13 Ocak 2009 Salı

HÖŞMERİM




Son yaptığım tariflere bir baktımda bayağıdır tatlılardan gidiyorum. Rüzgara hamiyleyken başladığım tatlı serüvenim anlaşılan halen devam ediyor. Otururken, tv izlerken konuşurken bile gözümün önünden çeşit çeşit tatlılar geçiyor. Hazırda almayı pek sevmiyorum koşuyorum bi ara mutfağa alel acele yapıveriyorum bişeyler afiyetle yiyoruz. Tabi paşamdan vakit bulabilirsem. Bu işleri genelde annem ona bakarken yapabiliyorum :) paşa büyüyene kadar böyle olacak galiba
Son zamanlardaki hayat felsefem yiyelim ve güzelleşelim oldu. Uzun bir sürede hayat felsefem olmaya devam edecek sanıyorum. Evettt gelelim tatlımıza ailecek bu tatlıyı çok severiz. Genelde evde pek yapılmadığından dışardan mecburen aldığım tatlı çeşidiydi. Elime geçen sevgili Ümit usta'nın tarif kitabında rastlayınca hemen yapmak istedim. İçindeki peyniri de sütü kestirerek kendim yaptım. Gayet başarılıydı sevenlere işte tarifi...

Öncelikle Sütü kestirmek için;
1 kilo süt
Yarım limon kadar limon suyu
Sütü kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken içine limon suyunu ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Altını kapatıp 20 dk kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra kısık ateşte tekrar bir on dakika kadar kaynatıp tel süzgeçte peyniri süzüyoruz. Bu tatlıda tuzsuz lor olması gerektiğinden içine tuz eklemiyorum. Dilerseniz kendiniz başka şeyler için kullanırken tuz ekleyebilirsiniz.

Tatlı Malzemeleri;
500 gr lor (süt kesiği ) yukarıda tarifini anlattım. Gerçi bir kilo sütten yarım kilo lor çıkmıyor. Ben yettiği kadar kullandım.
2 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı irmik (irmik miktarını azaltabilirsiniz. Çok katı istemezseniz yarım su bardağı kadar da kullanılabilinir.)
50 gr tereyağı
2 su bardağı şeker

Yapılışı;
Öncelikle lor peynirinizi ve sütü bir tencereye alıp hafif ezerek pişirmeye bırakın 2 adet yumurta sarısını ekleyip karışım kabarana kadar pişirmeye devam edelim. Karışım kaynarken üzerinde kabuk oluşunca kıvamına gelmiş demektir. Sırasıyla önce irmiği ekleyip toplanmasını sağladıktan sonra son olarak şekeri ilave edip ılık servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...






13 Ocak 2009 Salı

HÖŞMERİM

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:45 12 yorum



Son yaptığım tariflere bir baktımda bayağıdır tatlılardan gidiyorum. Rüzgara hamiyleyken başladığım tatlı serüvenim anlaşılan halen devam ediyor. Otururken, tv izlerken konuşurken bile gözümün önünden çeşit çeşit tatlılar geçiyor. Hazırda almayı pek sevmiyorum koşuyorum bi ara mutfağa alel acele yapıveriyorum bişeyler afiyetle yiyoruz. Tabi paşamdan vakit bulabilirsem. Bu işleri genelde annem ona bakarken yapabiliyorum :) paşa büyüyene kadar böyle olacak galiba
Son zamanlardaki hayat felsefem yiyelim ve güzelleşelim oldu. Uzun bir sürede hayat felsefem olmaya devam edecek sanıyorum. Evettt gelelim tatlımıza ailecek bu tatlıyı çok severiz. Genelde evde pek yapılmadığından dışardan mecburen aldığım tatlı çeşidiydi. Elime geçen sevgili Ümit usta'nın tarif kitabında rastlayınca hemen yapmak istedim. İçindeki peyniri de sütü kestirerek kendim yaptım. Gayet başarılıydı sevenlere işte tarifi...

Öncelikle Sütü kestirmek için;
1 kilo süt
Yarım limon kadar limon suyu
Sütü kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken içine limon suyunu ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Altını kapatıp 20 dk kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra kısık ateşte tekrar bir on dakika kadar kaynatıp tel süzgeçte peyniri süzüyoruz. Bu tatlıda tuzsuz lor olması gerektiğinden içine tuz eklemiyorum. Dilerseniz kendiniz başka şeyler için kullanırken tuz ekleyebilirsiniz.

Tatlı Malzemeleri;
500 gr lor (süt kesiği ) yukarıda tarifini anlattım. Gerçi bir kilo sütten yarım kilo lor çıkmıyor. Ben yettiği kadar kullandım.
2 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı irmik (irmik miktarını azaltabilirsiniz. Çok katı istemezseniz yarım su bardağı kadar da kullanılabilinir.)
50 gr tereyağı
2 su bardağı şeker

Yapılışı;
Öncelikle lor peynirinizi ve sütü bir tencereye alıp hafif ezerek pişirmeye bırakın 2 adet yumurta sarısını ekleyip karışım kabarana kadar pişirmeye devam edelim. Karışım kaynarken üzerinde kabuk oluşunca kıvamına gelmiş demektir. Sırasıyla önce irmiği ekleyip toplanmasını sağladıktan sonra son olarak şekeri ilave edip ılık servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...