13 Nisan 2009 Pazartesi

ÇİLEK REÇELLİ PANKEK


Bu tarifi lezzet dergisinde görüp denemiştim. Özellikle biraz daha ince yaptım. İçine birşeyler sürüp o şekilde yensin diye. Tadı da muhteşem oldu görüntüsü de. Evde çocuklara yedirilebilecek güzel tatlardan birisi daha...
Bu arada son iki haftadır yapmış olduğum diyette 3,5 kilo verdim. Artık yavaş yavaş eski halime dönüyorum. Şunu anladım herşeyden yiyebilirsin ama tadımlık. Tabi insanın yeme krizi geldiğinde bu tür kurallar bir anda yıkılıveriyor. Bu daha önce yapmış olduğum diyetlerdeki sorunlarımdı. Bu sefer krizim tutmadı. Demek ki beynimde hamilelikte aldığım kilolardan oldukça bunalmış olacak ki bana ye ye ye diye tutturmuyor :) Özellikle saat 18:00 den sonra hiç birşey yemiyorum. Hatta 17:00 de oluyor. Tabi bu saatlere gelene kadar bol yeşilliklerden oluşan salatalar ve sebzelerden oluşan mönüler yiyorum. Ayrıcı son öğünüm mutlaka etten oluşuyor. Bol bol sıvı tüketmekte işin püf noktalarından biri. Birde kondisyon bisikleti işin içine girince biraz daha hızlandı toparlanmak galiba. Bakalım neler olacak. Umarım yaza kadar toparlanırım. Eveetttt gelelim pankekimize yapımı gayet kolay. Sadece tavada pişirirken biraz zaman alıyor. Oda güzel bir çayın yanında yenecek hafif bir lezzet olduğundan uğraşmaya değer diye düşünüyorum.

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı

İçi veya üzeri için;
Çilek marmelatı, şokella

Yapılışı;
Yumurtaları iyice şekerle birlikte çırpıyoruz. Eritilmiş tereyağını ve kalan tüm malzemeyi blendırda iyice pürüzsüz bir şekilde karıştırıyoruz. Hamurumuz boza kıvamında olmalı.
Fırça yardımıyla hafif yağlanmış olan teflon tavamıza bir kepçe döküp kısık ateşte arkalı önlü pişirdikten sonra çilek marmelatı veya şokella ile afiyetle yiyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Nisan 2009 Cuma

KAÇAN KIZ BOHÇASI




Yemeğin ana temasını krep oluşturuyor. Bu da nasıl bir krep demeyin. Renginden bahsediyorum bu kadar sarı olmaması lazım dimi. Babamın bahçesinde yetiştirdiği minik tavuklarının yumurtaları bunlar. Yaptığımız herşeyde mutlaka bu renk oluyor. Nedeni ise tamamen tavukların doğal ortamda beslenmeleri. Geçen gün bir tv programında tavuk ve yumurtanın antibiyotiğe kurban gittiğini birkez daha uzmanların ağzından duydum. Artık ne yiyeceğimizi şaşırdık. Tavuklara kırk gün içinde büyümeleri için antibiyotik veriyorlarmış. Ne acayip bir millet olduk biz. Herşeyde bir üçkağıt var. İnsan sağlığı hiçe sayılıyor yeterki cukkalar dolsun. Minik tavucuklarımızın yumurtalarını afiyetle ailemle gönül rahatlığıyla yiyoruz. Rüzgar paşam bile artık kahvaltılarında bu yumurtalardan yemeye başladı. Yumurta bile olsa bari onu doğal yiyelim değil mi? Lafı fazla uzatmadan tarifimize geçelim.

Malzemeler;
4 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı un
Bir çimdik tuz

İç Malzeme;
1 büyük boy soğan
200 gr kadar kıyma
200 gr mantar
1 yemek kaşığı salça
1-2 adet sivribiber
Yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber, taze soğan yaprağı

Yapılışı;
Öncelikle kreplerimizi hazırlayalım. Derin bir kabın içine krep malzemelerinin hepsini koyup pürüzsüz akışkan bir hamur elde edelim. Krep tavamızı çok az sıvıyağ ile yağladıktan sonra bir kepçe kızgın tavaya döküp eşit miktarda tavaya yaydıktan sonra altlı üstlü pişirelim. Bu şekilde tüm kreplerimizi pişirip bir kenara alalım. Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar sıvıyağda kavuralım. Ardından ayıklayıp yıkadığımız ve doğramış olduğumuz mantarlarıda ekledikten sonra mantarlar pişene kadar kavurma işlemine devam edelim. Kıymayı da ekleyip pişirmeye devam edelim ardından sivri biber ve salçayıda kattıktan sonra tuz karabiberle tatlandırıp ılınması için bir kenara alalım. Kıymalı harcımızı krebimizin ortasına koyarak bohça şekli verip taze soğan yaprağı ile bağlayalım bu şekilde servise sunabilirsiniz. Tabakta şık bir sunum oluyor.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

