20 Ocak 2009 Salı

MANTARLI TAVUK GÜVEÇ


Bu lezzetin tadına doyamıyorum. Misafirlerinize ve özenli sofralarınızı süsleyecek güzel bir alternatif yapanlara kolay gelsin yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;
2 adet tavuk göğsü
Yarım kilo mantar
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz ve karabiber
Üzeri için istenilen ölçüde kaşar peyniri

Yapılışı;
Öncelikle mantarlarımızı soyduktan sonra limonlu suda bir süre bekletiyoruz (kararmaması için) Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp kısık ateşte hafif karamelize oluncaya kadar kavurduktan sonra iyice yıkanmış ve doğranmış olan mantarlarla birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Suyunu salan mantarlar yine suyunu çekinceye kadar yüksek ateşte kavurduktan sonra tuzla tatlandırıp altını kapatıyoruz. Göğüs etini kuşbaşı şeklinde doğrayıp iri iri doğranmış sivri biberlerle birlikte kızgın yağda soteleyerek kavuruyoruz pişmeye yakın kimyon, karabiber ve tuzu ekleyip biri iki kez karıştırdıktan sonra mantarlı karışımla karıştırıp minik güveçlere paylaştırıyoruz. Üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Ocak 2009 Salı

HÖŞMERİM




Son yaptığım tariflere bir baktımda bayağıdır tatlılardan gidiyorum. Rüzgara hamiyleyken başladığım tatlı serüvenim anlaşılan halen devam ediyor. Otururken, tv izlerken konuşurken bile gözümün önünden çeşit çeşit tatlılar geçiyor. Hazırda almayı pek sevmiyorum koşuyorum bi ara mutfağa alel acele yapıveriyorum bişeyler afiyetle yiyoruz. Tabi paşamdan vakit bulabilirsem. Bu işleri genelde annem ona bakarken yapabiliyorum :) paşa büyüyene kadar böyle olacak galiba
Son zamanlardaki hayat felsefem yiyelim ve güzelleşelim oldu. Uzun bir sürede hayat felsefem olmaya devam edecek sanıyorum. Evettt gelelim tatlımıza ailecek bu tatlıyı çok severiz. Genelde evde pek yapılmadığından dışardan mecburen aldığım tatlı çeşidiydi. Elime geçen sevgili Ümit usta'nın tarif kitabında rastlayınca hemen yapmak istedim. İçindeki peyniri de sütü kestirerek kendim yaptım. Gayet başarılıydı sevenlere işte tarifi...

Öncelikle Sütü kestirmek için;
1 kilo süt
Yarım limon kadar limon suyu
Sütü kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken içine limon suyunu ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Altını kapatıp 20 dk kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra kısık ateşte tekrar bir on dakika kadar kaynatıp tel süzgeçte peyniri süzüyoruz. Bu tatlıda tuzsuz lor olması gerektiğinden içine tuz eklemiyorum. Dilerseniz kendiniz başka şeyler için kullanırken tuz ekleyebilirsiniz.

Tatlı Malzemeleri;
500 gr lor (süt kesiği ) yukarıda tarifini anlattım. Gerçi bir kilo sütten yarım kilo lor çıkmıyor. Ben yettiği kadar kullandım.
2 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı irmik (irmik miktarını azaltabilirsiniz. Çok katı istemezseniz yarım su bardağı kadar da kullanılabilinir.)
50 gr tereyağı
2 su bardağı şeker

Yapılışı;
Öncelikle lor peynirinizi ve sütü bir tencereye alıp hafif ezerek pişirmeye bırakın 2 adet yumurta sarısını ekleyip karışım kabarana kadar pişirmeye devam edelim. Karışım kaynarken üzerinde kabuk oluşunca kıvamına gelmiş demektir. Sırasıyla önce irmiği ekleyip toplanmasını sağladıktan sonra son olarak şekeri ilave edip ılık servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...






