirişelim. Kek ılındıktan sonra vişne kompostosuyla ıslatalım. Üzerindeki beyaz krema içinse nişasta, prinç unu, süt ve şekeri pişirip sıcakken pastamızın üzerine döküyoruz. Soğuduktan sonra hindistan cevizi ile kaplıyoruz. Diğer tarafta çiçeklerimiz için nişastayı, pudra şekeri, su ve gıda boyasını teflon tencere veya tavada karıştıra karıştıra pişiriyoruz. İyice koyulaşacak. Koyulaştıktan sonra altını kapatmıyoruz hamur haline gelince altını kapatıp yine soğumaya bırakıyoruz. Altı nişasta serpilmiş zeminde hamurumuzu açıp kalıpla şekil vererek süslemelerinizde de kullanabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

12 Kasım 2007 Pazartesi

TENCERE PİZZASI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:39 0 yorum
Bu pizzayı çok yaparım hem yapımı çok kolay hemde neredeyse dışarıda satılan pizzalara birebir yakın bir tad. Ayrıca ilginç tarafı bu hamurun 15-20 dk da tava veya tencere içinde nasıl bu kadar kıvamlı piştiği? Bu tarifi bloğumu kurduğum ilk aylarda yayınlamıştım ama her nedense bu tarifim silinmiş. Bende sizleri bu muhteşem lezzetin tarifinden mahrum bırakmak istemiyor tekrar yayınlıyorum. Yaptıktan sonra bir daha asla vazgeçemeyeceğiniz özel tariflerinizin arasına alacağınıza eminim deneyin asla ve asla pişman olmayacaksınız. Hadi kolay gelsin...


Malzemeler;
3 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çimdik tüzu
1 çay kaşığı kabartma tozu

Üst Malzeme;
2 yemek kaşığı ketçap
1 adet domates
3 adet sivri biber
İstediğiniz kadar çekirdekleri çıkarılmış zeytin
sucuk, salam veya sosis
kekik ve kaşar peyniri

Yapılışı;
Hamur malzemesinin hepsini karıştırıp sulu bir hamur elde edelim. Hamur cıvık bir hamur olacak kesinlikle içine un ilavesi yapmayalım. Yağlamış olduğumuz tavanın içine elimizi de biraz sıvıyağ ile yağlayarak hamuru yayalım. Hamurun üzerini ketçap ile kaplayalım sonra sırasıyla çekirdekleri çıkarılmış domatesi, sivri biberi doğrayıp arzuya göre sucuk, salam veya sosis doğrayalım. Çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri de üzerine yayalım. Ardından bol kekik ve pul biber ekledikten sonra en üst kısma kaşar peynirini ister doğrayın isterseniz de rendeleyin. Kısık ateşte 15-20 dk ağzı kapalı bir biçimde ocakta pişirip sıcak servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

11 Kasım 2007 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 08:27 0 yorum
Bayılıyorum bu köfteye (şimdi belki içinizden geçireceksiniz aman özlem neye bayılmıyosun ki sen :))) ama gerçekten çok severek yerim bu köfteyi. Hele birde kızlar toplandı mı evde hem mercimek köfteni ye hemde sohbetini et. Harika olur. Çalışan bayanların en büyük derdi dir arkadaşlarıyla bir araya gelememek. Bende onlardanım. Neyse artık bir gün şu mercimek köftesinden yapayım da hepiniz toplanıp bana gelin iki lafın belini kıralım :) Kalabalık bir aileyiz artık kaç tencere yaparım bilemiyorum :))))


Mazlemeler;
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
2 limon
1 büyük baş soğan
6-7 yaprak kıvırcık
1,5 yemek kaşığı salça
isterseniz biraz da biber salçası ekleyebilirsiniz.
Sıvıyağ,kırmızı pul biber, kurunane, karabiber

Yapılışı;
Mercimekleri yıkadıktan sonra yaklaşık 2-3 bardak su ile pişmesini sağlayalım. Mercimekler artık suyunu çekip pişmeye yakın altını kapatıp ince bulguru da içine ekleyip altını kapatalım. Bir diğer tarafta soğanları yemeklik doğrayıp bir miktar sıvıyağda kavuralım. Ben halis zeytinyağı koyuyorum. Daha lezzetli oluyor tabi sizin tercihiniz. Kavrulan soğanlara salçayı da ekleyip yine kavurmaya devam edelim. Altını kapatalım. İyice şişmiş olan bulgur ve mercimekle buluştup yoğurmaya başlayalım. Kıvırcık yapraklarını da ince ince doğradıktan sonra mercimekli karışıma ekleyelim. İki limonun suyunu da ekleyelim. Diğer baharatları da katıp yoğurduktan sonra elimizle sıkarak köfte şekli verelim. Kıvırcığa sarıp yiyebilirsiniz.

