14 Aralık 2010 Salı

PORTAKALLI ŞIK KEK


Herkese mutlu günler...
Tariflerimi sık aralıklarla yayınlayacağımı söylememe rağmen yine araya bir kaç gün girdi. Laptopum'da bir arıza mevcut. Düzelmesi biraz zaman  alabilir. Bu zaman diliminde şu anda yaptığım gibi annem'den canlı yayına bağlanacağım ;)

Evet gelelim bu lezzetli, mevsime uygun kekin tarifine...
Geçen günlerde Derya Baykal'da zaman zaman güzel tariflerini bizlerle paylaşan sevgili Semen Zihnioğlu'ndan bu lezzet...

Kekin orjinal tarifini biryerlere yazmıştım izlerken fakat büyük bir ihtimalle benim afacanımın gazabına uğradı bulamadım. Bende aklımda kaldığı şekliyle birazda kendimden bişeyler katarak hazırladım. Görselliğe de çok önem veririm. Bu yüzden benim için ideal bir kek oldu. Yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;

3 adet portakal
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı  sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
Aldığı kadar un (yine yumurtaların büyüklüğüne göre ölçü değişibilir. Takriben 2,5-3 su bardağı)

Şerbet için;

2 Portakalın kabuklarını rendeledikten sonra suyunu alıyoruz
2 yemek kaşığı pudra şekeri/toz şeker


Yapılışı;

Oda ısısındaki yumurtayı çırpıcı yardımıyla iyice çırpıp ardından şekeri ekliyoruz. Yaklaşık 5 dk kadar mikserde krem halini alana dek bu işleme devam ediyoruz. Sırasıyla iki portakalın kabuklarını rendeleyip kek malzemelerinin hepsini yavaş yavaş katıyoruz. Bu arada çırpma işlemine devam ediyoruz. Kelepçeli kalıbın dibini ve yanlarını önce yağlıyoruz. Elimizle bir miktar toz şekeri kalıbın taban kısmına serpiyoruz. Daha sonra kalan bir portakalı ince dilimler halinde gelişi güzel kalıbın altına diziyoruz. Kek karışımını portakalların üzerine döktükten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirip ılınmaya bırakıyoruz. Piştikten ve hafif ılındıktan sonra kelepçeli kalıptan ters olarak çıkardığımız kekin üzerine hazırlamış olduğumuz portakal ve şekerden oluşan şerbet sosunu döküyoruz.

Afiyet, bal, şeker olsun...

4 yorum:

umutluhayat dedi ki...

çok güzel bir sunum olmuş.ellerinize sağlık bende benzerini ananasla yapmıştım.sevgiler.

YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

Özlemcim ellerine sğalık bende görselliğe çok öne veririm ve kek nefis görünüyor:)

Serap dedi ki...

Kokusu geldi buralara kadar... Ellerinize sağlık. Görüntü süper.

Gizemli Tatlar dedi ki...

ilginç bir tarife benziyor, portakalın keklere çok yakıştığını düşünmüşümdür hep, denenecekler listesine alındı...ellerine sağlık.

14 Aralık 2010 Salı

PORTAKALLI ŞIK KEK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:13

Herkese mutlu günler...
Tariflerimi sık aralıklarla yayınlayacağımı söylememe rağmen yine araya bir kaç gün girdi. Laptopum'da bir arıza mevcut. Düzelmesi biraz zaman  alabilir. Bu zaman diliminde şu anda yaptığım gibi annem'den canlı yayına bağlanacağım ;)

Evet gelelim bu lezzetli, mevsime uygun kekin tarifine...
Geçen günlerde Derya Baykal'da zaman zaman güzel tariflerini bizlerle paylaşan sevgili Semen Zihnioğlu'ndan bu lezzet...

Kekin orjinal tarifini biryerlere yazmıştım izlerken fakat büyük bir ihtimalle benim afacanımın gazabına uğradı bulamadım. Bende aklımda kaldığı şekliyle birazda kendimden bişeyler katarak hazırladım. Görselliğe de çok önem veririm. Bu yüzden benim için ideal bir kek oldu. Yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;

3 adet portakal
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı  sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
Aldığı kadar un (yine yumurtaların büyüklüğüne göre ölçü değişibilir. Takriben 2,5-3 su bardağı)

Şerbet için;

2 Portakalın kabuklarını rendeledikten sonra suyunu alıyoruz
2 yemek kaşığı pudra şekeri/toz şeker


Yapılışı;

Oda ısısındaki yumurtayı çırpıcı yardımıyla iyice çırpıp ardından şekeri ekliyoruz. Yaklaşık 5 dk kadar mikserde krem halini alana dek bu işleme devam ediyoruz. Sırasıyla iki portakalın kabuklarını rendeleyip kek malzemelerinin hepsini yavaş yavaş katıyoruz. Bu arada çırpma işlemine devam ediyoruz. Kelepçeli kalıbın dibini ve yanlarını önce yağlıyoruz. Elimizle bir miktar toz şekeri kalıbın taban kısmına serpiyoruz. Daha sonra kalan bir portakalı ince dilimler halinde gelişi güzel kalıbın altına diziyoruz. Kek karışımını portakalların üzerine döktükten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirip ılınmaya bırakıyoruz. Piştikten ve hafif ılındıktan sonra kelepçeli kalıptan ters olarak çıkardığımız kekin üzerine hazırlamış olduğumuz portakal ve şekerden oluşan şerbet sosunu döküyoruz.

Afiyet, bal, şeker olsun...

4 yorum on "PORTAKALLI ŞIK KEK"

umutluhayat on 14 Aralık 2010 05:24 dedi ki...

çok güzel bir sunum olmuş.ellerinize sağlık bende benzerini ananasla yapmıştım.sevgiler.

YEMEK VAKTİ AYLİN on 14 Aralık 2010 05:44 dedi ki...

Özlemcim ellerine sğalık bende görselliğe çok öne veririm ve kek nefis görünüyor:)

Serap on 14 Aralık 2010 06:45 dedi ki...

Kokusu geldi buralara kadar... Ellerinize sağlık. Görüntü süper.

Gizemli Tatlar on 14 Aralık 2010 13:38 dedi ki...

ilginç bir tarife benziyor, portakalın keklere çok yakıştığını düşünmüşümdür hep, denenecekler listesine alındı...ellerine sağlık.