28 Aralık 2009 Pazartesi

CEVİZLİ ELMALI RULO KURABİYE



Yine uzun bir aradan sonra merhaba,

Öncelikle etkinliğime katılmak isteyen tüm arakadaşlarıma çooook teşekkür ederim. Sağlık problemim yüzünden bir süre ertelemek zorunda kaldım. Yakın zamanda gelen tüm tarifleri de ekleyerek etkinliğimi yapacağım. Bu nedenle lütfen kusura bakmayın. Bende üzüldüm gerçekten. Evett verdiğim yine uzun arada rüzgarımla boğuşmalarım halen devam ediyor :))) binik afacanımı büyütmekle meşgulüm. Zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorum gerçekten. İnsan evdeyken zamanın nasıl geçtiğini inanın anlamıyor. Çalışırken durum öyle değildi beş dakika bile bazen bir yıl gibi geliyordu bana. Tabi zaman  zaman..
Çalışma hayatını da özlemedim dersem yalan olur. Umarım en kısa sürede dönerim. Daha zinde hissediyorum kendimi. Öbür türlü ev, iş, güç.... hep aynı....
Allahtan rüzgarımın bu dönemlerinde yanındaydım bu beni sevindiriyor. Bu geçiş dönemlerinde çocukların anneye gerçekten çok ihtiyacı oluyor. Bu konuda şanslıyım galiba :)

Bu arada yeni yıl yaklaşıyor herkese 2010 yılı sağlık, mutluluk, bereket ve bol şans getirsin...

Rüzgar şu an uyuyor uyanmadan tarifime geçeyim artık yoksa yarım kalacak :)

Malzemeler;
1 paket oda sıcaklığında margarin/terayağ hangisin arzu ederseniz
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un (orta sertlikte bir hamur olacak)

İç Malzeme;
2 adet rendelenmiş elma
1 avuç kuru üzüm
1 avuç iri kıyılmış ceviz
1-2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı şeker

Üzeri için dilerseniz pudra şekeri

Yapılışı;
Öncelikle hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp iyice yoğurduktan sonra 20 dk kadar buzdolabında bekletiyoruz. Bir tencereye rendelenmiş elma ve şekeri koyup kısık ateştep pişmeye bırakıyoruz. Elmalar öldükten sonra yıkanmış kuruüzümü, cevizi, tarçını ekledikten sonra bir iki karıştırıp altını kapatıyoruz. Diğer tarafta unlanmış olan tezgahımıza hamuru oklava yardımıyla açıp (kalınlık 2 cm kadar olmalı) bir fırça yardımıyla balı sürüyoruz. Soğumuş olan elmalı harcı hamurun üzerine yayıp rulo şekli veriyoruz. Yaklaşık 2 parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisinde 180 derecede 20 dk kadar pişiriyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

24 Kasım 2009 Salı

İLK AŞK ÇİKOLATAYLA BAŞLAR!



Herkese kocaman sevgilerrrrrrrrrrrrrrr!!!

Yine araya uzun bir zaman girdi farkındayım. Bu miskinliği bir an önce üzerimden atmam gerek diye düşünüyorm. Miskinlik nedense şu pc başına geçince kendini gösteriyor. Onun dışında hayat koşturmacalarla devam ediyor tabiki. Bu aralar sıkça aklıma gelen ve yerken büyük bir haz duyduğum çikolatayla ilgili bir etkinlik düzenlemek aklıma geldi. Hemde siz dostlarımla tekrar sayfamda buluşmak istedim. Sizlerinde destekleriyle bugün itibariyle bu etkinliği başlatıyorum. 25 KASIM-10 ARALIK tarihleri arasında çikolata severleri  etkinliğime davet ediyorum. Bildiğiniz tüm çikolatalı lezzetleri sayfamda paylaşırsanız çok sevinirim. Yine hep birlikte çikolatayla ilgili güzel bir arşiv oluşturalım. Kek, kurabiye, pasta, puding vs... aklınıza ne gelirse yapıp en geç 10 ARALIK tarihine kadar mutfaktayim10@hotmail.com adresime isim, blog ismi, katıldığınız şehir ve bir adet sayfanıza eklemiş olduğunuz resimle birlikte katılımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tarifinizi yayınladıktan sonra mail adresime bilgi verirseniz sizi ziyaret edip tarifinize ait fotoğrafı alıp yayınlayacağım. Sayfamın sağ tarafında bulunan etkinlik kodunu da sayfanıza yapıştırıp arkadaşlarınızı da etkinlikten haberdar edebilirsiniz. Herkese şimdiden teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum...


21 Ekim 2009 Çarşamba

FRAMBUAZLI PUDİNG



Biliyorum yine uzun bir ara verdim. Sayfamda sürekli aynı tarifleri görmekten sıkılan okurlarım var. Herkesten bir kez daha özür diliyorum. Uzun zamandır yazma isteğimi yitirmiş durumdayım. Bir de rüzgarla olan uğraşım beni git gide pc başına oturmaktan uzaklaştırdı. Bu arada biliyorsunuz yemek yarışması sonuçlandı. Sonuç istediğim gibi olmadı. Beşinci oldum. Örnek vermek gerekirse ikinci olan aperatif (yemek diyemiyorum malesef) neredeyse tamamı hazır konservelerden oluşan bir aperatifti. Gelen yarışmacı sadece sosisleri dometes püresiyle pişirip üzerine yaydı diyebilirim. Tabiki bu bir reklam çalışması. Bunun farkındaydım ama en azından yarışmaya katılan yemekleri buna göre seçselerdi. Benim yemeğimde konserve ürünler yoktu tabiki. Kıymayı konserve veya maydonozu konserve olarak kullanamayacağıma göre hepsini kendim hazırladım. İlk bitiren ilk sunan bendim. Lezzet ve görüntüsünün de çok iyi olduğuna eminim. Mutlaka eksiklikler vardır yarışma telaşından dolayı ama yemeğimin hakkı kesinlikle beşincilik değildi. Buna adım gibi eminim. Kaldı ki biliyorsunuz halk oylamasında birinci olan yemektim. Bu aralar biraz bu olaya da canım sıkıldı. Uzaklaştırdı beni mutfaktan...
Neyse deyip tarifime geçeyim bari
Artık rüzgar paşam onüç aylık olduğu için sofra yemeklerinden yemeğe başladı ( gerçi ben uzun süredir veriyorum) tabi kısıtladığım şeyler vardı. Şu an kısıtladığım şeyleri yavaş yavaş kaldırıyorum. Mesela ona özel muhallebi yapıyordum yine yapıyorum ama biraz daha opsiyonlu davranıyorum ona. Opsiyon tanıdığım sütlü tatlılardan bir tanesini sizle paylaşayım istedim.

Malzemeler;

1 kg süt
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır
1 yemek kaşığı buğday nişastası

Üzerindeki Sos
1 su bardağı frambuaz (Dondurulmuş)
Yarım su bardağı toz şeker (Şekerin miktarı arzuya göre değişir)
1 yemek kaşığı mısıry nişastası
1 su bardağı su

Yapılışı;
Sütü tencereye alıyoruz kalan tüm muhallebi malzemesini karıştırıp çırpıcı yardımıyla topaklar kaybolana dek karıştırıyoruz. Ocağın altını orta hararette açıp karıştıra karıştıra muhallebiyi pişiriyoruz. Piştikten sonra cup bardaklarına paylaştırıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra sosu pişiriyoruz. Sos malzemelerinin hepsini bir tencereye alıp yavaş yavaş karıştırıp fokurdamasını sağlıyoruz. Nişastanın bulanıklığı gidipte sos şeffaf bir görünüm alınca altını kapatıp 1-2 dk kadar bekliyoruz. Sosumuz hazır. Bu sosu dondurmaların üzerine de dökebilirsiniz. Pudingimizi bu sosla süsleyebiliriz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Ekim 2009 Perşembe

TAMEK YEMEK YARIŞMASINDA SON BEŞ FİNALİST!!!



Canım dostlarım...
Tamek yemek yarışmasında finale kalan beş kişi açıklandı. Beş kişi arasında finalde yarışmadayım. Hepinizden bol şans diliyorum. İnşallah kazanırım. Heyecanlı gün 09 Ekimde İstanbul Culinary İnstitute'da yapılacak. Hepimize kolay gelsin!!!

30 Eylül 2009 Çarşamba

PATATES TOPLARI



Oğluşumun doğum gününde masamızdaki tariflerden bir tanesi daha. Görüntü olarakta gerçekten göz dolduran bir tarif. Aslında hepimizin bildiği bir salata çeşidi fakat değişik sunumuyla sofralarda farklılık yaratıyor...

Malzemeler;
5-6 adet orta boy patates
2 limon
Yarım çay bardağından biraz daha fazla zeytinyağı
2-3 dal taze fesleğen
1-2 dal taze soğan
Tuz

Dışı için;

Dilediğiniz kadar rendelenmiş havuç
Dilediğiniz kadar maydonoz
Dilediğniz kadar dereotu

Yapılışı;

Patateslerimizi iyice haşlayıp rendenin kalın tarafından rendeliyoruz. Taze fesleğeni ve taze soğanı ince ince kıyıp patatese karıştırdıktan sonra limon ve yağı da ekleyip tuzla tatlandırıyoruz. Salatamızı ceviz büyüklüğünde toplara bölerek rendelenmiş havuç,maydonoz ve dereotuna bulayıp servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

26 Eylül 2009 Cumartesi

MİNİK RÜZGARIMIN DOĞUM GÜNÜ PASTASI



Canım oğlum rüzgara yaptığım pastayı sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Görüntüsünü görenler çok beğendiler.Tadı da görüntüsü kadar güzeldi. Pandispanyasını sürekli kullandığım tarife göre uyguladım. İki tane pandispanya pişirip pasta yüksekliğini biraz daha fazlalaştırmak istedim. Üst üste dört tane pandispanyam olmuş oldu. Tek katlı yüksek pastaların daha zengin durduğu kanısındayım. Daha şık duruyor gerçekten. Gelelim tarifimize...

1 Adet Pandispanya Malzemesi;

4 adet yumurta
12 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı un
1 su bardağı mısır nişastası
1 çimdik tuz
1 paket vanilya

İç Malzeme;
Damla çikolata ve dondurulmuş frambuaz

Yapılışı;
Yumurtaları beyazlarından çok dikkatli bir biçimde ayırıyoruz. Ayırdığımız akları 6 yemek kaşığı toz şeker ve bir çimdik tuzla kar haline gelene kadar mikserde çırpıyoruz. Yaptığımız kar katı hal alana kadar mutlaka çırpmaya devam edelim. Diğer tarafta yumurta sarılarını kalan 6 yemek kaşığı toz şekerle çırpıp mayonez kıvamına getirene kadar işlemimizi devam ettiriyoruz. Mısır nişastası, un ve vanilyayı elekten geçirip homojen bir karışım elde ediyoruz. Yumurtanın beyazından elde ettiğimiz kar ile sarısını derin bir kabın içine alıyoruz. Tahta spatula yardımıyla çok yavaş bir biçimde karıştıp kuru olan malzemelerimizi de ekleyip spatula yardımıyla katlaya katlaya yavaş karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş margarinle yağlanıp ve unlanmış olan kelepçeli kalıbımıza kek hamurumuzu döküp 20 dk kadar pişirip soğuttuktan sonra istediğimiz pasta yapımında bu pandispanyayı kullanabilirsiniz.

Kakaolu Pastacı Kreması Malzemeler;
3 su bardağı süt
2 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı un
2,5 yemek kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 adet yumurta sarısı

Yapılışı;
Tüm malzemeyi karıştıp muhallebi kıvamına gelene dek ocakta pişiriyoruz. Pişen kremayı sürekli karıştırarak soğutuyoruz (kabuk tutmasını engellemek için)

Pasta yapımı;
Pişen iki adet pandispanyamızı soğuduktan sonra misina yardımıyla ikiye bölüyoruz. Kekimizi ıslatmak için bir bardak soğuk süte 1 yemek kaşığı şekeri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kekin üzerine 3-4 yemek kaşığı ile gezdirdikten sonra pastacı kremasından yayıyoruz. Üzerine frambuaz ve damla çikolatası serpiyoruz. Pandispanyalara sırayla aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan tüm kremayı pastanın her yerine eşit miktarda sıvıyoruz. Bu şekilde bir gün kadar buzdolabında pastamızı streç filme sararak bekletiyoruz. Ertesi gün şeker hamuruyla görmüş olduğunuz gibi süsleyip afiyetle yiyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...


25 Eylül 2009 Cuma

TAMEK YEMEK YARIŞMASI HALK OYLAMASI SONA ERDİ !



Sevgili Dostlarım Merhabalar...

Bildiğiniz gibi yaklaşık bir ayı aşkın bir süredir tamekyemekyarışması devam etmekte. Nihayet halk oylaması sona erdi ve ilk on açıklandı. Birinci olarak halk oylamasında ilk onda yer alıyorum. Destekleriniz için çok çok teşekkür ederim. Bundan sonraki kısımlarda tamek yemek jürisinin elemesinden sonra profesyonel ahçı karşısında yemeklerimizi tekrar yapacağız. Hepinizden iyi dileklerinizin benimle olmasını diliyorum. Umarım kazanırım.

Sevgiler...
Özlem Avcı

13 Eylül 2009 Pazar

MEYVE SOSLU PANNA COTTA


Evetttt....
tamekmutfakkeyfi yarışması bütün hızıyla devam ediyor. Şu an birinci olarak yarışmaya devam etmekteyim. Yine oylarıyla beni destekleyen tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Yarışmanın halk oylaması 20 Eylül tarihinde sona erecek. Diğer elemeler başka tarihler de olacak. Bakalım kimler kazanacak bende merak etmiyor değilim. Blogger ailesinden birisi olarak kazanmak bana gurur verecek. Tabi sonuna kadar gidebilirsem :) Neyse artık kısmet kiminse onun olacak tabi :)
Gelelim tarifimize...
Panna Cotta (italyan muhallebisi) adını sık sık duyduğum ama bir türlü yapmaya elimin gitmediği bir tatlıydı. Neyse ki şeytanın bacağını kırdım ve yapıverdim. Tarifi sevgili mutfakcanavari sitesinden aldım. Gerçekten çok güzel oldu. Kendisine paylaşımından dolayı teşekkür ederim.