Not: Ben limonu içine koyuyorum. İsterseniz üzerine de ekstradan sıkabilirsiniz. Ayrıca bu ölçü biraz fazla siz oranı kişi sayısına göre azaltabilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

4 Kasım 2007 Pazar

ÇİĞ BÖREK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 11:18 1 yorum
Ne zamandır yapmayı planlıyordum. Bugüne kısmet oldu. İlk kez denememe rağmen oldukça güzel oldu diyebilirim. Çocuklu bayanların daha çok ilgileneceğini düşünüyorum. Bir de yanına köpüklü bir ayranla birlikte başlı başına bir öğün oluşturabilirsiniz. İşte tarifi...


Malzemeler;
5 kahve fincanı un
1 yumurta
1 kahve fincanı su
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

İç Malzemesi;
150 gr kadar kıyma
1-2 adet ince kıyılmış soğan
karabiber, tuz

Yapılışı;
Unu derin bir kabın içine dökelim. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke,tuz, yoğurt, sıvıyağı koyup özlü bir hamur haline getirip yaklaşık 20 dk kadar dinlenmek üzere bir yere bırakalım. Diğer tarafta soğanı ister rendeleyin isterseniz sıçan dişi büyüklüğünde yani çok minik bir biçimde doğrayın çiğ kıymayı da ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp unlu zeminde yuvarlak bir biçimde açalım. Kıymalı içten koyup yarım ay biçiminde kapatıp çatalla kenarlarını ezerek kapatalım. Kızgın bol yağda arka ve önünü güzelce kızartalım. Bu malzemelerden yaklaşık 6-7 tane çıkıyor. Biz iki kişi olduğumuzdan bize yetti. Siz kişi sayısına göre malzemenin oranını arttırabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

11 Ekim 2007 Perşembe

BAYRAM TATLIM BADEMLİ KURUÜZÜMLÜ ŞEKERPARE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:19 0 yorum

Hepimiz şekerpareyi biliriz. Bu tarif diğerlerinden biraz farklı. İçinde badem tozu ve kuru üzüm var mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Farklı bir lezzet eminim beğeneceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler;
1 paket margarin
3 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı ince dövülmüş badem
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbet;
3,5 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Yarım limon

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki margarini, 3 yumurta sarısını, 1 su bardağı pudra şekerini iyice karıştırıp krema haline getirelim. Ardından tüm malzemeyi iyice harmanlayıp aldığı kadar un ekleyelim. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak. Yağlanmış fırın tepsisine ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak dizip evde bulunan çerezlerinizle süsleyin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında altın rengini alana kadar pişirelim. Diğer tarafta şeker, su ve yarım limo'nun suyunu iyice kaynatıp soğutalım. Fırından çıkarttığımız sıcak tatlımıza soğuk olan şerbeti döküp şerbetini çekmesini bekleyelim. Hindistan cevizi ve antep fıstığıyla süsleyerek servise sunalım...

Afiyet Bal Şeker Olsun...

9 Ekim 2007 Salı

ARPA ŞEHRİYE SALATASI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:53 0 yorum

Malzemeler;
Yarım paket arpa şehriye
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı mayonez
5-6 adet kornişon turşu
5-6 adet sosis veya dilim salam
Yarım demet dereotu
1 havuç
4-5 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı;
Arpa şehriye yi haşlayıp soğumak üzere bir kenara bıkalım. Kornişon turşuyu küp küp doğrayalım. Aynı şekilde sosisleri de o şekilde doğrayalım. Sırasıyle dereotu, yoğurt, mayonez, rendelenmiş havuç ve rendelenmiş sarımsağı da güzelce karıştırıp arpa şehriye ile buluşturup soğuk servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

4 Ekim 2007 Perşembe

PASKALYA ÇÖREĞİMMM

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 15:38 0 yorum
Bu tarifi çok severim. Pasteneden alınan paskalya çöreklerinden hiçbir farkı yok. Evde pişerken eve misler gibi mahlep kokusu yayılır ya! işte o işin en güzel tarafı. Bu arada geçen hafta sonu Eminönüne gitme fırsatım oldu. Eminönüne gidipde nüans ve fermo 'ya uğramadan olurmu? Bir dolu şey aldım. Malzemelere bakarken etrafta bir sürü bayan harıl harıl bişeyler bakıyordu. İçimden kesin blogcu dur diye geçirmedim desem yalan olur. Keşke birinize orada rastlasaydım muhteşem olurdu. Aranızda yakın zamanda buralara uğrayacak birisi olursa haberim olsun. Ramazandan sonra Fermo'nun yanında bulunan Kahve Dünyasın'da birer kahve içeriz. Ne de olsa hepimizin ortak yerleri sayılır oraları değil mi? Aldığım bir sürü şeyler oldu onlarla yapacağım çalışmalarımla yakında sizlerle birlikte olacağım....