6 Nisan 2009 Pazartesi

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ


Malzemeler:
1 kilo süt
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
vanilya
4-5 adet damla sakızı
Üzeri için arzu edilen miktarda iri kıyılmış ceviz
Yapılışı;
Öncelikle nişastayı bir miktar suyla birlikte iyice ezelim. Kalan tüm malzemeyi süte karıştırıp damla sakızları da iyice ezip içine ekledikten sonra sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebimiz göz göz olana dek pişirdikten sonra altını kapatıp kaselerimize veya kup bardaklarımıza paylaştırıp cevizle süsleyip soğuk servise sunuyoruz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Nisan 2009 Çarşamba

TAVUKLU TANTUNİ


Lavaşı çooook güzel oldu. Yanında bol köpüklü bir ayranla muhteşem bir seçenek diye düşünmekteyim. Artık yeni rejime başlamış birisi olarak sadece bir ısırık almakla yetindiğim bu güzel tadı denerseniz pişman olmayacağınıza eminim. Tarifi Oktay Usta'nın kitabinda görüp denedim. Sonuç harika.

İç Malzemesi:
2 adet tavuk göğsü (Arzu ederseniz tavuk kalça da olur.)
1 adet domates
İstenilen ölçüde temizlenmiş doğranmış mantar
1-2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, kekik, pulbiber

Lavaş Ekmeği;
3 su bardağı un
Bir miktar ılık su
1 tatlı kaşığı yaş veya kuru maya
Tuz

Yapılışı;
Öncelikle lavaşı hazırlayalım. Mayayı ılık suda eritip tuz ve unla birlikte karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edip ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iç malzememiz hazırlanan kadar mayalanmaya bırakalım. Tavuğu ince ince doğrayıp sivri biber ve mantarı da katıp soteleyelim sotelenirken domates ve salçayı da ekleyip baharatlarla tatlandırıp sotelemeye devam edelim. Diğer taraftaki hamurlarımızı unlu zeminde merdaneyle açıp yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirdikten sonra hazırladığımız iç karışımı içine koyup dürüm şekli verelim. Dilerseniz soğan piyaz veya yeşillikle de servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...


13 Nisan 2009 Pazartesi

ÇİLEK REÇELLİ PANKEK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 23:09 17 yorum

Bu tarifi lezzet dergisinde görüp denemiştim. Özellikle biraz daha ince yaptım. İçine birşeyler sürüp o şekilde yensin diye. Tadı da muhteşem oldu görüntüsü de. Evde çocuklara yedirilebilecek güzel tatlardan birisi daha...
Bu arada son iki haftadır yapmış olduğum diyette 3,5 kilo verdim. Artık yavaş yavaş eski halime dönüyorum. Şunu anladım herşeyden yiyebilirsin ama tadımlık. Tabi insanın yeme krizi geldiğinde bu tür kurallar bir anda yıkılıveriyor. Bu daha önce yapmış olduğum diyetlerdeki sorunlarımdı. Bu sefer krizim tutmadı. Demek ki beynimde hamilelikte aldığım kilolardan oldukça bunalmış olacak ki bana ye ye ye diye tutturmuyor :) Özellikle saat 18:00 den sonra hiç birşey yemiyorum. Hatta 17:00 de oluyor. Tabi bu saatlere gelene kadar bol yeşilliklerden oluşan salatalar ve sebzelerden oluşan mönüler yiyorum. Ayrıcı son öğünüm mutlaka etten oluşuyor. Bol bol sıvı tüketmekte işin püf noktalarından biri. Birde kondisyon bisikleti işin içine girince biraz daha hızlandı toparlanmak galiba. Bakalım neler olacak. Umarım yaza kadar toparlanırım. Eveetttt gelelim pankekimize yapımı gayet kolay. Sadece tavada pişirirken biraz zaman alıyor. Oda güzel bir çayın yanında yenecek hafif bir lezzet olduğundan uğraşmaya değer diye düşünüyorum.