Malzemeler;
150 ml sıvı krema
350 ml süt
50 gr toz şeker
1 çay kaşığı vanilya aroması
1 paket toz jelatin

Yapılışı;
Krema, süt, toz şeker ve jelatini iyice karıştırıp tencerede pişmeye bırakıyoruz. Orta hararetli ısıda karıştırarak kaynamasını sağlıyoruz. Kaynarken vanilya aromasını da ekleyip 2-3 dk daha pişiriyoruz. Soğuk su ile ıslatılmış olan varsa KARE kaselere paylaştırıp oda ısısına geldikten sonra buzdolabına soğutup kaseleri ters çevirip servise sunuyoruz. Yaklaşık 4-5 saat buzdolabında bekletmeniz tavsiye olunur. Tadı daha güzel oturur. Üzerine böğürtlen veya herhangi bir meyvenin sosunu döküp servise sunabilirsiniz. Ben hazır böğürtlen sosu kullandım. Tercih sizin.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

7 Eylül 2009 Pazartesi

FRAMBUAZLI KALPLİ KEK

Herkese tekrar merhabalar...
tamekmutfakkeyfi yemek yarışması hala devam ediyor. Şimdilik birinci olarak yarışmaya devam ediyorum. Desteğini benden esirgemeyen tüm dostlarıma can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Kısmet kiminse birinci o olacak tabiki ama dereceye girmek çok istiyorum. Oy vermeyen arkadaşlarım da bana hala destek olabilirler. Yarışmanın bitmesine on gün kadar bir zaman var. Bu arada tatile gidip geldikten hemen sonra minik oğlum rüzgar çok hastalandı. İshali on gün kadar sürdü tam düzeldi derken birde ateşlendi. İlk kez bu derece hasta olduğu ve ilk kez ateşlendiği için çok üzüldüm. Tabiki Allah beterinden korusun ama cayır cayır ateşler içinde olurken insan ne yapacağını şaşırıyor. Neyse şimdilik atlattık. Tüm bebeklerimize bol bol sağlık diliyorum. Bu kekin sunumu da çok şık oluyor. Davet sofranızın gözde kekleri arasına gireceğinden eminim. Gelelim tarifimize....



Malzemeler
3 yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı frambuaz veya böğürtlen
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri içn
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
Şekerleme

Yapılışı:
Önce şekeri yumurtayla birlikte krem halini alana kadar çırpalım. frambuaz hariç tüm malzemeyi ekleyip akışkan bir hamur elde edelim. Hafif unlanmış frambuazları da ekledikten sonra yağlanmış ve kağıdı serilmiş muffin kaplarına paylaştırıp 200 derecede pişmeye bırakalım. Diğer tarafta krem şantiyi sütle hazırlayıp sıkma torbasıyla şekil verdikten sonra dilediğiniz şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...


23 Ağustos 2009 Pazar

TAMEK YEMEK YARIŞMASI OYLAMA!!!

Arkadaşlar merhaba,

Tamek yemek yarışması için
http://www.tamekmutfakkeyfi.com/yemekyarismasi/detay.php?id=7017 linkine tıklayan herkes kısa bir üyelik işleminden sonra bana oy verebilir. Ayrıca üye olduktan sonra üst kısımda bulunan tarifler bölümünden sayfa 27. bulunan YUFKALI RULO ŞİŞ KÖFTE tarifime ulaşabilirsiniz. Hepinize şimdiden çok teşekkür ederim. İnşallah kazanırım. Sevgiler...

20 Ağustos 2009 Perşembe

TAMEK YEMEK YARIŞMASI VE KATILIM YEMEĞİM!!!

Herkese kocamannnnnn öpücükler yine özledim sizleri. Tatili de yaptık geldik. Artık bi bahanem kalmadı pc başına geçemiyorum diye. İnşallah daha sık aralıklarla sizlerle birlikte olmaya çalışacağım. Geçenlerde mail adresime tamek yemek yarışmasına katılmam için bir davetiye geldi. Telefonum istendi ve ardından hemen aradılar. Bloğumu beğeniyle takip ettiklerini, yarışmaya davet edildiğimi bildirdiler bende seve seve katılacağımı ilettim. Birkaç gün sonrada tamek ürünlerinden oluşan bir hediye paketi yolladılar. Beni de aralarında görmek istedikleri için Tamek gurubuna çok teşekkür ediyorum. Yayınlayacağım yemeği daha önceden yapıp sitemde sizlerle paylaşmıştım. Tekrar yaptım ve fotoğrafladım. Denenmiş bir lezzet olduğu için bu yemeğimle bende yarışmaya dahil olmak istedim. Yarışmanın içeriği şöyle ; katılan kişiler öncelikle internet üzerinden halk oylamasından geçtikten sonra finale kalan kişilerin profesyonel ahçılar karşısında yemeğini yapmasından oluşuyor. Bu halk oylamasında sizlerinde desteklerini bekliyorum. Siteye tamekmutfakkeyfi linkinden ulaşabilirsiniz.



Yemeğimizin ismi yufkalı rulo şiş köfte.
Köfte Malzemeleri;
Yarım kilo kıyma
1 büyük rendelenmiş soğan
Yarım demet maydonoz
2 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber, tuz
Yarım çay bardağı ceviz içi
1 Yemek kaşığı acılı antep biber salçası

1 adet yufka
aralara dizmek için domates ve biber

Yapılışı;
Köfte malzemelerinin hepsini gerektiği gibi doğrayıp kestiktikten sonra iyice yoğuralım. Yufkayı geniş bir zemin üzerine serip hafif bir şekilde ıslatalım. Köfte harcınıda elimizle silindir şekli verip yufkanın en uc kısmına koyup rulo şeklinde saralım. İki parmak genişliğinde kesip tahta şişlere domates ve biber eşliğinde dizip orta kızgınlıktaki yağda arkalı önlü pişirip servise sunalım. Dilerseniz yoğurt veya salçalı soslada servise sunabilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun.


OYLARINIZI BEKLİYORUM!!!

5 Ağustos 2009 Çarşamba

HAYIRLI KANDİLLER ve KALBURABASTI

Öncelikle herkesin beraat kandili mübarek olsun. Hepimizin duaları kabul olur inşallah. Uzun zamandır böyle bir tarif arıyordum. Nihayet buldum. Tarifi sevgili arkadaşım ebrudan aldım. Kayınvalidesi urlada oturuyor. Orda sık sık yapılan bir kalburabastı tarifiymiş. Malzeme çeşidi de oldukça az. Ağızda dağılıyor gerçekten nefisss. Hem ramazan için hemde bayram için deneyebileceğiniz muhteşem lezzette bir tatlı.

Malzemeler;
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında bir hamur olacak)
İçine dilediğiniz miktarda koyacağınız parçalanmış ceviz

Şerbet;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su

Yapılışı;
Ceviz haricinde bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturalım. Elimizle yuvarlak açıp ordasına ceviz parçacıkları koyduktan sonra oval bir köfte şekli verip bir süzgeç veya kevgir yardımıyla üzerine bastırıp önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirelim. Diğer tarafta kaynayan şerbeti ılınmak üzere bir kenara almış olmamız gerekiyor. Her ikiside ılıkken şerbeti tatlının üzerine döküyoruz. Şerbetini çeken tatlımızı servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

29 Temmuz 2009 Çarşamba

FIRINDA KAŞARLI GÜVEÇ MANTAR


Herkese merhabalar...

Yine uzun bir ara verdiğimin farkındayım. Şu sıcaklar gerçekten insanın elini ayağını kaldırmasına mani oluyor. İşe birde minik rüzgar eklenince pc başına oturmak uzun süredir yine bana hayal oldu. Yine birçoğunuza bu sebeplerden dolayı uğrayamadım. Mutlaka nefis lezzetler yapmışsınızdır. Marifetli arkadaşlarım benim :) Uzun arayı nefis bir lezzet olan kaşarlı mantarla noktalamak istiyorum. Et yemeklerinin yanına yakışacak harika bir garnitür olur kendileri. Bu lezzeti denemedim ve yemedim diyorsanız, buzdolabında da mantarım var diyorsanız haydi koşun mutfağa ve akşam için hemen yapın.

Malzemeler;
Dilediğiniz kadar mantar
Dilediğiniz kadar kaşar peyniri
Dilediğiniz kadar terayağı ve tuz.

Yanlız ne kadar özgür malzemelerden oluşan bir yemek oldu dimi. Tam bana göre :)))

Yapılışı;
Mantaları öncelikle alt taraflarından başlayarak soyuyup limonlu suda bekletip iyice yıkıyoruz. Kuruduktan sonra sap kısmını dip tarafından koparıp çukur bir alan oluşturuyoruz. Tüm mantarları böyle ayıkladıktan sonra çukur kısma az miktarda tuz döküp küp küp doğranmış olan kaşar peynirleriyle dolduruyoruz. En üste de bir cimcik tereyağı koyduktan sonra güveç kaplarına paylaştırdıktan sonra fırına verip sıcakken servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

23 Haziran 2009 Salı

SALYANGOZ KURABİYE


Malzemeler;
250 gr margarin
1,5 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında olacak)
1 paket vanilya
3 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki margarini pudra şekeriyle krema halini alana kadar mikserde çırptıktan sonra kakao hariç tüm malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturuyoruz. Hamuru ikiye bölüp diğer yarısını kakao ile renklendiriyoruz. Beyaz olan hamuru ince bir biçimde açıyoruz. Diğer kakao ile renklendirilen hamuruda aynı boyutta ince açıp üst üste koyduktan sonra rulo şeklinde sıkıca sarıyoruz bir parmak genişliğinde kesip yağlanmış fırın tepsisine dizdikten sonra 180 derecede hafif pembelişinceye kadar pişiriyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

18 Haziran 2009 Perşembe

İYİKİ DOĞDUM VE ALİ NAZİK KEBABI

Şu patlıcanı sevmeyen varmıdır acaba ? Her türlü yemeğine bayılıyorum. Küçükken gerçi midemi bulandırırdı. Herhalde fazla yağ çeken bir sebze olduğu için olabilir ama uzun zamandır midemin vazgeçemediği sebzeler arasına girmeyi başardı. Bu yemeği ister meze olarak isterseniz de kebap olarak servise sunabiliyorsunuz. Yemeği sunarken ki ısısıyla ilgili bir seçenek bu. Ben bu sefer kebap şekliyle sundum. Bu arada bir sene daha yaşlandım. Bugün doğum günüm bu işe sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Yıllar artık avuçlardan birer birer kayıyor. İnsan otuzlu yaşlardan sonra yaşının kıymetini anlamaya başlıyor gerçekten. Derlerdi de inanmazdım. Her yaşın bir güzelliği var diyerek kababın yapılışına geçelim bari :) İşte tarifi...

Malzemeler;
3 adet bostan patlıcanı
200 gr kıyma
3 adet domates
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
10-12 dal maydonoz
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Yapılışı;
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ocağın üzerinde közlemeye bırakıyoruz. Közlenen patlıcanları sıcakken saplarından tutup bıçak yardımıyla kabuklarını soyup minik küpler halinde bıçakla doğrayıp yayvan bir tabağa alıyoruz. Rendelenmiş sarımsaklarla yoğurdu karıştırıp patlıcanların üzerine yayıyoruz. Diğer tarafta bir miktar sıvıyağ içinde küp küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam ederken rendelenmiş domatesleri, salçayı ekleyip bir taşım pişirdikten sonra doğradımız maydonozlarıda ekledikten sonra tuz ve karabiberle tatlandırıp altını kapatıyoruz. Kıymalı harcımız hafif ılıklaştıktan sonra yoğurdun üzerine yayıp dilerseniz közlenmiş olan biber le süsleyip servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

17 Haziran 2009 Çarşamba

TAVUKLU BOHÇA BÖREK

Malzemeler;
Yarım tavuk
1 büyük soğan
tuz, karabiber, pulbiber, köri, kimyon
8 adet milföy hamuru
üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı;
öncelikle tavuğu iyice haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra didikleyip soğanla kavurup baharatlarla tatlandırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Muffin kaplarımızı cupcake kağıtları ile kaplıyoruz. Kare olan milföyün içine tavuklu harçtan koyup tüm uçlarını üst noktada birleştirip sıkı bir bohça şekli verdikten sonra kalıplara yerleştiriyoruz. Yumurta sarısı sürüp 180 derece ısı da pişmeye bırakıp sıcak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

8 Haziran 2009 Pazartesi

KEKİKLİ TAVUK KEBAP VE YARIŞMADAYIM!!!





Sevgili ferahinmutfagi.com un düzenlemiş olduğu yemek yarışmasına bu tarifimle katıldım arkadaşlar. Kekikli Tavuk Kebap tarifim için oylarınızı ferahinmutfagi adresine 20-30 Haziran arasında bana vereceğiniz oylarla ziyaret edebilirsiniz. Herkese şimdiden teşekkür ederim.

Malzemeler;
4 adet tavuk but
1 yemek kaşığı dağ kekiği
1 yemek kaşığına yakın acısız pul biber
1 tatlı kaşığı tavuk baharatı
1 adet soğan
2 adet defne yaprağı7-8 adet top karabiber, tuz
Tavukları haşlamak içi yeterince su

Yapılışı;
Tavuk butlarını yıkadıktan sonra soğan, top karabiber ve defne yaprağından oluşan suyun içinde haşlıyoruz. İyice haşladıktan sonra derileriyle birlikte kemiklerinden ayırıp dilediğiniz büyüklükte minik parçalara ayırıyosunuz. Bir miktar sıvıyağ dökülmüş teflon tavada kavurma işlemine başlıyoruz. Tavuklar kavrulurken içine yukarıda belirttiğim tüm baharatları katıp beş dakika kadar daha karıştırarak kavurduktan sonra sıcak servise sunuyoruz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...