Malzemeler;

Yarım litre süt
1 su bardağından biraz daha fazla sıvıyağ
1 adet yumurta akı (sarısını üzerine sürelim)
2,5 bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket yaşmaya 1 paketi 42 gr oluyor onun yarısı olacak
1,5 tatlı kaşığı mahlep
1 paket vanilin
Aldığı kadar un
Süslemek için susam

Yapılışı;
Sütü ılıklaştırdıktan sonra içine mayayı koyup iyice eritelim ardından sırayla susam ve yumurta sarısı hariç bütün malzemeyi güzelce karıştıralım kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un koyup iyice yoğurduktan sonra mayalanmak üzere bir köşede bekletelim. Kabaran hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak elimizle uzun bir şekil verelim. Üç tane uzun yuvarladığımız parçalara saç örgüsü şekli vererek yuvarlak tekerlek haline getirelim. Yağlamış olduğumuz tepsiye hamuru koyduktan sonra ortasına ısıya dayanıklı bir kase veya bardak koyalım ki resim de de görüldüğü gibi ortası boş kalsın. Son olarakta yumurta sarısı ve susamla süsleyerek öneceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişirelim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Eylül 2007 Perşembe

ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KURABİYE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 18:28 0 yorum
Bu tarifi sevgili canım arkadaşım mutfakrobotu ndan almıştım. İftar dan sonra çayın yanına insan bişeyler istiyor. Denedim lezzeti harika şeklinde sadece değişiklik yaptım. Şekil tarafı size kalmış nasıl isterseniz yapabilirsiniz. İşte tarifi...

Malzemeler;
150 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 su bardağı kuru üzüm
Yarım paket kabartma tozu
Yarım su bardağı ceviz
4 su bardağı un

Yapılışı;
Üzüm ve ceviz hariç tüm malzemeleri güzelce yoğuralım. Daha sonra ceviz ve üzümü de katıp yoğurmaya devam edelim. Un kurabiyesinde yapmış olduğum kolay şekli bu kurabiye ye de verdim. Hamurun tamamını merdane şeklinde elimle yuvarladım ve verev keserek yağlı kağıt serilmiş tepside hafif pembeleşene kadar pişirdim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

18 Eylül 2007 Salı

MİS GİBİ YASSI KADAYIF

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 12:11 0 yorum

Özellikle ben bu tatlıyı çok seviyorum. Eski ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlılarındandı. Aniden misafir gelmeye kalktığında çabucak yapılabilecek ve iftar sofralarınız süsleyebilecek bir tatlı. Tabi önceden hazır olarak bu kadayıftan elinizin altında varsa. Kızartmasıyla birlikte en fazla 45 dak gibi bir sürede olabilen bir tatlı. Bence deneyin pişman olmayacaksınız.

Malzemeler;
Yarım kilo yassı kadayıf (yufkacılardan temin edebilirsiniz)
3 adet yumurta
Kızartmak için sıvıyağ

Şerbet;
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
4-5 damla limon suyu

Süslemek için;
Hindistan cevizi
Antep fıstığı ve vişne

Yapılışı;

Yumurtalarımız güzelce çırpıyoruz. Yağı tavada güzelce kızdırdıktan sonra yumurtaya buladığımız yassı kadayıflarımızı altın sarısı olana kadar kızartıp soğuk olan şerbete atıp yaklaşık 3-4 dk şerbette bekletip süsledikten sonra soğuk olarak servise sunuyoruz.

9 Eylül 2007 Pazar

KULURYA

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:41 0 yorum



Bu tarifim Rumeli bölgesine ait. Özelliği ise uzun süre bayatlamadan kalabilmesi. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Bu tariften yaklaşık 25 adet kurabiye çıkıyor. Lezziz mi lezziz görüntüsü de bence oldukça şık. Biz hanımlar için lezzetin yanında görüntü de önemli değil mi??

Malzemeler;
1 çay bardağı süt
2 yumurta
1 çay bardağı erimiş margarin veya tereyağ ( ben her zaman tereyağı kullanıyorum daha lezziz oluyor.)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu ve aldığı kadar un.

