18 Haziran 2009 Perşembe

İYİKİ DOĞDUM VE ALİ NAZİK KEBABI

Şu patlıcanı sevmeyen varmıdır acaba ? Her türlü yemeğine bayılıyorum. Küçükken gerçi midemi bulandırırdı. Herhalde fazla yağ çeken bir sebze olduğu için olabilir ama uzun zamandır midemin vazgeçemediği sebzeler arasına girmeyi başardı. Bu yemeği ister meze olarak isterseniz de kebap olarak servise sunabiliyorsunuz. Yemeği sunarken ki ısısıyla ilgili bir seçenek bu. Ben bu sefer kebap şekliyle sundum. Bu arada bir sene daha yaşlandım. Bugün doğum günüm bu işe sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Yıllar artık avuçlardan birer birer kayıyor. İnsan otuzlu yaşlardan sonra yaşının kıymetini anlamaya başlıyor gerçekten. Derlerdi de inanmazdım. Her yaşın bir güzelliği var diyerek kababın yapılışına geçelim bari :) İşte tarifi...

Malzemeler;
3 adet bostan patlıcanı
200 gr kıyma
3 adet domates
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
10-12 dal maydonoz
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Yapılışı;
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ocağın üzerinde közlemeye bırakıyoruz. Közlenen patlıcanları sıcakken saplarından tutup bıçak yardımıyla kabuklarını soyup minik küpler halinde bıçakla doğrayıp yayvan bir tabağa alıyoruz. Rendelenmiş sarımsaklarla yoğurdu karıştırıp patlıcanların üzerine yayıyoruz. Diğer tarafta bir miktar sıvıyağ içinde küp küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam ederken rendelenmiş domatesleri, salçayı ekleyip bir taşım pişirdikten sonra doğradımız maydonozlarıda ekledikten sonra tuz ve karabiberle tatlandırıp altını kapatıyoruz. Kıymalı harcımız hafif ılıklaştıktan sonra yoğurdun üzerine yayıp dilerseniz közlenmiş olan biber le süsleyip servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

18 Haziran 2009 Perşembe

İYİKİ DOĞDUM VE ALİ NAZİK KEBABI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 11:16 17 yorum
Şu patlıcanı sevmeyen varmıdır acaba ? Her türlü yemeğine bayılıyorum. Küçükken gerçi midemi bulandırırdı. Herhalde fazla yağ çeken bir sebze olduğu için olabilir ama uzun zamandır midemin vazgeçemediği sebzeler arasına girmeyi başardı. Bu yemeği ister meze olarak isterseniz de kebap olarak servise sunabiliyorsunuz. Yemeği sunarken ki ısısıyla ilgili bir seçenek bu. Ben bu sefer kebap şekliyle sundum. Bu arada bir sene daha yaşlandım. Bugün doğum günüm bu işe sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Yıllar artık avuçlardan birer birer kayıyor. İnsan otuzlu yaşlardan sonra yaşının kıymetini anlamaya başlıyor gerçekten. Derlerdi de inanmazdım. Her yaşın bir güzelliği var diyerek kababın yapılışına geçelim bari :) İşte tarifi...

Malzemeler;
3 adet bostan patlıcanı
200 gr kıyma
3 adet domates
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
10-12 dal maydonoz
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Yapılışı;
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ocağın üzerinde közlemeye bırakıyoruz. Közlenen patlıcanları sıcakken saplarından tutup bıçak yardımıyla kabuklarını soyup minik küpler halinde bıçakla doğrayıp yayvan bir tabağa alıyoruz. Rendelenmiş sarımsaklarla yoğurdu karıştırıp patlıcanların üzerine yayıyoruz. Diğer tarafta bir miktar sıvıyağ içinde küp küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam ederken rendelenmiş domatesleri, salçayı ekleyip bir taşım pişirdikten sonra doğradımız maydonozlarıda ekledikten sonra tuz ve karabiberle tatlandırıp altını kapatıyoruz. Kıymalı harcımız hafif ılıklaştıktan sonra yoğurdun üzerine yayıp dilerseniz közlenmiş olan biber le süsleyip servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...