3 Ocak 2009 Cumartesi

TARÇINLI ÇİKOLATALI ŞIK KURABİYE

Havalar hala çok soğuk. Ama tam olarak benim istediğim kar kıvamında değil. Karın yağmasını dört gözle bekliyorum. Beklerken de bir taraftan sokakta yaşayan insanları da düşünmeden edemiyorum işleri gerçekten çok zor Allah kolaylık versin onlara. Nerden çıktı bu kar meselesi diyeceksiniz. Bu kurabiyeleri kahvemin yanına eşlik etsin kar manzarası seyrederken yerim diye yaptım. Kahvenin yanında eşlik etti ama kuru soğuğu izlerken yemek durumunda kaldım. Yine de güzel oldu yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada oğlum Rüzgar son hızıyla esmeye devam ediyor ortalığı kasıp kavuruyor. Üç buçuk aylık olduk ama bizimki düzeleceğine git gide şiddetini arttırıyor napacağız bilmiyorum valla :))) ama herşeye rağmen harika bir duygu bir gülüşü dünyaya bedel gerçekten. Zaten insanın içinde öylesine büyük bir sevgi olmasa sabahtan gece yarılarına kadar süren bitmez tükenmez koşturmacalar çekilmez. O kadar büyük bir duygu
işte...

Malzemeler;
250 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
4 su bardağına yakın un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Çikolata sosu;
1 paket bitter çikolata
Yarım kutu sıvı krema

Yapılışı;
Öncelikle yağ ve şekeri rondoda krem halini alana kadar karıştıralım. Sırasıyla tüm kurabiye malzemelerini de katıp iyice yoğurup yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Hamuru yaklaşık bir iki cm kalınlığında açıp kalıplarla keserek şekil verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdikten sonra hafif pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra soğumaya bırakalım. Sıvı kremayı ocakta kaynatırken elimizle parçalara böldüğümüz çikolatayı da kremaya karıştırıp iyice karıştıralım. Kurabiyeleri bu karışıma batırıp tekrar soğumaya bırakalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Ocak 2009 Salı

MANTARLI TAVUK GÜVEÇ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:12 9 yorum

Bu lezzetin tadına doyamıyorum. Misafirlerinize ve özenli sofralarınızı süsleyecek güzel bir alternatif yapanlara kolay gelsin yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;
2 adet tavuk göğsü
Yarım kilo mantar
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz ve karabiber
Üzeri için istenilen ölçüde kaşar peyniri

Yapılışı;
Öncelikle mantarlarımızı soyduktan sonra limonlu suda bir süre bekletiyoruz (kararmaması için) Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp kısık ateşte hafif karamelize oluncaya kadar kavurduktan sonra iyice yıkanmış ve doğranmış olan mantarlarla birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Suyunu salan mantarlar yine suyunu çekinceye kadar yüksek ateşte kavurduktan sonra tuzla tatlandırıp altını kapatıyoruz. Göğüs etini kuşbaşı şeklinde doğrayıp iri iri doğranmış sivri biberlerle birlikte kızgın yağda soteleyerek kavuruyoruz pişmeye yakın kimyon, karabiber ve tuzu ekleyip biri iki kez karıştırdıktan sonra mantarlı karışımla karıştırıp minik güveçlere paylaştırıyoruz. Üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Ocak 2009 Salı

HÖŞMERİM

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:45 12 yorum



Son yaptığım tariflere bir baktımda bayağıdır tatlılardan gidiyorum. Rüzgara hamiyleyken başladığım tatlı serüvenim anlaşılan halen devam ediyor. Otururken, tv izlerken konuşurken bile gözümün önünden çeşit çeşit tatlılar geçiyor. Hazırda almayı pek sevmiyorum koşuyorum bi ara mutfağa alel acele yapıveriyorum bişeyler afiyetle yiyoruz. Tabi paşamdan vakit bulabilirsem. Bu işleri genelde annem ona bakarken yapabiliyorum :) paşa büyüyene kadar böyle olacak galiba
Son zamanlardaki hayat felsefem yiyelim ve güzelleşelim oldu. Uzun bir sürede hayat felsefem olmaya devam edecek sanıyorum. Evettt gelelim tatlımıza ailecek bu tatlıyı çok severiz. Genelde evde pek yapılmadığından dışardan mecburen aldığım tatlı çeşidiydi. Elime geçen sevgili Ümit usta'nın tarif kitabında rastlayınca hemen yapmak istedim. İçindeki peyniri de sütü kestirerek kendim yaptım. Gayet başarılıydı sevenlere işte tarifi...

