7 Nisan 2008 Pazartesi

EV EKMEĞİ


Uzun zamandır ekmek yapmayı düşünüyordum bugüne kısmet oldu. Bu ekmeği ekmek makinasında yapmadım. Daha doğrusu ekmek makinesi almadım. Mutfakta çok yer kapladığını düşündüğüm için alma fikrim hep sürüncemede kaldı. Bu gün kendim nasıl yapabilirim diye düşünürken bir tarife rastladım. Denedim ve güzel oldu. Bu arada halimi hatrımı soran tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Hepinize kucak dolusu sevgiler. Mide bulantılarım yavaş yavaş azalıyor. Umarım en kısa zamanda tamamen sona erer . Bebeğin cinsiyetini henüz öğrenemedim. Doktora gittiğimde malesef profilden bana poz verdi. Süpriz olacak herhalde. Hayırlısı olsun cinsiyetten önce sağlıklı ve sıhhatlı olması bizim için önemli. Bu arada doktorum takviye olarak vitamin veya demir hapı kullanmamı istemiyor. Genelde çevremdeki arkadaşlarımın hemen hepsi kullandı. Doktorum doğal yolla vitamin almamı tercih ediyor . Bende bol bol taze sıkılmış meyve suları tüketmeye çalışıyorum. İnşallah faydasını görürüm. Evettttt yeğeniniz den bahsettiğim yeter ekmeğimizin tarifine geçelim isterseniz. Tarifin içine çekirdek, zeytin, haş haş vb ek malzemelerde koyup zenginleştirebilirsiniz.
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya (1 pakette yaş maya kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı;
Öncelikle ılık su ve sütü derin bir kaba koyup mayayı ekleyip mayanın erimesini sağlayalım. Ardından sırasıyla tüm malzemeyi de ekleyip iyice özlü bir hamur oluşturalım. Hamur hafif ele yapışmış kıvamda olacak. Hamuru bir saat kadar üzeri kapalı bir biçimde dinlendirelim. Baton kek kalıbını yağlayıp unladıktan sonra hamuru güzelce yayıp 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

7 Nisan 2008 Pazartesi

EV EKMEĞİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 12:38 8 yorum

Uzun zamandır ekmek yapmayı düşünüyordum bugüne kısmet oldu. Bu ekmeği ekmek makinasında yapmadım. Daha doğrusu ekmek makinesi almadım. Mutfakta çok yer kapladığını düşündüğüm için alma fikrim hep sürüncemede kaldı. Bu gün kendim nasıl yapabilirim diye düşünürken bir tarife rastladım. Denedim ve güzel oldu. Bu arada halimi hatrımı soran tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Hepinize kucak dolusu sevgiler. Mide bulantılarım yavaş yavaş azalıyor. Umarım en kısa zamanda tamamen sona erer . Bebeğin cinsiyetini henüz öğrenemedim. Doktora gittiğimde malesef profilden bana poz verdi. Süpriz olacak herhalde. Hayırlısı olsun cinsiyetten önce sağlıklı ve sıhhatlı olması bizim için önemli. Bu arada doktorum takviye olarak vitamin veya demir hapı kullanmamı istemiyor. Genelde çevremdeki arkadaşlarımın hemen hepsi kullandı. Doktorum doğal yolla vitamin almamı tercih ediyor . Bende bol bol taze sıkılmış meyve suları tüketmeye çalışıyorum. İnşallah faydasını görürüm. Evettttt yeğeniniz den bahsettiğim yeter ekmeğimizin tarifine geçelim isterseniz. Tarifin içine çekirdek, zeytin, haş haş vb ek malzemelerde koyup zenginleştirebilirsiniz.
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya (1 pakette yaş maya kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı;
Öncelikle ılık su ve sütü derin bir kaba koyup mayayı ekleyip mayanın erimesini sağlayalım. Ardından sırasıyla tüm malzemeyi de ekleyip iyice özlü bir hamur oluşturalım. Hamur hafif ele yapışmış kıvamda olacak. Hamuru bir saat kadar üzeri kapalı bir biçimde dinlendirelim. Baton kek kalıbını yağlayıp unladıktan sonra hamuru güzelce yayıp 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Bal Şeker Olsun...