4 Haziran 2009 Perşembe

ÇİĞ BÖREK


Yaz geldiği için insan sıcaklardan dolayı mutfakta fazla zaman kaybetmek istemiyor. En azından ben öyleyim. Mümkün olduğunca pratik, çabuk ve sade yiyeceklerden mönüler hazırlıyorum. Ailece daha çok hoşumuza gidiyor. Birde missssss gibi bir ayran bence yeterli.
Malzemeler;
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım paket kurumaya
2 su bardağı ılık su
aldığı kadar un ve tuz
İç malzeme
150 gr kıyma
1 büyük soğan
tuz, karabiber
Yapılışı;
Hamur malzemesinin hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru bir süre dinlendirip pasta tabağı büyüklüğünde açıp içine rendelenmiş kuru soğan çiğ kıyma tuz ve karabiberden oluşan karışımdan çiğ olarak yayıp yarım ay biçimi verdikten sonra teflon tavada çok az yağlanmış olarak kızartıp sıcak olarak servise sunalım.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Haziran 2009 Pazartesi

ÇİKOLATALI PUDİNG


Herkese Merhabalar...
Yavaş yavaş bahar yorgunluğunu üzerimden atmaya başlıyorum galiba. Kötü bir şey gerçekten. İnsanın hem baharın geldiğine sevinip içi açılırken diğer taraftan da elininin ayağının kalkmaması tuhaf bir çelişki. Neyseki bu yaman çelişkiden sıyrılıyorum :) Aslında elim ayağım kalkmıyor diyorum ama bu rüzgarı büyütürken geçerli değil tabi. İsterse kalkmasın artık yürüteçte evin içinde pırrrrrrrrr bi tarafa pırrrrrrrrrr öbür tarafa koşuşturup duruyor. Öyleki kendini yürüteçten atmaya bile kalktığı oluyor. Geçen gün mutfakta birşeyler hazırlarken (zaten hep yanımda ama saniyelik bir zaman dilimi içerisinde) gözden kaybolmuş mutfağın hemen yanı başından ağlama sesleri geliyor. Bizim ki sürekli ağladığı için artık normal konuşma dili haline geldi aslında. Hemen yanına bi gidivereyim dedim ki yürüteçle tepe taklak olmuş. Allahtan usturuplu düşmüş başı yerde ayaklar havada yürütecin düzü ters tersi düz olmuş valla. Eeeeee pes dedim oğlum. Anlaşıldı artık yürüteç te işe yaramazlar kervanına katıldı :((((
Artık yaz geldiği için yine sütlü tatlılar kısmına geçmek istedim. Yine bildiğimiz tatlardan birisi işte tarifi.................
Malzemeler;
1 kilo süt
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı un
1 kare paket bitter çikolata
Yarım paket sıvı krema
1,5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
Üzeri için;
Krem şanti ve çilek...
Yapılışı;
Soğuk olan sütün içerisine tüm malzemeyi koyup çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak orta hararetli bir ocakta pişirip cup bardaklarına alalım. Soğuduktan sonra kremşanti ve çilekle süsleyip soğuk olarak servise sunalım.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

23 Mayıs 2009 Cumartesi

RAZAKİ ÜZÜMLÜ CEVİZLİ UN KURABİYESİ


Malzemeler;
250 gr tereyağı
1 su bardağı iri razaki kuru üzümü
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
7 çorba kaşığı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Yapılışı;
Üzümleri yaklaşık bir saat öncesinden ılık suya koyup yumuşamasını sağlayalım. Oda sıcaklığındaki tereyağını tüm malzemelerle karıştırıp ele yapışmayacak bir kıvam alana dek yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine dizip çok hafif pembeleşene kadar pişirip soğuttuktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Mayıs 2009 Çarşamba

MEYVELİ BİSKÜVİ PASTASI


Herkese kocaman sevgiler...
Yine uzunnnn bir aradan sonra merhaba. Sanıyorum bahar yorgunluğu bu olsa gerek. Elimi kolumu kaldıracak mecalim yok. Buraya tarif eklemek bile zor gelir mi insana. Geliyor işte. Artık silkelen ve kendine gel Özlem dedim ve oturdum pc'nin başına. Bir hasret gidereyim dedim arkadaşlarımla. İnsan birşeyden uzaklaşınca tekrar ısınması zor oluyor her nedense. O nedenle fazla ara vermemek lazım. Görüşmeyeli sizler neler yapıyorsunuz. Yine çok özledim sizi. Bu sefer arayı fazla uzatmadan sık sık ziyaretlerinize gelicem ve sizlerinde o güzel yorumlarını bekliyorum. Gelelim tarifimize...

Malzemeler;
2 paket pötibör bisküvi
3 adet muz
2 paket krem şanti
1,5 su bardağı süt
üzeri için kako
Islatmak için bir fincan şekerli nescafe

Yapılışı;
Önce iki paket krem şantiyi paket üzerindeki tarife göre hazırlayıp buzdolabına kaldıralım. . Borcama bir sıra bisküvi dizip nescafeyle ıslatalım. Üzerine krem şantinin bir kısmını döşeyip bisküvi ile kaplayalım. Nescefeyle tekrar ıslatıp krem şanti sürdükten sonra üzerine muz dilimlerini yerleştirelim. Bu işlemi dilediğiniz kadar yapbilirsiniz. Pastanın kalınlık ölçüsü sizlere kalmış. En üst kısma krem şanti yaydıktan sonra kako serpip buzdolabında bir iki saat beklettikten sonra servise sunalım.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Nisan 2009 Pazartesi

ÇİLEK REÇELLİ PANKEK


Bu tarifi lezzet dergisinde görüp denemiştim. Özellikle biraz daha ince yaptım. İçine birşeyler sürüp o şekilde yensin diye. Tadı da muhteşem oldu görüntüsü de. Evde çocuklara yedirilebilecek güzel tatlardan birisi daha...
Bu arada son iki haftadır yapmış olduğum diyette 3,5 kilo verdim. Artık yavaş yavaş eski halime dönüyorum. Şunu anladım herşeyden yiyebilirsin ama tadımlık. Tabi insanın yeme krizi geldiğinde bu tür kurallar bir anda yıkılıveriyor. Bu daha önce yapmış olduğum diyetlerdeki sorunlarımdı. Bu sefer krizim tutmadı. Demek ki beynimde hamilelikte aldığım kilolardan oldukça bunalmış olacak ki bana ye ye ye diye tutturmuyor :) Özellikle saat 18:00 den sonra hiç birşey yemiyorum. Hatta 17:00 de oluyor. Tabi bu saatlere gelene kadar bol yeşilliklerden oluşan salatalar ve sebzelerden oluşan mönüler yiyorum. Ayrıcı son öğünüm mutlaka etten oluşuyor. Bol bol sıvı tüketmekte işin püf noktalarından biri. Birde kondisyon bisikleti işin içine girince biraz daha hızlandı toparlanmak galiba. Bakalım neler olacak. Umarım yaza kadar toparlanırım. Eveetttt gelelim pankekimize yapımı gayet kolay. Sadece tavada pişirirken biraz zaman alıyor. Oda güzel bir çayın yanında yenecek hafif bir lezzet olduğundan uğraşmaya değer diye düşünüyorum.

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı

İçi veya üzeri için;
Çilek marmelatı, şokella

Yapılışı;
Yumurtaları iyice şekerle birlikte çırpıyoruz. Eritilmiş tereyağını ve kalan tüm malzemeyi blendırda iyice pürüzsüz bir şekilde karıştırıyoruz. Hamurumuz boza kıvamında olmalı.
Fırça yardımıyla hafif yağlanmış olan teflon tavamıza bir kepçe döküp kısık ateşte arkalı önlü pişirdikten sonra çilek marmelatı veya şokella ile afiyetle yiyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Nisan 2009 Cuma

KAÇAN KIZ BOHÇASI




Yemeğin ana temasını krep oluşturuyor. Bu da nasıl bir krep demeyin. Renginden bahsediyorum bu kadar sarı olmaması lazım dimi. Babamın bahçesinde yetiştirdiği minik tavuklarının yumurtaları bunlar. Yaptığımız herşeyde mutlaka bu renk oluyor. Nedeni ise tamamen tavukların doğal ortamda beslenmeleri. Geçen gün bir tv programında tavuk ve yumurtanın antibiyotiğe kurban gittiğini birkez daha uzmanların ağzından duydum. Artık ne yiyeceğimizi şaşırdık. Tavuklara kırk gün içinde büyümeleri için antibiyotik veriyorlarmış. Ne acayip bir millet olduk biz. Herşeyde bir üçkağıt var. İnsan sağlığı hiçe sayılıyor yeterki cukkalar dolsun. Minik tavucuklarımızın yumurtalarını afiyetle ailemle gönül rahatlığıyla yiyoruz. Rüzgar paşam bile artık kahvaltılarında bu yumurtalardan yemeye başladı. Yumurta bile olsa bari onu doğal yiyelim değil mi? Lafı fazla uzatmadan tarifimize geçelim.

Malzemeler;
4 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı un
Bir çimdik tuz

İç Malzeme;
1 büyük boy soğan
200 gr kadar kıyma
200 gr mantar
1 yemek kaşığı salça
1-2 adet sivribiber
Yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber, taze soğan yaprağı

Yapılışı;
Öncelikle kreplerimizi hazırlayalım. Derin bir kabın içine krep malzemelerinin hepsini koyup pürüzsüz akışkan bir hamur elde edelim. Krep tavamızı çok az sıvıyağ ile yağladıktan sonra bir kepçe kızgın tavaya döküp eşit miktarda tavaya yaydıktan sonra altlı üstlü pişirelim. Bu şekilde tüm kreplerimizi pişirip bir kenara alalım. Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar sıvıyağda kavuralım. Ardından ayıklayıp yıkadığımız ve doğramış olduğumuz mantarlarıda ekledikten sonra mantarlar pişene kadar kavurma işlemine devam edelim. Kıymayı da ekleyip pişirmeye devam edelim ardından sivri biber ve salçayıda kattıktan sonra tuz karabiberle tatlandırıp ılınması için bir kenara alalım. Kıymalı harcımızı krebimizin ortasına koyarak bohça şekli verip taze soğan yaprağı ile bağlayalım bu şekilde servise sunabilirsiniz. Tabakta şık bir sunum oluyor.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

6 Nisan 2009 Pazartesi

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ


Malzemeler:
1 kilo süt
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
vanilya
4-5 adet damla sakızı
Üzeri için arzu edilen miktarda iri kıyılmış ceviz
Yapılışı;
Öncelikle nişastayı bir miktar suyla birlikte iyice ezelim. Kalan tüm malzemeyi süte karıştırıp damla sakızları da iyice ezip içine ekledikten sonra sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebimiz göz göz olana dek pişirdikten sonra altını kapatıp kaselerimize veya kup bardaklarımıza paylaştırıp cevizle süsleyip soğuk servise sunuyoruz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Nisan 2009 Çarşamba

TAVUKLU TANTUNİ


Lavaşı çooook güzel oldu. Yanında bol köpüklü bir ayranla muhteşem bir seçenek diye düşünmekteyim. Artık yeni rejime başlamış birisi olarak sadece bir ısırık almakla yetindiğim bu güzel tadı denerseniz pişman olmayacağınıza eminim. Tarifi Oktay Usta'nın kitabinda görüp denedim. Sonuç harika.

İç Malzemesi:
2 adet tavuk göğsü (Arzu ederseniz tavuk kalça da olur.)
1 adet domates
İstenilen ölçüde temizlenmiş doğranmış mantar
1-2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, kekik, pulbiber

Lavaş Ekmeği;
3 su bardağı un
Bir miktar ılık su
1 tatlı kaşığı yaş veya kuru maya
Tuz

Yapılışı;
Öncelikle lavaşı hazırlayalım. Mayayı ılık suda eritip tuz ve unla birlikte karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edip ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iç malzememiz hazırlanan kadar mayalanmaya bırakalım. Tavuğu ince ince doğrayıp sivri biber ve mantarı da katıp soteleyelim sotelenirken domates ve salçayı da ekleyip baharatlarla tatlandırıp sotelemeye devam edelim. Diğer taraftaki hamurlarımızı unlu zeminde merdaneyle açıp yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirdikten sonra hazırladığımız iç karışımı içine koyup dürüm şekli verelim. Dilerseniz soğan piyaz veya yeşillikle de servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...


27 Mart 2009 Cuma

SÜTLÜ CEVİZLİ İNCİR TATLISI

Sadece meyve ve cevizden birazcıkta şekerden oluştuğu için yoğun kalorili olmayan bir tatlı. Diyetteyseniz bir tanecik ağzınıza atabilirsiniz. Bir mahsur olacağının zannetmiyorum. Sonuçta kuru incir sağlığa yararlı. (Deyip kendimi avutuyorum)
Doğum kilolarımdan kurtulmaya çalışan ve sürekli canı tatlı isteyen biri olarak kendimi hafif tatlılarla avutmaya çalışıyorum. Doğumdan altı ay geçti ama hala tam kilo verdiğim söylenemez. Artık yaz geliyor bir an önce eski halime dönmek için can atıyorum. Bakalım anca bir seneyi bulur diyorlar umarım o kadar sürmez. Gelelim tatlımıza...

