25 Ocak 2011 Salı

HANIM GÖBEĞİ TATLISI

Herkese kucak dolusu sevgiler...

Ne zamandır canım şerbetli bir tatlı arıyordu. Sonunda damağıma uygun bir hanım göbeği tatlısı buldum. Orjinaline pek yakın bir tat. Geçenlerde sevgili görümcemlerdeydim. Onda bulunan bir kitaptan buldum tarifi. Kitabın ismi LEZZET SOFRASI. Tatlının aşamalarını tamamını fotoğraflayacaktım ama minik oğluşum rüzgar buna pek müsade etmedi. Ettiği kadarıyla fotoğraflarını çekebildim. Bir de akşam çekilen fotoğrafları pek sevmiyorum ama an itibariyle bu seferlik böyle oldu.


Malzemeler:

4,5 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanıyla olacak)
3 yumurta (bir tanesinin akı ayrılacak. Kullanılmayacak)
1-1/4 kahve fincanı hafif eritilmiş margarin
1 çay kaşığı tuz
5 türk kahvesi fincanı su
1-1/4 su bardağı sıvıyağ

Şerbet:

2 su bardağı toz şeker
1-3/4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon




Yapılışı:

Öncelikle şerbet malzemelerini hazırlıyoruz.Tencereye su ve şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca limonu sıkıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz.

Hamur malzemesini hazırlayalım. Hafif erimiş olan margarinimizi tencereye koyup, 5 kahve fincanı su ve 1 tatlı kışığı tuzu da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra unun tamamını yavaş yavaş hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Hamur halini alması gerekiyor. Bu hamuru yine ocağın altını kısarak yaklaşık 7 dk kadar pişiriyoruz. Karıştırmayı bırakmıyoruz. İşlem bittikten sonra hamuru soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan hamura 2 yumurtanın tamamını ve 1 yumurtanın sarısını ekleyip yaklaşık 10 dk kadar daha elimizle yoğuruyoruz. Hamur kendini bulduktan sonra derin bir kaba veya benim gibi fritözde kızartabilirsiniz. Kızartma işlemi biraz dikkat gerektiriyor. Yukarıda belirttiğim ölçüde sıvıyağı ocakta ılıklaştırdıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Elinizi bu işlemi yaparken biraz suyla veya sıvıyağla nemlendirebilirsiniz. Yuvarladımız hamurun orta kısmına parmağımızla bir delik açıyoruz. Kızgın OLMAYAN yağın içine hanım göbeklerimizi atıp arkalı önlü ağır ağır pişiriyoruz. Kesinlikle yağ sıcak olmamalı. Aksi taktirde hamurun içi asla pişmez. İlk tertip bittikten sonra yağın altını kapatıp soğutuyoruz. Ilıklaşınca tekrar hamurlarımızı kızartmaya devam ediyoruz. Kızaran hamurlarımızı soğuk şerbete atıp 5 dk kadar bekletiyoruz. Hamurlarımız bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Tatlımızı soğutmadan servise sunuyoruz. Çok bekletildiğinde üzerindeki kıtır tabaka yumuşamaya başlar.

Afiyet, bal, şeker olsun...

8 yorum:

mine dedi ki...

hıım şap şup olsa da yesem ellerine sağlık

Pembe Tatlar dedi ki...

Ayyy harika göüküyor elelrine sağlık canım...

Yeşim dedi ki...

nefisss
ellerinize sağlık.sevgiler.

Eylem dedi ki...

tarife bayıldım.ve not aldım.ellerine saglık.

misketlimonu dedi ki...

Çok ama çok güzel bu tatlı. Bayıldım ama keşke bu kadar kalorili olmasa :(
Yine de yapılmaya ve tadılmaya değer, ellerine sağlık Özlem..

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

nefis görünüyor:)
ellerinize sağlık:))
tam da geleneksel:) bizden bir tarif:))
mutlu akşamlar dilerim..

Mutfak Havlusu dedi ki...

bu tatlıyı anneannem için denemeliyim diyorum hep umarım tez elden deneyeceğim:)
ellerinize sağlık

MERHABA dedi ki...

harika bir tatlı ellerinize sağlık.Sevgilerimle..Hayırlı Cumalar.....

25 Ocak 2011 Salı

HANIM GÖBEĞİ TATLISI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:31
Herkese kucak dolusu sevgiler...