Öncelikle Sütü kestirmek için;
1 kilo süt
Yarım limon kadar limon suyu
Sütü kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken içine limon suyunu ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Altını kapatıp 20 dk kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra kısık ateşte tekrar bir on dakika kadar kaynatıp tel süzgeçte peyniri süzüyoruz. Bu tatlıda tuzsuz lor olması gerektiğinden içine tuz eklemiyorum. Dilerseniz kendiniz başka şeyler için kullanırken tuz ekleyebilirsiniz.

Tatlı Malzemeleri;
500 gr lor (süt kesiği ) yukarıda tarifini anlattım. Gerçi bir kilo sütten yarım kilo lor çıkmıyor. Ben yettiği kadar kullandım.
2 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı irmik (irmik miktarını azaltabilirsiniz. Çok katı istemezseniz yarım su bardağı kadar da kullanılabilinir.)
50 gr tereyağı
2 su bardağı şeker

Yapılışı;
Öncelikle lor peynirinizi ve sütü bir tencereye alıp hafif ezerek pişirmeye bırakın 2 adet yumurta sarısını ekleyip karışım kabarana kadar pişirmeye devam edelim. Karışım kaynarken üzerinde kabuk oluşunca kıvamına gelmiş demektir. Sırasıyla önce irmiği ekleyip toplanmasını sağladıktan sonra son olarak şekeri ilave edip ılık servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...






3 Ocak 2009 Cumartesi

TARÇINLI ÇİKOLATALI ŞIK KURABİYE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 02:11 22 yorum
Havalar hala çok soğuk. Ama tam olarak benim istediğim kar kıvamında değil. Karın yağmasını dört gözle bekliyorum. Beklerken de bir taraftan sokakta yaşayan insanları da düşünmeden edemiyorum işleri gerçekten çok zor Allah kolaylık versin onlara. Nerden çıktı bu kar meselesi diyeceksiniz. Bu kurabiyeleri kahvemin yanına eşlik etsin kar manzarası seyrederken yerim diye yaptım. Kahvenin yanında eşlik etti ama kuru soğuğu izlerken yemek durumunda kaldım. Yine de güzel oldu yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada oğlum Rüzgar son hızıyla esmeye devam ediyor ortalığı kasıp kavuruyor. Üç buçuk aylık olduk ama bizimki düzeleceğine git gide şiddetini arttırıyor napacağız bilmiyorum valla :))) ama herşeye rağmen harika bir duygu bir gülüşü dünyaya bedel gerçekten. Zaten insanın içinde öylesine büyük bir sevgi olmasa sabahtan gece yarılarına kadar süren bitmez tükenmez koşturmacalar çekilmez. O kadar büyük bir duygu
işte...

Malzemeler;
250 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
4 su bardağına yakın un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Çikolata sosu;
1 paket bitter çikolata
Yarım kutu sıvı krema

Yapılışı;
Öncelikle yağ ve şekeri rondoda krem halini alana kadar karıştıralım. Sırasıyla tüm kurabiye malzemelerini de katıp iyice yoğurup yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Hamuru yaklaşık bir iki cm kalınlığında açıp kalıplarla keserek şekil verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdikten sonra hafif pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra soğumaya bırakalım. Sıvı kremayı ocakta kaynatırken elimizle parçalara böldüğümüz çikolatayı da kremaya karıştırıp iyice karıştıralım. Kurabiyeleri bu karışıma batırıp tekrar soğumaya bırakalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...