Yarım kilo kuru incir
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 tatlı kaşığı kadar tarçın
1-2 yemek kaşığı şeker (arzunuza bağlı)
1 su bardağı süt

Yapılışı;
İyice yıkadığımız kuru incirleri 25-30 dk kadar sıcak suda bekletip yumuşamalarını sağlıyoruz. Diğer bir kapta iri kıyılmış cevizi, tarçını, şekeri iyice harmanlayalım. Yumuşayan incirlerin alt kısımlarını oyup içini iyice açtıktan sonra bu karışımla doldurup alt kısımları üste gelecek şekilde tencereye dizip sütü de üzerine gezdirdikten sonra 20 dk kadar pişirip soğuk servise sunalım.
İsterseniz kaymak eşliğinde de sunabilirsiniz. Ben diyette olduğum için kaymaktan uzak durmak zorundayım :(
Afiyet Bal Şeker Olsun...

25 Mart 2009 Çarşamba

ÇİÇEK BÖREK






Sunumu tıpkı bir çiçeği andıran bu böreği mutlaka yapmalısınız. Sos malzemesi kullanmadan yapılabilecek en kolay ve en lezziz börek bence. Görünüşüne diyecek yok zaten. Tablo gibi bir börek :)))


Malzemeler:

3 adet yufka

200 gr peynir

Yarım demet maydonoz

üzeri için bir yumurta sarısı

üzeri için bir miktar sıvı yada zeytinyağı


Yapılışı;

Şekilde de görüldüğü üzere yufkayı ortadan ikiye katlayıp yarım ay biçimi veriyoruz. Arasına hiçbirşey sürmüyoruz. Dört parmak genişliğinde uzun şeritler halinde kesip orta kısmına peynirli maydonozlu harçtan yayıp iki kanadı ortada birleştirip sarıyoruz. Tıpkı bir çiçeği andırıyor. Sonra üst kısmına hafif sıvıyağ veya zeytinyağı gezdirdikten sonra hafif yumurta sarısı sürerek 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Arada bir kontrol edelim. Yapraklar ince olduğundan çabuk yanabilir.


Afiyet Bal Şeker Olsun...





24 Mart 2009 Salı

RÜZGARIN SEBZE PÜRESİ


Herkese merhabalar...
Hepiniz umarım iyisinizdir. Ben hala aynı tempoda devam ediyorum. Verdiğim arada değişik denemelerim oldu. Ya tatlarını beğenmedim ya da çektiğim fotoğrafları ... Artık fotoğraf konusunda çok hassaslaştım diyebilirim. Reçeteyi uygulayıp bloğa eklediğinizde tarifi çekici kılmanız için fotoğrafında büyük öneminin olduğunu düşünenlerdenim. Artık baharda güneşli yüzünü yavaş yavaş gösterdiği için çekimlerin daha kaliteli olacağını düşünüyorum. Fotoğrafta biliyorsunuz ışık çok önemli. Bloğuma yeni bir kategori ekledim. Bebek mamaları adı altında. Rüzgar altıncı ayını bitirdiği için ek gıdalara geçtik. Uzun araştırmalarım sonunda birçok mönü öğrendim. Tabi birçoğunuzun çocuğu olduğu için belki bu tarifleri uygulamışsınızdır ama benim gibi yeni anne olanlar veya olacak olanlar için bir arşiv olabilir diye düşünüyorum. Bebeklerimize afiyet olsun bal olsun kuvvet olsun...

Malzemeler;
1 orta boy patates
2 parça kuşbaşı kuzu eti
1 orta boy havuç
1-2 dal ıspanak
1 tatlı kaşığı pirinç veya irmik
1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı;
Bir veya iki parça kuzu kuşbaşı etini tencerenin içinde iyice yumuşayıncaya kadar pişirirken kabuklarını soyup gelişi güzel doğradığımız patatesi, havucu, ıspanağı irmik veya pirinci haşlamaya bırakıyoruz. Sebzelerimiz piştiktikten sonra içine bir çay kaşığı zeytinyağı damlatıp altını kapatıp önce blendırdan sonra tel süzgeçten geçiriyoruz. Bu çorbaları günlük yapmamız gerekiyor. Özellikle içine et ve ıspanak ve maydonoz gibi yeşil bitkiler girdiğinde mutlaka ogün içinde tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca içine tuz koymuyoruz.

16 Mart 2009 Pazartesi

ŞİRİNLERİN MANTAR KURABİYESİ :)

Son eklediğim tarifin tarihine bir baktım ki tam bir ay olmuş. Zaman nasıl geçiyor inanın anlamıyorum. Günler sanki birbirini kovalıyor. İşte bazen zaman dururdu sanki ama evde helede rüzgarla uğraşırken zaman beni bende zamanı kovalıyorum. Sürekli bir koşturmaca. Sağlıklı olalımda varsın koşturalım...
Verdiğim uzun aradan dolayı üzgünüm tabi ama yeğeninizi büyütüyorum :) beni mazur görürsünüz umarım. Yokluğumda halimi hatrımı soran tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Gelelim tarifimize bu tarifi çok beğenerek uygularım. Ölçülerinde hiçbir problem yok. Hem tad hemde görünüm açısından şirin bir kurabiye denemek isteyenlere tavsiye ediyorum.

Malzemeler;
1 paket margarin
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı buğday nişastası
2,5 su bardağı un (eğer hamurunuz ele yapışıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz.)
1 paket kabartma tozu ve venilya
kakao

Yapılışı;
Kakao hariç tüm malzemeyi özleşene kadar yoğuralım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarladıktan sonra bir cola şişesi kapağının ağız kısmını hafif ıslatıp kakaoya buladıktan sonra yuvarlamış olduğumuz hamurun ortasına bastıralım. Yağlanmış olan tepsiye dizdikten sonra 180 derecelik fırında pembeleşmeden pişirelim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

16 Şubat 2009 Pazartesi

ÖDÜL ALDIM :) VE KİVİLİ KUP


Sevgili arkadaşlarım turuncutatlar/sema ve lemanice/leman beni ödüle layık görmüşler. Görünce çok memnun oldum. Kendilerine çokkk teşekkür ederiyorum ve sevgilerimi gönderiyorum. Üç kural var.
*ödülü verenin linkini yayınlamak
*bu ödülü 7 blog sahibi arkadaşıma vermek ve linklerini sayfama eklemek
* ödülü verdiğim arkadaşlarımı haberdar etmek
Bende bu ödülü sevgili arkadaşlarım,
http://neseersoy-neseersoy.blogspot.com gönderiyorum. Aslında tüm arkadaşlarım ödüle layık ama yedi isim vermek gerekiyor. Kalbimde hepinizin ödülü var....
Malzemeler;
4 su bardağı süt
3 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı pirinç unu
7 çorba kaşığı toz şeker
1 paket şekerli vanilin
Üzeri İçin;
3 adet olgun kivi
1 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası

Yapılışı;
Muhallebi malzemelerinin hepsini karıştırıp tencerede kokusu çıkana kadar pişirip kup bardaklarının yarısına kadar koyup soğumaya bırakalım. Soymuş olduğumuz kivileride rondodan geçirip sos malzemelelerinin hepsiyle karıştırıp sürekli karıştırarak pişirdikten sonra sade muhallebimizin üzerine döküp soğuk servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

14 Şubat 2009 Cumartesi

AYÇEKİRDEKLİ EV KURABİYESİ



Malzemeler;

125 gr margarin veya tereyağı
2 yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
1 su bardağı kadar tozşeker
1 adet portakal suyu
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
1 pk kabartma tozu ve vanilya
1 çay bardağı ayçiçeği çekirdeği içi


Yapılışı;
Oda sıcaklığında olan margarin/tereyağını tozşekerle iyice özleştiriyoruz. Sırayla tüm malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp ayçiçeği çekirdeğine batırıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.


Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Şubat 2009 Cuma

SEVGİLİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN KAHVALTISI!!!


Herkese kocaman öpücükler...
Rüzgarım uyurken günün anlam ve önemini yansıtan birşey yapıp ekleyeyim dedim bloğuma. Tam da isabet oldu sanırım. Bu sosis tarifini ufukmutfakta görmüştüm bayağı önce. Yarın sabah sevgililer günü kahvaltılarınızı süsleyecek güzel bir süpriz olarak düşünebilirsiniz bence. Tabakta çok şık duruyor. Eminim eşleriniz veya sevgilileriniz de görünce çok beğenecek... Malzemeleri uzun uzadıya vermeme gerek yok sanırım. Arzu ettiğiniz kadar uzun sosis almanız yeterli haa birde kürdan olması gerekiyor. Diğerleri zaten evinizde olan şeyler. Buzdolabından çıkardığınız sosisi yarım saat kadar dışarıda bekletin ki elastikiyet kazansın çünkü kalp şekli vereceğiz. Hafif yumuşadıktan sonra sosisi ortadan ikiye dikkatli bir biçimde kesiyoruz. Bu kalpleri yaparken bir iki fire verebilirsiniz kırılma oluyor malesef. Neyse... kestiğiniz sosisin her iki kanadını dışarı kıvırarak kalp şekli verdikten sonra bir yumurtanın akına batırıp kürdanla birleştirdikten sonra kızgın yağda kızartıp sıcak servise sunuyoruz.
Tekrar herkesin sevgililer gününü kutluyorum...
Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Şubat 2009 Salı

PEYNİRLİ POĞAÇA

Malzemeler;

200 gr tereyağ veya margarin

1 yumurta akı

1 çorba kaşığı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

3-4 su bardağı un

bir çimdik tuz

kabartma tozu, 1 çay kaşığı mahlep

Üzeri için

yumurta sarısı

içi için;

beyaz peynir maydonoz



Malzemeler;

Bütün hamur malzemesini yoğuralım. Buzdolabında yirmi dakika kadar dinlendirelim. Yuvarlak biçimde açarak içlerine peynirli karışımdan koyup üzerine yumurta sarısı ve çörek otuyla süsleyip 200 derecelik fırında pişirelim.



Afiyet Bal Şeker Olsun...

3 Şubat 2009 Salı

YUFKALI RULO ŞİŞ KÖFTE

Yine uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.
Gönül istiyor ki hergün yeni tariflerle birlikte karşınızda olayım ama olmuyor. Oğlum tüm zamanlarımı doldurduğundan inanın hiç boş vaktim yok. Ama kısa zaman sonra süprizlerle karşınızda olacağım. Bu köfteyi ilk kez yaptım ve tadına doyamadık. Restorantlarda yenilen kebap havasında bir köfte oldu. Bence misafir sofralarınızın asları haline gelecek bir tarif hemde çok kolay...

Malzemeler;
Yarım kilo orta yağlı kıyma
1 adet soğan
Ekmek içi (arzuya göre istenilen ölçüde)
4-5 adet ceviz içi
Yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber, kimyon
1 adet yufka

Yapılışı;
Tüm köfte malzemelerinin hepsini güzelce karıştırıp özlü bir harç elde ediyoruz. Cevizleri de rondoda çok küçük olmayan parçalar halinde kıydıktan sonra köftenin harcına karıştıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Yufkayı düz bir zemine serip dolaptan çıkardığımız kıymayı rulo şeklinde yufkanın ucuna yayıp yine yufkayla birlikte tekrar rulo şekli veriyoruz. İkişer parmak genişliğinde kesip tahta şişlere geçirdikten sonra az yağlı tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Üzerine de tereyağı ve salça dan oluşan sostan dökerek pilav, yoğurt eşliğinde servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Ocak 2009 Salı

MANTARLI TAVUK GÜVEÇ


Bu lezzetin tadına doyamıyorum. Misafirlerinize ve özenli sofralarınızı süsleyecek güzel bir alternatif yapanlara kolay gelsin yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;
2 adet tavuk göğsü
Yarım kilo mantar
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz ve karabiber
Üzeri için istenilen ölçüde kaşar peyniri

Yapılışı;
Öncelikle mantarlarımızı soyduktan sonra limonlu suda bir süre bekletiyoruz (kararmaması için) Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp kısık ateşte hafif karamelize oluncaya kadar kavurduktan sonra iyice yıkanmış ve doğranmış olan mantarlarla birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Suyunu salan mantarlar yine suyunu çekinceye kadar yüksek ateşte kavurduktan sonra tuzla tatlandırıp altını kapatıyoruz. Göğüs etini kuşbaşı şeklinde doğrayıp iri iri doğranmış sivri biberlerle birlikte kızgın yağda soteleyerek kavuruyoruz pişmeye yakın kimyon, karabiber ve tuzu ekleyip biri iki kez karıştırdıktan sonra mantarlı karışımla karıştırıp minik güveçlere paylaştırıyoruz. Üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Ocak 2009 Salı

HÖŞMERİM




Son yaptığım tariflere bir baktımda bayağıdır tatlılardan gidiyorum. Rüzgara hamiyleyken başladığım tatlı serüvenim anlaşılan halen devam ediyor. Otururken, tv izlerken konuşurken bile gözümün önünden çeşit çeşit tatlılar geçiyor. Hazırda almayı pek sevmiyorum koşuyorum bi ara mutfağa alel acele yapıveriyorum bişeyler afiyetle yiyoruz. Tabi paşamdan vakit bulabilirsem. Bu işleri genelde annem ona bakarken yapabiliyorum :) paşa büyüyene kadar böyle olacak galiba
Son zamanlardaki hayat felsefem yiyelim ve güzelleşelim oldu. Uzun bir sürede hayat felsefem olmaya devam edecek sanıyorum. Evettt gelelim tatlımıza ailecek bu tatlıyı çok severiz. Genelde evde pek yapılmadığından dışardan mecburen aldığım tatlı çeşidiydi. Elime geçen sevgili Ümit usta'nın tarif kitabında rastlayınca hemen yapmak istedim. İçindeki peyniri de sütü kestirerek kendim yaptım. Gayet başarılıydı sevenlere işte tarifi...

Öncelikle Sütü kestirmek için;
1 kilo süt
Yarım limon kadar limon suyu
Sütü kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken içine limon suyunu ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Altını kapatıp 20 dk kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra kısık ateşte tekrar bir on dakika kadar kaynatıp tel süzgeçte peyniri süzüyoruz. Bu tatlıda tuzsuz lor olması gerektiğinden içine tuz eklemiyorum. Dilerseniz kendiniz başka şeyler için kullanırken tuz ekleyebilirsiniz.