Ne zamandır canım şerbetli bir tatlı arıyordu. Sonunda damağıma uygun bir hanım göbeği tatlısı buldum. Orjinaline pek yakın bir tat. Geçenlerde sevgili görümcemlerdeydim. Onda bulunan bir kitaptan buldum tarifi. Kitabın ismi LEZZET SOFRASI. Tatlının aşamalarını tamamını fotoğraflayacaktım ama minik oğluşum rüzgar buna pek müsade etmedi. Ettiği kadarıyla fotoğraflarını çekebildim. Bir de akşam çekilen fotoğrafları pek sevmiyorum ama an itibariyle bu seferlik böyle oldu.


Malzemeler:

4,5 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanıyla olacak)
3 yumurta (bir tanesinin akı ayrılacak. Kullanılmayacak)
1-1/4 kahve fincanı hafif eritilmiş margarin
1 çay kaşığı tuz
5 türk kahvesi fincanı su
1-1/4 su bardağı sıvıyağ

Şerbet:

2 su bardağı toz şeker
1-3/4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon




Yapılışı:

Öncelikle şerbet malzemelerini hazırlıyoruz.Tencereye su ve şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca limonu sıkıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz.

Hamur malzemesini hazırlayalım. Hafif erimiş olan margarinimizi tencereye koyup, 5 kahve fincanı su ve 1 tatlı kışığı tuzu da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra unun tamamını yavaş yavaş hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Hamur halini alması gerekiyor. Bu hamuru yine ocağın altını kısarak yaklaşık 7 dk kadar pişiriyoruz. Karıştırmayı bırakmıyoruz. İşlem bittikten sonra hamuru soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan hamura 2 yumurtanın tamamını ve 1 yumurtanın sarısını ekleyip yaklaşık 10 dk kadar daha elimizle yoğuruyoruz. Hamur kendini bulduktan sonra derin bir kaba veya benim gibi fritözde kızartabilirsiniz. Kızartma işlemi biraz dikkat gerektiriyor. Yukarıda belirttiğim ölçüde sıvıyağı ocakta ılıklaştırdıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Elinizi bu işlemi yaparken biraz suyla veya sıvıyağla nemlendirebilirsiniz. Yuvarladımız hamurun orta kısmına parmağımızla bir delik açıyoruz. Kızgın OLMAYAN yağın içine hanım göbeklerimizi atıp arkalı önlü ağır ağır pişiriyoruz. Kesinlikle yağ sıcak olmamalı. Aksi taktirde hamurun içi asla pişmez. İlk tertip bittikten sonra yağın altını kapatıp soğutuyoruz. Ilıklaşınca tekrar hamurlarımızı kızartmaya devam ediyoruz. Kızaran hamurlarımızı soğuk şerbete atıp 5 dk kadar bekletiyoruz. Hamurlarımız bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Tatlımızı soğutmadan servise sunuyoruz. Çok bekletildiğinde üzerindeki kıtır tabaka yumuşamaya başlar.

Afiyet, bal, şeker olsun...

8 yorum on "HANIM GÖBEĞİ TATLISI"

mine on 25 Ocak 2011 18:14 dedi ki...

hıım şap şup olsa da yesem ellerine sağlık

Pembe Tatlar on 25 Ocak 2011 22:49 dedi ki...

Ayyy harika göüküyor elelrine sağlık canım...

Yeşim on 25 Ocak 2011 23:42 dedi ki...

nefisss
ellerinize sağlık.sevgiler.

Eylem on 25 Ocak 2011 23:52 dedi ki...

tarife bayıldım.ve not aldım.ellerine saglık.

misketlimonu on 26 Ocak 2011 05:44 dedi ki...

Çok ama çok güzel bu tatlı. Bayıldım ama keşke bu kadar kalorili olmasa :(
Yine de yapılmaya ve tadılmaya değer, ellerine sağlık Özlem..

**kalpkurabiye**deniz** on 26 Ocak 2011 07:45 dedi ki...

nefis görünüyor:)
ellerinize sağlık:))
tam da geleneksel:) bizden bir tarif:))
mutlu akşamlar dilerim..

Mutfak Havlusu on 27 Ocak 2011 11:56 dedi ki...

bu tatlıyı anneannem için denemeliyim diyorum hep umarım tez elden deneyeceğim:)
ellerinize sağlık

MERHABA on 28 Ocak 2011 03:04 dedi ki...

harika bir tatlı ellerinize sağlık.Sevgilerimle..Hayırlı Cumalar.....