Yapılışı;
Un ve kabartma tozunu elekten geçirerek diğer kalan tüm malzemeyle karıştırıp özleşene kadar yoğuralım. Hamur yumuşak bir hamur kıvamında olacak. Fırını yağladıktan sonra önceden ısıttığımız 180 derecelik ısıda pembeleşmeden pişirip servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

29 Ağustos 2007 Çarşamba

TAHİNLİ SARMA ÇÖREK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 07:32 0 yorum

Çok severek yediğimiz yapımı hem çok kolay hemde çok lezziz ayrıca misafir sofralarınızda da eksik edemeyeceğiniz favori listenize ekleyebileceğiniz bir tarif. Tarifi bilmeyenler varsa bence hemen not alsın :)

Malzemeler;
250 gr margarin
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından az şeker
1 paket kabartma tozu
Yeterince un

İç malzeme için;
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı fındık
1 su bardağı şeker

Üzeri için;
1 yumurta sarısı
Susam

Yapılışı;
Hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp aldığı kadar da un ekleyip güzelce yoğuruyorup bir on dakika kadar dinlendiriyoruz. Diğer tarafta 1 su bardağı tahin ve şekeri dövülmüş fındıkla karıştalım. Dinlenmeye bıraktığımız hamuru ortadan ikiye bölüp ilk büyük bezeyi yuvarlak bir biçimde 2 cm kalınlığında büyükçe açıyoruz. Tahinli karışımın yarısını yuvarlağa iyice yayıp rulo şekli veriyoruz. Aynı işlemi diğer kalan parça içinde uyguluyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine iki ruloyu yanyana koyup yumurta sarısı ve çok az sıvıyağdan hazırlamış olduğumuz sosu sürüp susamla süsleyerek 200 derecelik fırında pişiriyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

27 Ağustos 2007 Pazartesi

TERBİYELİ KUZU İNCİK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:07 0 yorum




Malzemeler;

1 kilo kuzu incik
2 büyük patates
2 adet havuç
1 büyük soğan
1 tane yumurta sarısı
Yarım limon
1,5 yemek kaşığı un
Tane karabiber, defne yaprağı
Yemeği geçecek kadar su

Yapılışı;
Tencereye suyumuzun tamamını dökelim. Önce inciklerimizi yıkayıp suyun içinde pişirelim. Tam anlamıyla pişmeden içine dörde böldüğümüz soğanı, iri doğradığımız patates ve havucumuzu, top karabiber ve bir iki yaprak defne yaprağını da ekledikten sonra pişmeye bırakalım. Diğer tarafta 1 yumurta sarısını yarım limonu ve 1,5 yemek kaşığı unu etin suyundan bir parça alarak ezip tuzla tadlandırıp tencereye yavaşça dökelim. Bir taşım kaynattıktan sonra sıcak olarak servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

23 Ağustos 2007 Perşembe

UN KURABİYESİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 23:49 0 yorum

Bu tarifi kekevi.com'dan alıp uyguladım. İçinde nişasta oluşu dikkatimi çekmişti. Sonuç ise harika mutlaka denemenizi tavsiye ederim arkadaşlar...

Malzemeler;
250 gr margarin veya tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 su bardağının yarısından az sıvı yağ
4 yemek kaşığı buğday nişastası
4 su bardağı un
1 paket vanilya
Süslemek için pudra şekeri ve bilimum süsler...

Yapılışı;
Oda sıcaklığına getirmiş olduğumuz tereyağını veya margarini elimizle iyice yoğurup pudra şekerini sıvıyağı, nişastayı unu vanilyayı da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurun tamamını elimizle kalın bir silindir haline getirip verev keserek yağlanmış tepsiye dizip hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra pudra şekeri ve istediğiniz süslemeyle servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

22 Ağustos 2007 Çarşamba

EZME PATATES SALATASI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 07:19 0 yorum

Misafirlerim geldiğinde yaptığım hem pratik hemde diğer patates salatalarından daha renkli ve lezzetli olan başka bir çeşidi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yaz günlerinde et yemeklerinin yanında garnitür olarakta kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Malzemeler;

3 adet büyük haşlanmış patates
1 büyük çekirdekleri alınmış domates
3 adet sivri biber
Yarım demet taze soğan
Yarım demet dereotu (arzuya göre bu seçeneği maydonozla da değiştirebilirsiniz)
İstenildiği ölçüde taze nane
3-4 tane zeytin
2 adet kornişon turşu
Yarım çaybardağı haşlanmış mısır
1 yemek kaşığı sulandırılmış salça
Pul biber, karabiber, Tuz

Yapılışı;

Haşlanmış patateslerimizi güzelce çatal veya ezici yardımıyla eziyoruz. Diğer tarafta çekirdekleri alınmış domatesleri, sivri biberi, taze soğanı, dereotunu, naneyi, zeytini ve kornişon turşuyu ince ince kıyıp harmanlıyoruz. Ben bu sefer zeytin ve mısır koymadım. Ama normalde koyuyorum. Çok güzel oluyor. Salçayı da bir miktar suyla ezip patatesin içine ekleyip iyice yoğuruyoruz ki özleşsin. Son olarakta kıydığımız bütün malzemeleri patatesle buluşturup limon ve zeytinyağıyla bir kez daha karıştırdıktan sonra tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırıp soğuk olarak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...