Tatlı Malzemeleri;
500 gr lor (süt kesiği ) yukarıda tarifini anlattım. Gerçi bir kilo sütten yarım kilo lor çıkmıyor. Ben yettiği kadar kullandım.
2 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı irmik (irmik miktarını azaltabilirsiniz. Çok katı istemezseniz yarım su bardağı kadar da kullanılabilinir.)
50 gr tereyağı
2 su bardağı şeker

Yapılışı;
Öncelikle lor peynirinizi ve sütü bir tencereye alıp hafif ezerek pişirmeye bırakın 2 adet yumurta sarısını ekleyip karışım kabarana kadar pişirmeye devam edelim. Karışım kaynarken üzerinde kabuk oluşunca kıvamına gelmiş demektir. Sırasıyla önce irmiği ekleyip toplanmasını sağladıktan sonra son olarak şekeri ilave edip ılık servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...






3 Ocak 2009 Cumartesi

TARÇINLI ÇİKOLATALI ŞIK KURABİYE

Havalar hala çok soğuk. Ama tam olarak benim istediğim kar kıvamında değil. Karın yağmasını dört gözle bekliyorum. Beklerken de bir taraftan sokakta yaşayan insanları da düşünmeden edemiyorum işleri gerçekten çok zor Allah kolaylık versin onlara. Nerden çıktı bu kar meselesi diyeceksiniz. Bu kurabiyeleri kahvemin yanına eşlik etsin kar manzarası seyrederken yerim diye yaptım. Kahvenin yanında eşlik etti ama kuru soğuğu izlerken yemek durumunda kaldım. Yine de güzel oldu yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada oğlum Rüzgar son hızıyla esmeye devam ediyor ortalığı kasıp kavuruyor. Üç buçuk aylık olduk ama bizimki düzeleceğine git gide şiddetini arttırıyor napacağız bilmiyorum valla :))) ama herşeye rağmen harika bir duygu bir gülüşü dünyaya bedel gerçekten. Zaten insanın içinde öylesine büyük bir sevgi olmasa sabahtan gece yarılarına kadar süren bitmez tükenmez koşturmacalar çekilmez. O kadar büyük bir duygu
işte...

Malzemeler;
250 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
4 su bardağına yakın un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Çikolata sosu;
1 paket bitter çikolata
Yarım kutu sıvı krema

Yapılışı;
Öncelikle yağ ve şekeri rondoda krem halini alana kadar karıştıralım. Sırasıyla tüm kurabiye malzemelerini de katıp iyice yoğurup yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Hamuru yaklaşık bir iki cm kalınlığında açıp kalıplarla keserek şekil verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdikten sonra hafif pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra soğumaya bırakalım. Sıvı kremayı ocakta kaynatırken elimizle parçalara böldüğümüz çikolatayı da kremaya karıştırıp iyice karıştıralım. Kurabiyeleri bu karışıma batırıp tekrar soğumaya bırakalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

28 Aralık 2009 Pazartesi

CEVİZLİ ELMALI RULO KURABİYE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 23:52 10 yorum


Yine uzun bir aradan sonra merhaba,

Öncelikle etkinliğime katılmak isteyen tüm arakadaşlarıma çooook teşekkür ederim. Sağlık problemim yüzünden bir süre ertelemek zorunda kaldım. Yakın zamanda gelen tüm tarifleri de ekleyerek etkinliğimi yapacağım. Bu nedenle lütfen kusura bakmayın. Bende üzüldüm gerçekten. Evett verdiğim yine uzun arada rüzgarımla boğuşmalarım halen devam ediyor :))) binik afacanımı büyütmekle meşgulüm. Zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorum gerçekten. İnsan evdeyken zamanın nasıl geçtiğini inanın anlamıyor. Çalışırken durum öyle değildi beş dakika bile bazen bir yıl gibi geliyordu bana. Tabi zaman  zaman..
Çalışma hayatını da özlemedim dersem yalan olur. Umarım en kısa sürede dönerim. Daha zinde hissediyorum kendimi. Öbür türlü ev, iş, güç.... hep aynı....
Allahtan rüzgarımın bu dönemlerinde yanındaydım bu beni sevindiriyor. Bu geçiş dönemlerinde çocukların anneye gerçekten çok ihtiyacı oluyor. Bu konuda şanslıyım galiba :)

Bu arada yeni yıl yaklaşıyor herkese 2010 yılı sağlık, mutluluk, bereket ve bol şans getirsin...

Rüzgar şu an uyuyor uyanmadan tarifime geçeyim artık yoksa yarım kalacak :)

Malzemeler;
1 paket oda sıcaklığında margarin/terayağ hangisin arzu ederseniz
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un (orta sertlikte bir hamur olacak)

İç Malzeme;
2 adet rendelenmiş elma
1 avuç kuru üzüm
1 avuç iri kıyılmış ceviz
1-2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı şeker

Üzeri için dilerseniz pudra şekeri

Yapılışı;
Öncelikle hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp iyice yoğurduktan sonra 20 dk kadar buzdolabında bekletiyoruz. Bir tencereye rendelenmiş elma ve şekeri koyup kısık ateştep pişmeye bırakıyoruz. Elmalar öldükten sonra yıkanmış kuruüzümü, cevizi, tarçını ekledikten sonra bir iki karıştırıp altını kapatıyoruz. Diğer tarafta unlanmış olan tezgahımıza hamuru oklava yardımıyla açıp (kalınlık 2 cm kadar olmalı) bir fırça yardımıyla balı sürüyoruz. Soğumuş olan elmalı harcı hamurun üzerine yayıp rulo şekli veriyoruz. Yaklaşık 2 parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisinde 180 derecede 20 dk kadar pişiriyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

24 Kasım 2009 Salı

İLK AŞK ÇİKOLATAYLA BAŞLAR!

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 21:47 28 yorum


Herkese kocaman sevgilerrrrrrrrrrrrrrr!!!

Yine araya uzun bir zaman girdi farkındayım. Bu miskinliği bir an önce üzerimden atmam gerek diye düşünüyorm. Miskinlik nedense şu pc başına geçince kendini gösteriyor. Onun dışında hayat koşturmacalarla devam ediyor tabiki. Bu aralar sıkça aklıma gelen ve yerken büyük bir haz duyduğum çikolatayla ilgili bir etkinlik düzenlemek aklıma geldi. Hemde siz dostlarımla tekrar sayfamda buluşmak istedim. Sizlerinde destekleriyle bugün itibariyle bu etkinliği başlatıyorum. 25 KASIM-10 ARALIK tarihleri arasında çikolata severleri  etkinliğime davet ediyorum. Bildiğiniz tüm çikolatalı lezzetleri sayfamda paylaşırsanız çok sevinirim. Yine hep birlikte çikolatayla ilgili güzel bir arşiv oluşturalım. Kek, kurabiye, pasta, puding vs... aklınıza ne gelirse yapıp en geç 10 ARALIK tarihine kadar mutfaktayim10@hotmail.com adresime isim, blog ismi, katıldığınız şehir ve bir adet sayfanıza eklemiş olduğunuz resimle birlikte katılımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tarifinizi yayınladıktan sonra mail adresime bilgi verirseniz sizi ziyaret edip tarifinize ait fotoğrafı alıp yayınlayacağım. Sayfamın sağ tarafında bulunan etkinlik kodunu da sayfanıza yapıştırıp arkadaşlarınızı da etkinlikten haberdar edebilirsiniz. Herkese şimdiden teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum...


21 Ekim 2009 Çarşamba

FRAMBUAZLI PUDİNG

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 04:41 18 yorum


Biliyorum yine uzun bir ara verdim. Sayfamda sürekli aynı tarifleri görmekten sıkılan okurlarım var. Herkesten bir kez daha özür diliyorum. Uzun zamandır yazma isteğimi yitirmiş durumdayım. Bir de rüzgarla olan uğraşım beni git gide pc başına oturmaktan uzaklaştırdı. Bu arada biliyorsunuz yemek yarışması sonuçlandı. Sonuç istediğim gibi olmadı. Beşinci oldum. Örnek vermek gerekirse ikinci olan aperatif (yemek diyemiyorum malesef) neredeyse tamamı hazır konservelerden oluşan bir aperatifti. Gelen yarışmacı sadece sosisleri dometes püresiyle pişirip üzerine yaydı diyebilirim. Tabiki bu bir reklam çalışması. Bunun farkındaydım ama en azından yarışmaya katılan yemekleri buna göre seçselerdi. Benim yemeğimde konserve ürünler yoktu tabiki. Kıymayı konserve veya maydonozu konserve olarak kullanamayacağıma göre hepsini kendim hazırladım. İlk bitiren ilk sunan bendim. Lezzet ve görüntüsünün de çok iyi olduğuna eminim. Mutlaka eksiklikler vardır yarışma telaşından dolayı ama yemeğimin hakkı kesinlikle beşincilik değildi. Buna adım gibi eminim. Kaldı ki biliyorsunuz halk oylamasında birinci olan yemektim. Bu aralar biraz bu olaya da canım sıkıldı. Uzaklaştırdı beni mutfaktan...
Neyse deyip tarifime geçeyim bari
Artık rüzgar paşam onüç aylık olduğu için sofra yemeklerinden yemeğe başladı ( gerçi ben uzun süredir veriyorum) tabi kısıtladığım şeyler vardı. Şu an kısıtladığım şeyleri yavaş yavaş kaldırıyorum. Mesela ona özel muhallebi yapıyordum yine yapıyorum ama biraz daha opsiyonlu davranıyorum ona. Opsiyon tanıdığım sütlü tatlılardan bir tanesini sizle paylaşayım istedim.

Malzemeler;

1 kg süt
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır
1 yemek kaşığı buğday nişastası

Üzerindeki Sos
1 su bardağı frambuaz (Dondurulmuş)
Yarım su bardağı toz şeker (Şekerin miktarı arzuya göre değişir)
1 yemek kaşığı mısıry nişastası
1 su bardağı su

Yapılışı;
Sütü tencereye alıyoruz kalan tüm muhallebi malzemesini karıştırıp çırpıcı yardımıyla topaklar kaybolana dek karıştırıyoruz. Ocağın altını orta hararette açıp karıştıra karıştıra muhallebiyi pişiriyoruz. Piştikten sonra cup bardaklarına paylaştırıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra sosu pişiriyoruz. Sos malzemelerinin hepsini bir tencereye alıp yavaş yavaş karıştırıp fokurdamasını sağlıyoruz. Nişastanın bulanıklığı gidipte sos şeffaf bir görünüm alınca altını kapatıp 1-2 dk kadar bekliyoruz. Sosumuz hazır. Bu sosu dondurmaların üzerine de dökebilirsiniz. Pudingimizi bu sosla süsleyebiliriz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Ekim 2009 Perşembe

TAMEK YEMEK YARIŞMASINDA SON BEŞ FİNALİST!!!

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 08:10 8 yorum


Canım dostlarım...
Tamek yemek yarışmasında finale kalan beş kişi açıklandı. Beş kişi arasında finalde yarışmadayım. Hepinizden bol şans diliyorum. İnşallah kazanırım. Heyecanlı gün 09 Ekimde İstanbul Culinary İnstitute'da yapılacak. Hepimize kolay gelsin!!!

30 Eylül 2009 Çarşamba

PATATES TOPLARI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:45 4 yorum


Oğluşumun doğum gününde masamızdaki tariflerden bir tanesi daha. Görüntü olarakta gerçekten göz dolduran bir tarif. Aslında hepimizin bildiği bir salata çeşidi fakat değişik sunumuyla sofralarda farklılık yaratıyor...

Malzemeler;
5-6 adet orta boy patates
2 limon
Yarım çay bardağından biraz daha fazla zeytinyağı
2-3 dal taze fesleğen
1-2 dal taze soğan
Tuz

Dışı için;

Dilediğiniz kadar rendelenmiş havuç
Dilediğiniz kadar maydonoz
Dilediğniz kadar dereotu

Yapılışı;

Patateslerimizi iyice haşlayıp rendenin kalın tarafından rendeliyoruz. Taze fesleğeni ve taze soğanı ince ince kıyıp patatese karıştırdıktan sonra limon ve yağı da ekleyip tuzla tatlandırıyoruz. Salatamızı ceviz büyüklüğünde toplara bölerek rendelenmiş havuç,maydonoz ve dereotuna bulayıp servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

26 Eylül 2009 Cumartesi

MİNİK RÜZGARIMIN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 06:06 11 yorum


Canım oğlum rüzgara yaptığım pastayı sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Görüntüsünü görenler çok beğendiler.Tadı da görüntüsü kadar güzeldi. Pandispanyasını sürekli kullandığım tarife göre uyguladım. İki tane pandispanya pişirip pasta yüksekliğini biraz daha fazlalaştırmak istedim. Üst üste dört tane pandispanyam olmuş oldu. Tek katlı yüksek pastaların daha zengin durduğu kanısındayım. Daha şık duruyor gerçekten. Gelelim tarifimize...

1 Adet Pandispanya Malzemesi;

4 adet yumurta
12 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı un
1 su bardağı mısır nişastası
1 çimdik tuz
1 paket vanilya

İç Malzeme;
Damla çikolata ve dondurulmuş frambuaz

Yapılışı;
Yumurtaları beyazlarından çok dikkatli bir biçimde ayırıyoruz. Ayırdığımız akları 6 yemek kaşığı toz şeker ve bir çimdik tuzla kar haline gelene kadar mikserde çırpıyoruz. Yaptığımız kar katı hal alana kadar mutlaka çırpmaya devam edelim. Diğer tarafta yumurta sarılarını kalan 6 yemek kaşığı toz şekerle çırpıp mayonez kıvamına getirene kadar işlemimizi devam ettiriyoruz. Mısır nişastası, un ve vanilyayı elekten geçirip homojen bir karışım elde ediyoruz. Yumurtanın beyazından elde ettiğimiz kar ile sarısını derin bir kabın içine alıyoruz. Tahta spatula yardımıyla çok yavaş bir biçimde karıştıp kuru olan malzemelerimizi de ekleyip spatula yardımıyla katlaya katlaya yavaş karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş margarinle yağlanıp ve unlanmış olan kelepçeli kalıbımıza kek hamurumuzu döküp 20 dk kadar pişirip soğuttuktan sonra istediğimiz pasta yapımında bu pandispanyayı kullanabilirsiniz.

