14 Aralık 2010 Salı

ÇİKOLATALI BROWNİ


Bu aralar sık sık oğluşum benden kek ister oldu. Bende eşimin pek çikolatalı kekle arası olmamasına rağmen hazırladığım browniyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Güzel bir kahve eşliğinde nefis bir lezzet bence...


Malzemeler;

4 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım paketten biraz daha fazla eritilmiş tereyağı/margarin
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı ceviz
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu
2-3 su bardağı kadar un

Üzeri için; Eritilmiş kuvertur çikolata




Yapılışı;

Oda ısısındaki yumurtalarımızı toz şekerle buluşturup yine şekerler eriyene dek çırpıyoruz. Süt, sıvıyağ ve kakaoyu da ekleyip yine 2-3 dk kadar daha karıştırıyoruz. Bu karışımdan bir su bardağına yakın ayırıyoruz. Kalan malzememize kalan kek malzemelerinin hepsini katıp karıştırıyoruz. Yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba aktarıp 180 derecede pişmeye bırakıyoruz. Pişen ve keki fırından çıkarıp 5 dk kadar biraz soğumasını bekledikten sonra su bardağıyla ayırmış olduğumuz sosu kekin üzerine döküp çekmesini bekliyoruz. Diğer tarafta kuvertur çikolatayı benmari usulü eritip kekin üzerine dekor yapabilirsiniz.

Afiyet, bal, şeker olsun...


PORTAKALLI ŞIK KEK


Herkese mutlu günler...
Tariflerimi sık aralıklarla yayınlayacağımı söylememe rağmen yine araya bir kaç gün girdi. Laptopum'da bir arıza mevcut. Düzelmesi biraz zaman  alabilir. Bu zaman diliminde şu anda yaptığım gibi annem'den canlı yayına bağlanacağım ;)

Evet gelelim bu lezzetli, mevsime uygun kekin tarifine...
Geçen günlerde Derya Baykal'da zaman zaman güzel tariflerini bizlerle paylaşan sevgili Semen Zihnioğlu'ndan bu lezzet...

Kekin orjinal tarifini biryerlere yazmıştım izlerken fakat büyük bir ihtimalle benim afacanımın gazabına uğradı bulamadım. Bende aklımda kaldığı şekliyle birazda kendimden bişeyler katarak hazırladım. Görselliğe de çok önem veririm. Bu yüzden benim için ideal bir kek oldu. Yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;

3 adet portakal
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı  sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
Aldığı kadar un (yine yumurtaların büyüklüğüne göre ölçü değişibilir. Takriben 2,5-3 su bardağı)

Şerbet için;

2 Portakalın kabuklarını rendeledikten sonra suyunu alıyoruz
2 yemek kaşığı pudra şekeri/toz şeker


Yapılışı;

Oda ısısındaki yumurtayı çırpıcı yardımıyla iyice çırpıp ardından şekeri ekliyoruz. Yaklaşık 5 dk kadar mikserde krem halini alana dek bu işleme devam ediyoruz. Sırasıyla iki portakalın kabuklarını rendeleyip kek malzemelerinin hepsini yavaş yavaş katıyoruz. Bu arada çırpma işlemine devam ediyoruz. Kelepçeli kalıbın dibini ve yanlarını önce yağlıyoruz. Elimizle bir miktar toz şekeri kalıbın taban kısmına serpiyoruz. Daha sonra kalan bir portakalı ince dilimler halinde gelişi güzel kalıbın altına diziyoruz. Kek karışımını portakalların üzerine döktükten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirip ılınmaya bırakıyoruz. Piştikten ve hafif ılındıktan sonra kelepçeli kalıptan ters olarak çıkardığımız kekin üzerine hazırlamış olduğumuz portakal ve şekerden oluşan şerbet sosunu döküyoruz.

Afiyet, bal, şeker olsun...

14 Aralık 2010 Salı

ÇİKOLATALI BROWNİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:36 10 yorum

Bu aralar sık sık oğluşum benden kek ister oldu. Bende eşimin pek çikolatalı kekle arası olmamasına rağmen hazırladığım browniyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Güzel bir kahve eşliğinde nefis bir lezzet bence...


Malzemeler;

4 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım paketten biraz daha fazla eritilmiş tereyağı/margarin
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı ceviz
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu
2-3 su bardağı kadar un

Üzeri için; Eritilmiş kuvertur çikolata




Yapılışı;

Oda ısısındaki yumurtalarımızı toz şekerle buluşturup yine şekerler eriyene dek çırpıyoruz. Süt, sıvıyağ ve kakaoyu da ekleyip yine 2-3 dk kadar daha karıştırıyoruz. Bu karışımdan bir su bardağına yakın ayırıyoruz. Kalan malzememize kalan kek malzemelerinin hepsini katıp karıştırıyoruz. Yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba aktarıp 180 derecede pişmeye bırakıyoruz. Pişen ve keki fırından çıkarıp 5 dk kadar biraz soğumasını bekledikten sonra su bardağıyla ayırmış olduğumuz sosu kekin üzerine döküp çekmesini bekliyoruz. Diğer tarafta kuvertur çikolatayı benmari usulü eritip kekin üzerine dekor yapabilirsiniz.

Afiyet, bal, şeker olsun...


PORTAKALLI ŞIK KEK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:13 4 yorum

Herkese mutlu günler...
Tariflerimi sık aralıklarla yayınlayacağımı söylememe rağmen yine araya bir kaç gün girdi. Laptopum'da bir arıza mevcut. Düzelmesi biraz zaman  alabilir. Bu zaman diliminde şu anda yaptığım gibi annem'den canlı yayına bağlanacağım ;)

Evet gelelim bu lezzetli, mevsime uygun kekin tarifine...
Geçen günlerde Derya Baykal'da zaman zaman güzel tariflerini bizlerle paylaşan sevgili Semen Zihnioğlu'ndan bu lezzet...

Kekin orjinal tarifini biryerlere yazmıştım izlerken fakat büyük bir ihtimalle benim afacanımın gazabına uğradı bulamadım. Bende aklımda kaldığı şekliyle birazda kendimden bişeyler katarak hazırladım. Görselliğe de çok önem veririm. Bu yüzden benim için ideal bir kek oldu. Yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;

3 adet portakal
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı  sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
Aldığı kadar un (yine yumurtaların büyüklüğüne göre ölçü değişibilir. Takriben 2,5-3 su bardağı)

Şerbet için;

2 Portakalın kabuklarını rendeledikten sonra suyunu alıyoruz
2 yemek kaşığı pudra şekeri/toz şeker


Yapılışı;

Oda ısısındaki yumurtayı çırpıcı yardımıyla iyice çırpıp ardından şekeri ekliyoruz. Yaklaşık 5 dk kadar mikserde krem halini alana dek bu işleme devam ediyoruz. Sırasıyla iki portakalın kabuklarını rendeleyip kek malzemelerinin hepsini yavaş yavaş katıyoruz. Bu arada çırpma işlemine devam ediyoruz. Kelepçeli kalıbın dibini ve yanlarını önce yağlıyoruz. Elimizle bir miktar toz şekeri kalıbın taban kısmına serpiyoruz. Daha sonra kalan bir portakalı ince dilimler halinde gelişi güzel kalıbın altına diziyoruz. Kek karışımını portakalların üzerine döktükten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirip ılınmaya bırakıyoruz. Piştikten ve hafif ılındıktan sonra kelepçeli kalıptan ters olarak çıkardığımız kekin üzerine hazırlamış olduğumuz portakal ve şekerden oluşan şerbet sosunu döküyoruz.

Afiyet, bal, şeker olsun...