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı

İçi veya üzeri için;
Çilek marmelatı, şokella

Yapılışı;
Yumurtaları iyice şekerle birlikte çırpıyoruz. Eritilmiş tereyağını ve kalan tüm malzemeyi blendırda iyice pürüzsüz bir şekilde karıştırıyoruz. Hamurumuz boza kıvamında olmalı.
Fırça yardımıyla hafif yağlanmış olan teflon tavamıza bir kepçe döküp kısık ateşte arkalı önlü pişirdikten sonra çilek marmelatı veya şokella ile afiyetle yiyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Nisan 2009 Cuma

KAÇAN KIZ BOHÇASI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 12:11 6 yorum



Yemeğin ana temasını krep oluşturuyor. Bu da nasıl bir krep demeyin. Renginden bahsediyorum bu kadar sarı olmaması lazım dimi. Babamın bahçesinde yetiştirdiği minik tavuklarının yumurtaları bunlar. Yaptığımız herşeyde mutlaka bu renk oluyor. Nedeni ise tamamen tavukların doğal ortamda beslenmeleri. Geçen gün bir tv programında tavuk ve yumurtanın antibiyotiğe kurban gittiğini birkez daha uzmanların ağzından duydum. Artık ne yiyeceğimizi şaşırdık. Tavuklara kırk gün içinde büyümeleri için antibiyotik veriyorlarmış. Ne acayip bir millet olduk biz. Herşeyde bir üçkağıt var. İnsan sağlığı hiçe sayılıyor yeterki cukkalar dolsun. Minik tavucuklarımızın yumurtalarını afiyetle ailemle gönül rahatlığıyla yiyoruz. Rüzgar paşam bile artık kahvaltılarında bu yumurtalardan yemeye başladı. Yumurta bile olsa bari onu doğal yiyelim değil mi? Lafı fazla uzatmadan tarifimize geçelim.

Malzemeler;
4 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı un
Bir çimdik tuz

İç Malzeme;
1 büyük boy soğan
200 gr kadar kıyma
200 gr mantar
1 yemek kaşığı salça
1-2 adet sivribiber
Yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber, taze soğan yaprağı

Yapılışı;
Öncelikle kreplerimizi hazırlayalım. Derin bir kabın içine krep malzemelerinin hepsini koyup pürüzsüz akışkan bir hamur elde edelim. Krep tavamızı çok az sıvıyağ ile yağladıktan sonra bir kepçe kızgın tavaya döküp eşit miktarda tavaya yaydıktan sonra altlı üstlü pişirelim. Bu şekilde tüm kreplerimizi pişirip bir kenara alalım. Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar sıvıyağda kavuralım. Ardından ayıklayıp yıkadığımız ve doğramış olduğumuz mantarlarıda ekledikten sonra mantarlar pişene kadar kavurma işlemine devam edelim. Kıymayı da ekleyip pişirmeye devam edelim ardından sivri biber ve salçayıda kattıktan sonra tuz karabiberle tatlandırıp ılınması için bir kenara alalım. Kıymalı harcımızı krebimizin ortasına koyarak bohça şekli verip taze soğan yaprağı ile bağlayalım bu şekilde servise sunabilirsiniz. Tabakta şık bir sunum oluyor.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

6 Nisan 2009 Pazartesi

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 11:26 14 yorum

Malzemeler:
1 kilo süt
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
vanilya
4-5 adet damla sakızı
Üzeri için arzu edilen miktarda iri kıyılmış ceviz
Yapılışı;
Öncelikle nişastayı bir miktar suyla birlikte iyice ezelim. Kalan tüm malzemeyi süte karıştırıp damla sakızları da iyice ezip içine ekledikten sonra sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebimiz göz göz olana dek pişirdikten sonra altını kapatıp kaselerimize veya kup bardaklarımıza paylaştırıp cevizle süsleyip soğuk servise sunuyoruz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Nisan 2009 Çarşamba

TAVUKLU TANTUNİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:41 9 yorum

Lavaşı çooook güzel oldu. Yanında bol köpüklü bir ayranla muhteşem bir seçenek diye düşünmekteyim. Artık yeni rejime başlamış birisi olarak sadece bir ısırık almakla yetindiğim bu güzel tadı denerseniz pişman olmayacağınıza eminim. Tarifi Oktay Usta'nın kitabinda görüp denedim. Sonuç harika.

İç Malzemesi:
2 adet tavuk göğsü (Arzu ederseniz tavuk kalça da olur.)
1 adet domates
İstenilen ölçüde temizlenmiş doğranmış mantar
1-2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, kekik, pulbiber

Lavaş Ekmeği;
3 su bardağı un
Bir miktar ılık su
1 tatlı kaşığı yaş veya kuru maya
Tuz

Yapılışı;
Öncelikle lavaşı hazırlayalım. Mayayı ılık suda eritip tuz ve unla birlikte karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edip ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iç malzememiz hazırlanan kadar mayalanmaya bırakalım. Tavuğu ince ince doğrayıp sivri biber ve mantarı da katıp soteleyelim sotelenirken domates ve salçayı da ekleyip baharatlarla tatlandırıp sotelemeye devam edelim. Diğer taraftaki hamurlarımızı unlu zeminde merdaneyle açıp yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirdikten sonra hazırladığımız iç karışımı içine koyup dürüm şekli verelim. Dilerseniz soğan piyaz veya yeşillikle de servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...