Kakaolu Pastacı Kreması Malzemeler;
3 su bardağı süt
2 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı un
2,5 yemek kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 adet yumurta sarısı

Yapılışı;
Tüm malzemeyi karıştıp muhallebi kıvamına gelene dek ocakta pişiriyoruz. Pişen kremayı sürekli karıştırarak soğutuyoruz (kabuk tutmasını engellemek için)

Pasta yapımı;
Pişen iki adet pandispanyamızı soğuduktan sonra misina yardımıyla ikiye bölüyoruz. Kekimizi ıslatmak için bir bardak soğuk süte 1 yemek kaşığı şekeri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kekin üzerine 3-4 yemek kaşığı ile gezdirdikten sonra pastacı kremasından yayıyoruz. Üzerine frambuaz ve damla çikolatası serpiyoruz. Pandispanyalara sırayla aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan tüm kremayı pastanın her yerine eşit miktarda sıvıyoruz. Bu şekilde bir gün kadar buzdolabında pastamızı streç filme sararak bekletiyoruz. Ertesi gün şeker hamuruyla görmüş olduğunuz gibi süsleyip afiyetle yiyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...


25 Eylül 2009 Cuma

TAMEK YEMEK YARIŞMASI HALK OYLAMASI SONA ERDİ !

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 07:32 8 yorum


Sevgili Dostlarım Merhabalar...

Bildiğiniz gibi yaklaşık bir ayı aşkın bir süredir tamekyemekyarışması devam etmekte. Nihayet halk oylaması sona erdi ve ilk on açıklandı. Birinci olarak halk oylamasında ilk onda yer alıyorum. Destekleriniz için çok çok teşekkür ederim. Bundan sonraki kısımlarda tamek yemek jürisinin elemesinden sonra profesyonel ahçı karşısında yemeklerimizi tekrar yapacağız. Hepinizden iyi dileklerinizin benimle olmasını diliyorum. Umarım kazanırım.

Sevgiler...
Özlem Avcı

13 Eylül 2009 Pazar

MEYVE SOSLU PANNA COTTA

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:46 2 yorum

Evetttt....
tamekmutfakkeyfi yarışması bütün hızıyla devam ediyor. Şu an birinci olarak yarışmaya devam etmekteyim. Yine oylarıyla beni destekleyen tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Yarışmanın halk oylaması 20 Eylül tarihinde sona erecek. Diğer elemeler başka tarihler de olacak. Bakalım kimler kazanacak bende merak etmiyor değilim. Blogger ailesinden birisi olarak kazanmak bana gurur verecek. Tabi sonuna kadar gidebilirsem :) Neyse artık kısmet kiminse onun olacak tabi :)
Gelelim tarifimize...
Panna Cotta (italyan muhallebisi) adını sık sık duyduğum ama bir türlü yapmaya elimin gitmediği bir tatlıydı. Neyse ki şeytanın bacağını kırdım ve yapıverdim. Tarifi sevgili mutfakcanavari sitesinden aldım. Gerçekten çok güzel oldu. Kendisine paylaşımından dolayı teşekkür ederim.

Malzemeler;
150 ml sıvı krema
350 ml süt
50 gr toz şeker
1 çay kaşığı vanilya aroması
1 paket toz jelatin

Yapılışı;
Krema, süt, toz şeker ve jelatini iyice karıştırıp tencerede pişmeye bırakıyoruz. Orta hararetli ısıda karıştırarak kaynamasını sağlıyoruz. Kaynarken vanilya aromasını da ekleyip 2-3 dk daha pişiriyoruz. Soğuk su ile ıslatılmış olan varsa KARE kaselere paylaştırıp oda ısısına geldikten sonra buzdolabına soğutup kaseleri ters çevirip servise sunuyoruz. Yaklaşık 4-5 saat buzdolabında bekletmeniz tavsiye olunur. Tadı daha güzel oturur. Üzerine böğürtlen veya herhangi bir meyvenin sosunu döküp servise sunabilirsiniz. Ben hazır böğürtlen sosu kullandım. Tercih sizin.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

7 Eylül 2009 Pazartesi

FRAMBUAZLI KALPLİ KEK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 10:24 3 yorum
Herkese tekrar merhabalar...
tamekmutfakkeyfi yemek yarışması hala devam ediyor. Şimdilik birinci olarak yarışmaya devam ediyorum. Desteğini benden esirgemeyen tüm dostlarıma can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Kısmet kiminse birinci o olacak tabiki ama dereceye girmek çok istiyorum. Oy vermeyen arkadaşlarım da bana hala destek olabilirler. Yarışmanın bitmesine on gün kadar bir zaman var. Bu arada tatile gidip geldikten hemen sonra minik oğlum rüzgar çok hastalandı. İshali on gün kadar sürdü tam düzeldi derken birde ateşlendi. İlk kez bu derece hasta olduğu ve ilk kez ateşlendiği için çok üzüldüm. Tabiki Allah beterinden korusun ama cayır cayır ateşler içinde olurken insan ne yapacağını şaşırıyor. Neyse şimdilik atlattık. Tüm bebeklerimize bol bol sağlık diliyorum. Bu kekin sunumu da çok şık oluyor. Davet sofranızın gözde kekleri arasına gireceğinden eminim. Gelelim tarifimize....



Malzemeler
3 yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı frambuaz veya böğürtlen
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri içn
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
Şekerleme

Yapılışı:
Önce şekeri yumurtayla birlikte krem halini alana kadar çırpalım. frambuaz hariç tüm malzemeyi ekleyip akışkan bir hamur elde edelim. Hafif unlanmış frambuazları da ekledikten sonra yağlanmış ve kağıdı serilmiş muffin kaplarına paylaştırıp 200 derecede pişmeye bırakalım. Diğer tarafta krem şantiyi sütle hazırlayıp sıkma torbasıyla şekil verdikten sonra dilediğiniz şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...


23 Ağustos 2009 Pazar

TAMEK YEMEK YARIŞMASI OYLAMA!!!

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 15:06 5 yorum
Arkadaşlar merhaba,

Tamek yemek yarışması için
http://www.tamekmutfakkeyfi.com/yemekyarismasi/detay.php?id=7017 linkine tıklayan herkes kısa bir üyelik işleminden sonra bana oy verebilir. Ayrıca üye olduktan sonra üst kısımda bulunan tarifler bölümünden sayfa 27. bulunan YUFKALI RULO ŞİŞ KÖFTE tarifime ulaşabilirsiniz. Hepinize şimdiden çok teşekkür ederim. İnşallah kazanırım. Sevgiler...

20 Ağustos 2009 Perşembe

TAMEK YEMEK YARIŞMASI VE KATILIM YEMEĞİM!!!

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 15:10 6 yorum
Herkese kocamannnnnn öpücükler yine özledim sizleri. Tatili de yaptık geldik. Artık bi bahanem kalmadı pc başına geçemiyorum diye. İnşallah daha sık aralıklarla sizlerle birlikte olmaya çalışacağım. Geçenlerde mail adresime tamek yemek yarışmasına katılmam için bir davetiye geldi. Telefonum istendi ve ardından hemen aradılar. Bloğumu beğeniyle takip ettiklerini, yarışmaya davet edildiğimi bildirdiler bende seve seve katılacağımı ilettim. Birkaç gün sonrada tamek ürünlerinden oluşan bir hediye paketi yolladılar. Beni de aralarında görmek istedikleri için Tamek gurubuna çok teşekkür ediyorum. Yayınlayacağım yemeği daha önceden yapıp sitemde sizlerle paylaşmıştım. Tekrar yaptım ve fotoğrafladım. Denenmiş bir lezzet olduğu için bu yemeğimle bende yarışmaya dahil olmak istedim. Yarışmanın içeriği şöyle ; katılan kişiler öncelikle internet üzerinden halk oylamasından geçtikten sonra finale kalan kişilerin profesyonel ahçılar karşısında yemeğini yapmasından oluşuyor. Bu halk oylamasında sizlerinde desteklerini bekliyorum. Siteye tamekmutfakkeyfi linkinden ulaşabilirsiniz.



Yemeğimizin ismi yufkalı rulo şiş köfte.
Köfte Malzemeleri;
Yarım kilo kıyma
1 büyük rendelenmiş soğan
Yarım demet maydonoz
2 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber, tuz
Yarım çay bardağı ceviz içi
1 Yemek kaşığı acılı antep biber salçası

1 adet yufka
aralara dizmek için domates ve biber

Yapılışı;
Köfte malzemelerinin hepsini gerektiği gibi doğrayıp kestiktikten sonra iyice yoğuralım. Yufkayı geniş bir zemin üzerine serip hafif bir şekilde ıslatalım. Köfte harcınıda elimizle silindir şekli verip yufkanın en uc kısmına koyup rulo şeklinde saralım. İki parmak genişliğinde kesip tahta şişlere domates ve biber eşliğinde dizip orta kızgınlıktaki yağda arkalı önlü pişirip servise sunalım. Dilerseniz yoğurt veya salçalı soslada servise sunabilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun.


OYLARINIZI BEKLİYORUM!!!

5 Ağustos 2009 Çarşamba

HAYIRLI KANDİLLER ve KALBURABASTI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 04:59 5 yorum
Öncelikle herkesin beraat kandili mübarek olsun. Hepimizin duaları kabul olur inşallah. Uzun zamandır böyle bir tarif arıyordum. Nihayet buldum. Tarifi sevgili arkadaşım ebrudan aldım. Kayınvalidesi urlada oturuyor. Orda sık sık yapılan bir kalburabastı tarifiymiş. Malzeme çeşidi de oldukça az. Ağızda dağılıyor gerçekten nefisss. Hem ramazan için hemde bayram için deneyebileceğiniz muhteşem lezzette bir tatlı.

Malzemeler;
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında bir hamur olacak)
İçine dilediğiniz miktarda koyacağınız parçalanmış ceviz

Şerbet;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su

Yapılışı;
Ceviz haricinde bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturalım. Elimizle yuvarlak açıp ordasına ceviz parçacıkları koyduktan sonra oval bir köfte şekli verip bir süzgeç veya kevgir yardımıyla üzerine bastırıp önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirelim. Diğer tarafta kaynayan şerbeti ılınmak üzere bir kenara almış olmamız gerekiyor. Her ikiside ılıkken şerbeti tatlının üzerine döküyoruz. Şerbetini çeken tatlımızı servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

29 Temmuz 2009 Çarşamba

FIRINDA KAŞARLI GÜVEÇ MANTAR

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 21:57 7 yorum

Herkese merhabalar...

Yine uzun bir ara verdiğimin farkındayım. Şu sıcaklar gerçekten insanın elini ayağını kaldırmasına mani oluyor. İşe birde minik rüzgar eklenince pc başına oturmak uzun süredir yine bana hayal oldu. Yine birçoğunuza bu sebeplerden dolayı uğrayamadım. Mutlaka nefis lezzetler yapmışsınızdır. Marifetli arkadaşlarım benim :) Uzun arayı nefis bir lezzet olan kaşarlı mantarla noktalamak istiyorum. Et yemeklerinin yanına yakışacak harika bir garnitür olur kendileri. Bu lezzeti denemedim ve yemedim diyorsanız, buzdolabında da mantarım var diyorsanız haydi koşun mutfağa ve akşam için hemen yapın.

Malzemeler;
Dilediğiniz kadar mantar
Dilediğiniz kadar kaşar peyniri
Dilediğiniz kadar terayağı ve tuz.

Yanlız ne kadar özgür malzemelerden oluşan bir yemek oldu dimi. Tam bana göre :)))

Yapılışı;
Mantaları öncelikle alt taraflarından başlayarak soyuyup limonlu suda bekletip iyice yıkıyoruz. Kuruduktan sonra sap kısmını dip tarafından koparıp çukur bir alan oluşturuyoruz. Tüm mantarları böyle ayıkladıktan sonra çukur kısma az miktarda tuz döküp küp küp doğranmış olan kaşar peynirleriyle dolduruyoruz. En üste de bir cimcik tereyağı koyduktan sonra güveç kaplarına paylaştırdıktan sonra fırına verip sıcakken servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

23 Haziran 2009 Salı

SALYANGOZ KURABİYE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 11:57 20 yorum

Malzemeler;
250 gr margarin
1,5 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında olacak)
1 paket vanilya
3 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki margarini pudra şekeriyle krema halini alana kadar mikserde çırptıktan sonra kakao hariç tüm malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturuyoruz. Hamuru ikiye bölüp diğer yarısını kakao ile renklendiriyoruz. Beyaz olan hamuru ince bir biçimde açıyoruz. Diğer kakao ile renklendirilen hamuruda aynı boyutta ince açıp üst üste koyduktan sonra rulo şeklinde sıkıca sarıyoruz bir parmak genişliğinde kesip yağlanmış fırın tepsisine dizdikten sonra 180 derecede hafif pembelişinceye kadar pişiriyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

18 Haziran 2009 Perşembe

İYİKİ DOĞDUM VE ALİ NAZİK KEBABI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 11:16 16 yorum
Şu patlıcanı sevmeyen varmıdır acaba ? Her türlü yemeğine bayılıyorum. Küçükken gerçi midemi bulandırırdı. Herhalde fazla yağ çeken bir sebze olduğu için olabilir ama uzun zamandır midemin vazgeçemediği sebzeler arasına girmeyi başardı. Bu yemeği ister meze olarak isterseniz de kebap olarak servise sunabiliyorsunuz. Yemeği sunarken ki ısısıyla ilgili bir seçenek bu. Ben bu sefer kebap şekliyle sundum. Bu arada bir sene daha yaşlandım. Bugün doğum günüm bu işe sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Yıllar artık avuçlardan birer birer kayıyor. İnsan otuzlu yaşlardan sonra yaşının kıymetini anlamaya başlıyor gerçekten. Derlerdi de inanmazdım. Her yaşın bir güzelliği var diyerek kababın yapılışına geçelim bari :) İşte tarifi...

Malzemeler;
3 adet bostan patlıcanı
200 gr kıyma
3 adet domates
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
10-12 dal maydonoz
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Yapılışı;
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ocağın üzerinde közlemeye bırakıyoruz. Közlenen patlıcanları sıcakken saplarından tutup bıçak yardımıyla kabuklarını soyup minik küpler halinde bıçakla doğrayıp yayvan bir tabağa alıyoruz. Rendelenmiş sarımsaklarla yoğurdu karıştırıp patlıcanların üzerine yayıyoruz. Diğer tarafta bir miktar sıvıyağ içinde küp küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam ederken rendelenmiş domatesleri, salçayı ekleyip bir taşım pişirdikten sonra doğradımız maydonozlarıda ekledikten sonra tuz ve karabiberle tatlandırıp altını kapatıyoruz. Kıymalı harcımız hafif ılıklaştıktan sonra yoğurdun üzerine yayıp dilerseniz közlenmiş olan biber le süsleyip servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

17 Haziran 2009 Çarşamba

TAVUKLU BOHÇA BÖREK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 12:26 5 yorum
Malzemeler;
Yarım tavuk
1 büyük soğan
tuz, karabiber, pulbiber, köri, kimyon
8 adet milföy hamuru
üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı;
öncelikle tavuğu iyice haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra didikleyip soğanla kavurup baharatlarla tatlandırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Muffin kaplarımızı cupcake kağıtları ile kaplıyoruz. Kare olan milföyün içine tavuklu harçtan koyup tüm uçlarını üst noktada birleştirip sıkı bir bohça şekli verdikten sonra kalıplara yerleştiriyoruz. Yumurta sarısı sürüp 180 derece ısı da pişmeye bırakıp sıcak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

8 Haziran 2009 Pazartesi

KEKİKLİ TAVUK KEBAP VE YARIŞMADAYIM!!!

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 22:08 10 yorum




Sevgili ferahinmutfagi.com un düzenlemiş olduğu yemek yarışmasına bu tarifimle katıldım arkadaşlar. Kekikli Tavuk Kebap tarifim için oylarınızı ferahinmutfagi adresine 20-30 Haziran arasında bana vereceğiniz oylarla ziyaret edebilirsiniz. Herkese şimdiden teşekkür ederim.

Malzemeler;
4 adet tavuk but
1 yemek kaşığı dağ kekiği
1 yemek kaşığına yakın acısız pul biber
1 tatlı kaşığı tavuk baharatı
1 adet soğan
2 adet defne yaprağı7-8 adet top karabiber, tuz
Tavukları haşlamak içi yeterince su

Yapılışı;
Tavuk butlarını yıkadıktan sonra soğan, top karabiber ve defne yaprağından oluşan suyun içinde haşlıyoruz. İyice haşladıktan sonra derileriyle birlikte kemiklerinden ayırıp dilediğiniz büyüklükte minik parçalara ayırıyosunuz. Bir miktar sıvıyağ dökülmüş teflon tavada kavurma işlemine başlıyoruz. Tavuklar kavrulurken içine yukarıda belirttiğim tüm baharatları katıp beş dakika kadar daha karıştırarak kavurduktan sonra sıcak servise sunuyoruz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...












4 Haziran 2009 Perşembe

ÇİĞ BÖREK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:57 9 yorum

Yaz geldiği için insan sıcaklardan dolayı mutfakta fazla zaman kaybetmek istemiyor. En azından ben öyleyim. Mümkün olduğunca pratik, çabuk ve sade yiyeceklerden mönüler hazırlıyorum. Ailece daha çok hoşumuza gidiyor. Birde missssss gibi bir ayran bence yeterli.
Malzemeler;
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım paket kurumaya
2 su bardağı ılık su
aldığı kadar un ve tuz
İç malzeme
150 gr kıyma
1 büyük soğan
tuz, karabiber
Yapılışı;
Hamur malzemesinin hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru bir süre dinlendirip pasta tabağı büyüklüğünde açıp içine rendelenmiş kuru soğan çiğ kıyma tuz ve karabiberden oluşan karışımdan çiğ olarak yayıp yarım ay biçimi verdikten sonra teflon tavada çok az yağlanmış olarak kızartıp sıcak olarak servise sunalım.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Haziran 2009 Pazartesi

ÇİKOLATALI PUDİNG

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 22:10 2 yorum

Herkese Merhabalar...
Yavaş yavaş bahar yorgunluğunu üzerimden atmaya başlıyorum galiba. Kötü bir şey gerçekten. İnsanın hem baharın geldiğine sevinip içi açılırken diğer taraftan da elininin ayağının kalkmaması tuhaf bir çelişki. Neyseki bu yaman çelişkiden sıyrılıyorum :) Aslında elim ayağım kalkmıyor diyorum ama bu rüzgarı büyütürken geçerli değil tabi. İsterse kalkmasın artık yürüteçte evin içinde pırrrrrrrrr bi tarafa pırrrrrrrrrr öbür tarafa koşuşturup duruyor. Öyleki kendini yürüteçten atmaya bile kalktığı oluyor. Geçen gün mutfakta birşeyler hazırlarken (zaten hep yanımda ama saniyelik bir zaman dilimi içerisinde) gözden kaybolmuş mutfağın hemen yanı başından ağlama sesleri geliyor. Bizim ki sürekli ağladığı için artık normal konuşma dili haline geldi aslında. Hemen yanına bi gidivereyim dedim ki yürüteçle tepe taklak olmuş. Allahtan usturuplu düşmüş başı yerde ayaklar havada yürütecin düzü ters tersi düz olmuş valla. Eeeeee pes dedim oğlum. Anlaşıldı artık yürüteç te işe yaramazlar kervanına katıldı :((((
Artık yaz geldiği için yine sütlü tatlılar kısmına geçmek istedim. Yine bildiğimiz tatlardan birisi işte tarifi.................
Malzemeler;
1 kilo süt
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı un
1 kare paket bitter çikolata
Yarım paket sıvı krema
1,5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
Üzeri için;
Krem şanti ve çilek...
Yapılışı;
Soğuk olan sütün içerisine tüm malzemeyi koyup çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak orta hararetli bir ocakta pişirip cup bardaklarına alalım. Soğuduktan sonra kremşanti ve çilekle süsleyip soğuk olarak servise sunalım.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

23 Mayıs 2009 Cumartesi

RAZAKİ ÜZÜMLÜ CEVİZLİ UN KURABİYESİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 22:17 8 yorum

Malzemeler;
250 gr tereyağı
1 su bardağı iri razaki kuru üzümü
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
7 çorba kaşığı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Yapılışı;
Üzümleri yaklaşık bir saat öncesinden ılık suya koyup yumuşamasını sağlayalım. Oda sıcaklığındaki tereyağını tüm malzemelerle karıştırıp ele yapışmayacak bir kıvam alana dek yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine dizip çok hafif pembeleşene kadar pişirip soğuttuktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Mayıs 2009 Çarşamba

MEYVELİ BİSKÜVİ PASTASI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 21:14 9 yorum

Herkese kocaman sevgiler...
Yine uzunnnn bir aradan sonra merhaba. Sanıyorum bahar yorgunluğu bu olsa gerek. Elimi kolumu kaldıracak mecalim yok. Buraya tarif eklemek bile zor gelir mi insana. Geliyor işte. Artık silkelen ve kendine gel Özlem dedim ve oturdum pc'nin başına. Bir hasret gidereyim dedim arkadaşlarımla. İnsan birşeyden uzaklaşınca tekrar ısınması zor oluyor her nedense. O nedenle fazla ara vermemek lazım. Görüşmeyeli sizler neler yapıyorsunuz. Yine çok özledim sizi. Bu sefer arayı fazla uzatmadan sık sık ziyaretlerinize gelicem ve sizlerinde o güzel yorumlarını bekliyorum. Gelelim tarifimize...

Malzemeler;
2 paket pötibör bisküvi
3 adet muz
2 paket krem şanti
1,5 su bardağı süt
üzeri için kako
Islatmak için bir fincan şekerli nescafe

Yapılışı;
Önce iki paket krem şantiyi paket üzerindeki tarife göre hazırlayıp buzdolabına kaldıralım. . Borcama bir sıra bisküvi dizip nescafeyle ıslatalım. Üzerine krem şantinin bir kısmını döşeyip bisküvi ile kaplayalım. Nescefeyle tekrar ıslatıp krem şanti sürdükten sonra üzerine muz dilimlerini yerleştirelim. Bu işlemi dilediğiniz kadar yapbilirsiniz. Pastanın kalınlık ölçüsü sizlere kalmış. En üst kısma krem şanti yaydıktan sonra kako serpip buzdolabında bir iki saat beklettikten sonra servise sunalım.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Nisan 2009 Pazartesi

ÇİLEK REÇELLİ PANKEK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 23:09 17 yorum

Bu tarifi lezzet dergisinde görüp denemiştim. Özellikle biraz daha ince yaptım. İçine birşeyler sürüp o şekilde yensin diye. Tadı da muhteşem oldu görüntüsü de. Evde çocuklara yedirilebilecek güzel tatlardan birisi daha...
Bu arada son iki haftadır yapmış olduğum diyette 3,5 kilo verdim. Artık yavaş yavaş eski halime dönüyorum. Şunu anladım herşeyden yiyebilirsin ama tadımlık. Tabi insanın yeme krizi geldiğinde bu tür kurallar bir anda yıkılıveriyor. Bu daha önce yapmış olduğum diyetlerdeki sorunlarımdı. Bu sefer krizim tutmadı. Demek ki beynimde hamilelikte aldığım kilolardan oldukça bunalmış olacak ki bana ye ye ye diye tutturmuyor :) Özellikle saat 18:00 den sonra hiç birşey yemiyorum. Hatta 17:00 de oluyor. Tabi bu saatlere gelene kadar bol yeşilliklerden oluşan salatalar ve sebzelerden oluşan mönüler yiyorum. Ayrıcı son öğünüm mutlaka etten oluşuyor. Bol bol sıvı tüketmekte işin püf noktalarından biri. Birde kondisyon bisikleti işin içine girince biraz daha hızlandı toparlanmak galiba. Bakalım neler olacak. Umarım yaza kadar toparlanırım. Eveetttt gelelim pankekimize yapımı gayet kolay. Sadece tavada pişirirken biraz zaman alıyor. Oda güzel bir çayın yanında yenecek hafif bir lezzet olduğundan uğraşmaya değer diye düşünüyorum.

Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı un
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı

İçi veya üzeri için;
Çilek marmelatı, şokella

Yapılışı;
Yumurtaları iyice şekerle birlikte çırpıyoruz. Eritilmiş tereyağını ve kalan tüm malzemeyi blendırda iyice pürüzsüz bir şekilde karıştırıyoruz. Hamurumuz boza kıvamında olmalı.
Fırça yardımıyla hafif yağlanmış olan teflon tavamıza bir kepçe döküp kısık ateşte arkalı önlü pişirdikten sonra çilek marmelatı veya şokella ile afiyetle yiyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Nisan 2009 Cuma

KAÇAN KIZ BOHÇASI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 12:11 6 yorum



Yemeğin ana temasını krep oluşturuyor. Bu da nasıl bir krep demeyin. Renginden bahsediyorum bu kadar sarı olmaması lazım dimi. Babamın bahçesinde yetiştirdiği minik tavuklarının yumurtaları bunlar. Yaptığımız herşeyde mutlaka bu renk oluyor. Nedeni ise tamamen tavukların doğal ortamda beslenmeleri. Geçen gün bir tv programında tavuk ve yumurtanın antibiyotiğe kurban gittiğini birkez daha uzmanların ağzından duydum. Artık ne yiyeceğimizi şaşırdık. Tavuklara kırk gün içinde büyümeleri için antibiyotik veriyorlarmış. Ne acayip bir millet olduk biz. Herşeyde bir üçkağıt var. İnsan sağlığı hiçe sayılıyor yeterki cukkalar dolsun. Minik tavucuklarımızın yumurtalarını afiyetle ailemle gönül rahatlığıyla yiyoruz. Rüzgar paşam bile artık kahvaltılarında bu yumurtalardan yemeye başladı. Yumurta bile olsa bari onu doğal yiyelim değil mi? Lafı fazla uzatmadan tarifimize geçelim.

Malzemeler;
4 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı un
Bir çimdik tuz

İç Malzeme;
1 büyük boy soğan
200 gr kadar kıyma
200 gr mantar
1 yemek kaşığı salça
1-2 adet sivribiber
Yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber, taze soğan yaprağı

Yapılışı;
Öncelikle kreplerimizi hazırlayalım. Derin bir kabın içine krep malzemelerinin hepsini koyup pürüzsüz akışkan bir hamur elde edelim. Krep tavamızı çok az sıvıyağ ile yağladıktan sonra bir kepçe kızgın tavaya döküp eşit miktarda tavaya yaydıktan sonra altlı üstlü pişirelim. Bu şekilde tüm kreplerimizi pişirip bir kenara alalım. Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar sıvıyağda kavuralım. Ardından ayıklayıp yıkadığımız ve doğramış olduğumuz mantarlarıda ekledikten sonra mantarlar pişene kadar kavurma işlemine devam edelim. Kıymayı da ekleyip pişirmeye devam edelim ardından sivri biber ve salçayıda kattıktan sonra tuz karabiberle tatlandırıp ılınması için bir kenara alalım. Kıymalı harcımızı krebimizin ortasına koyarak bohça şekli verip taze soğan yaprağı ile bağlayalım bu şekilde servise sunabilirsiniz. Tabakta şık bir sunum oluyor.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

6 Nisan 2009 Pazartesi

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 11:26 14 yorum

Malzemeler:
1 kilo süt
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
vanilya
4-5 adet damla sakızı
Üzeri için arzu edilen miktarda iri kıyılmış ceviz
Yapılışı;
Öncelikle nişastayı bir miktar suyla birlikte iyice ezelim. Kalan tüm malzemeyi süte karıştırıp damla sakızları da iyice ezip içine ekledikten sonra sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebimiz göz göz olana dek pişirdikten sonra altını kapatıp kaselerimize veya kup bardaklarımıza paylaştırıp cevizle süsleyip soğuk servise sunuyoruz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

1 Nisan 2009 Çarşamba

TAVUKLU TANTUNİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:41 9 yorum

Lavaşı çooook güzel oldu. Yanında bol köpüklü bir ayranla muhteşem bir seçenek diye düşünmekteyim. Artık yeni rejime başlamış birisi olarak sadece bir ısırık almakla yetindiğim bu güzel tadı denerseniz pişman olmayacağınıza eminim. Tarifi Oktay Usta'nın kitabinda görüp denedim. Sonuç harika.

İç Malzemesi:
2 adet tavuk göğsü (Arzu ederseniz tavuk kalça da olur.)
1 adet domates
İstenilen ölçüde temizlenmiş doğranmış mantar
1-2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, kekik, pulbiber

Lavaş Ekmeği;
3 su bardağı un
Bir miktar ılık su
1 tatlı kaşığı yaş veya kuru maya
Tuz

Yapılışı;
Öncelikle lavaşı hazırlayalım. Mayayı ılık suda eritip tuz ve unla birlikte karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edip ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak iç malzememiz hazırlanan kadar mayalanmaya bırakalım. Tavuğu ince ince doğrayıp sivri biber ve mantarı da katıp soteleyelim sotelenirken domates ve salçayı da ekleyip baharatlarla tatlandırıp sotelemeye devam edelim. Diğer taraftaki hamurlarımızı unlu zeminde merdaneyle açıp yağsız teflon tavada arkalı önlü pişirdikten sonra hazırladığımız iç karışımı içine koyup dürüm şekli verelim. Dilerseniz soğan piyaz veya yeşillikle de servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...


27 Mart 2009 Cuma

SÜTLÜ CEVİZLİ İNCİR TATLISI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 02:45 12 yorum
Sadece meyve ve cevizden birazcıkta şekerden oluştuğu için yoğun kalorili olmayan bir tatlı. Diyetteyseniz bir tanecik ağzınıza atabilirsiniz. Bir mahsur olacağının zannetmiyorum. Sonuçta kuru incir sağlığa yararlı. (Deyip kendimi avutuyorum)
Doğum kilolarımdan kurtulmaya çalışan ve sürekli canı tatlı isteyen biri olarak kendimi hafif tatlılarla avutmaya çalışıyorum. Doğumdan altı ay geçti ama hala tam kilo verdiğim söylenemez. Artık yaz geliyor bir an önce eski halime dönmek için can atıyorum. Bakalım anca bir seneyi bulur diyorlar umarım o kadar sürmez. Gelelim tatlımıza...

Yarım kilo kuru incir
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 tatlı kaşığı kadar tarçın
1-2 yemek kaşığı şeker (arzunuza bağlı)
1 su bardağı süt

Yapılışı;
İyice yıkadığımız kuru incirleri 25-30 dk kadar sıcak suda bekletip yumuşamalarını sağlıyoruz. Diğer bir kapta iri kıyılmış cevizi, tarçını, şekeri iyice harmanlayalım. Yumuşayan incirlerin alt kısımlarını oyup içini iyice açtıktan sonra bu karışımla doldurup alt kısımları üste gelecek şekilde tencereye dizip sütü de üzerine gezdirdikten sonra 20 dk kadar pişirip soğuk servise sunalım.
İsterseniz kaymak eşliğinde de sunabilirsiniz. Ben diyette olduğum için kaymaktan uzak durmak zorundayım :(
Afiyet Bal Şeker Olsun...

25 Mart 2009 Çarşamba

ÇİÇEK BÖREK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 02:18 30 yorum





Sunumu tıpkı bir çiçeği andıran bu böreği mutlaka yapmalısınız. Sos malzemesi kullanmadan yapılabilecek en kolay ve en lezziz börek bence. Görünüşüne diyecek yok zaten. Tablo gibi bir börek :)))


Malzemeler:

3 adet yufka

200 gr peynir

Yarım demet maydonoz

üzeri için bir yumurta sarısı

üzeri için bir miktar sıvı yada zeytinyağı


Yapılışı;

Şekilde de görüldüğü üzere yufkayı ortadan ikiye katlayıp yarım ay biçimi veriyoruz. Arasına hiçbirşey sürmüyoruz. Dört parmak genişliğinde uzun şeritler halinde kesip orta kısmına peynirli maydonozlu harçtan yayıp iki kanadı ortada birleştirip sarıyoruz. Tıpkı bir çiçeği andırıyor. Sonra üst kısmına hafif sıvıyağ veya zeytinyağı gezdirdikten sonra hafif yumurta sarısı sürerek 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Arada bir kontrol edelim. Yapraklar ince olduğundan çabuk yanabilir.


Afiyet Bal Şeker Olsun...





24 Mart 2009 Salı

RÜZGARIN SEBZE PÜRESİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 10:19 2 yorum

Herkese merhabalar...
Hepiniz umarım iyisinizdir. Ben hala aynı tempoda devam ediyorum. Verdiğim arada değişik denemelerim oldu. Ya tatlarını beğenmedim ya da çektiğim fotoğrafları ... Artık fotoğraf konusunda çok hassaslaştım diyebilirim. Reçeteyi uygulayıp bloğa eklediğinizde tarifi çekici kılmanız için fotoğrafında büyük öneminin olduğunu düşünenlerdenim. Artık baharda güneşli yüzünü yavaş yavaş gösterdiği için çekimlerin daha kaliteli olacağını düşünüyorum. Fotoğrafta biliyorsunuz ışık çok önemli. Bloğuma yeni bir kategori ekledim. Bebek mamaları adı altında. Rüzgar altıncı ayını bitirdiği için ek gıdalara geçtik. Uzun araştırmalarım sonunda birçok mönü öğrendim. Tabi birçoğunuzun çocuğu olduğu için belki bu tarifleri uygulamışsınızdır ama benim gibi yeni anne olanlar veya olacak olanlar için bir arşiv olabilir diye düşünüyorum. Bebeklerimize afiyet olsun bal olsun kuvvet olsun...

Malzemeler;
1 orta boy patates
2 parça kuşbaşı kuzu eti
1 orta boy havuç
1-2 dal ıspanak
1 tatlı kaşığı pirinç veya irmik
1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı;
Bir veya iki parça kuzu kuşbaşı etini tencerenin içinde iyice yumuşayıncaya kadar pişirirken kabuklarını soyup gelişi güzel doğradığımız patatesi, havucu, ıspanağı irmik veya pirinci haşlamaya bırakıyoruz. Sebzelerimiz piştiktikten sonra içine bir çay kaşığı zeytinyağı damlatıp altını kapatıp önce blendırdan sonra tel süzgeçten geçiriyoruz. Bu çorbaları günlük yapmamız gerekiyor. Özellikle içine et ve ıspanak ve maydonoz gibi yeşil bitkiler girdiğinde mutlaka ogün içinde tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca içine tuz koymuyoruz.

16 Mart 2009 Pazartesi

ŞİRİNLERİN MANTAR KURABİYESİ :)

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:17 14 yorum
Son eklediğim tarifin tarihine bir baktım ki tam bir ay olmuş. Zaman nasıl geçiyor inanın anlamıyorum. Günler sanki birbirini kovalıyor. İşte bazen zaman dururdu sanki ama evde helede rüzgarla uğraşırken zaman beni bende zamanı kovalıyorum. Sürekli bir koşturmaca. Sağlıklı olalımda varsın koşturalım...
Verdiğim uzun aradan dolayı üzgünüm tabi ama yeğeninizi büyütüyorum :) beni mazur görürsünüz umarım. Yokluğumda halimi hatrımı soran tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Gelelim tarifimize bu tarifi çok beğenerek uygularım. Ölçülerinde hiçbir problem yok. Hem tad hemde görünüm açısından şirin bir kurabiye denemek isteyenlere tavsiye ediyorum.

Malzemeler;
1 paket margarin
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı buğday nişastası
2,5 su bardağı un (eğer hamurunuz ele yapışıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz.)
1 paket kabartma tozu ve venilya
kakao

Yapılışı;
Kakao hariç tüm malzemeyi özleşene kadar yoğuralım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarladıktan sonra bir cola şişesi kapağının ağız kısmını hafif ıslatıp kakaoya buladıktan sonra yuvarlamış olduğumuz hamurun ortasına bastıralım. Yağlanmış olan tepsiye dizdikten sonra 180 derecelik fırında pembeleşmeden pişirelim.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

16 Şubat 2009 Pazartesi

ÖDÜL ALDIM :) VE KİVİLİ KUP

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 12:55 28 yorum

Sevgili arkadaşlarım turuncutatlar/sema ve lemanice/leman beni ödüle layık görmüşler. Görünce çok memnun oldum. Kendilerine çokkk teşekkür ederiyorum ve sevgilerimi gönderiyorum. Üç kural var.
*ödülü verenin linkini yayınlamak
*bu ödülü 7 blog sahibi arkadaşıma vermek ve linklerini sayfama eklemek
* ödülü verdiğim arkadaşlarımı haberdar etmek
Bende bu ödülü sevgili arkadaşlarım,
http://neseersoy-neseersoy.blogspot.com gönderiyorum. Aslında tüm arkadaşlarım ödüle layık ama yedi isim vermek gerekiyor. Kalbimde hepinizin ödülü var....
Malzemeler;
4 su bardağı süt
3 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı pirinç unu
7 çorba kaşığı toz şeker
1 paket şekerli vanilin
Üzeri İçin;
3 adet olgun kivi
1 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası

Yapılışı;
Muhallebi malzemelerinin hepsini karıştırıp tencerede kokusu çıkana kadar pişirip kup bardaklarının yarısına kadar koyup soğumaya bırakalım. Soymuş olduğumuz kivileride rondodan geçirip sos malzemelelerinin hepsiyle karıştırıp sürekli karıştırarak pişirdikten sonra sade muhallebimizin üzerine döküp soğuk servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

14 Şubat 2009 Cumartesi

AYÇEKİRDEKLİ EV KURABİYESİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:05 6 yorum


Malzemeler;

125 gr margarin veya tereyağı
2 yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
1 su bardağı kadar tozşeker
1 adet portakal suyu
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
1 pk kabartma tozu ve vanilya
1 çay bardağı ayçiçeği çekirdeği içi


Yapılışı;
Oda sıcaklığında olan margarin/tereyağını tozşekerle iyice özleştiriyoruz. Sırayla tüm malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp ayçiçeği çekirdeğine batırıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.


Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Şubat 2009 Cuma

SEVGİLİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN KAHVALTISI!!!

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 10:02 5 yorum

Herkese kocaman öpücükler...
Rüzgarım uyurken günün anlam ve önemini yansıtan birşey yapıp ekleyeyim dedim bloğuma. Tam da isabet oldu sanırım. Bu sosis tarifini ufukmutfakta görmüştüm bayağı önce. Yarın sabah sevgililer günü kahvaltılarınızı süsleyecek güzel bir süpriz olarak düşünebilirsiniz bence. Tabakta çok şık duruyor. Eminim eşleriniz veya sevgilileriniz de görünce çok beğenecek... Malzemeleri uzun uzadıya vermeme gerek yok sanırım. Arzu ettiğiniz kadar uzun sosis almanız yeterli haa birde kürdan olması gerekiyor. Diğerleri zaten evinizde olan şeyler. Buzdolabından çıkardığınız sosisi yarım saat kadar dışarıda bekletin ki elastikiyet kazansın çünkü kalp şekli vereceğiz. Hafif yumuşadıktan sonra sosisi ortadan ikiye dikkatli bir biçimde kesiyoruz. Bu kalpleri yaparken bir iki fire verebilirsiniz kırılma oluyor malesef. Neyse... kestiğiniz sosisin her iki kanadını dışarı kıvırarak kalp şekli verdikten sonra bir yumurtanın akına batırıp kürdanla birleştirdikten sonra kızgın yağda kızartıp sıcak servise sunuyoruz.
Tekrar herkesin sevgililer gününü kutluyorum...
Afiyet Bal Şeker Olsun...

10 Şubat 2009 Salı

PEYNİRLİ POĞAÇA

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 02:34 11 yorum
Malzemeler;

200 gr tereyağ veya margarin

1 yumurta akı

1 çorba kaşığı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

3-4 su bardağı un

bir çimdik tuz

kabartma tozu, 1 çay kaşığı mahlep

Üzeri için

yumurta sarısı

içi için;

beyaz peynir maydonoz



Malzemeler;

Bütün hamur malzemesini yoğuralım. Buzdolabında yirmi dakika kadar dinlendirelim. Yuvarlak biçimde açarak içlerine peynirli karışımdan koyup üzerine yumurta sarısı ve çörek otuyla süsleyip 200 derecelik fırında pişirelim.



Afiyet Bal Şeker Olsun...

3 Şubat 2009 Salı

YUFKALI RULO ŞİŞ KÖFTE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 09:49 10 yorum
Yine uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.
Gönül istiyor ki hergün yeni tariflerle birlikte karşınızda olayım ama olmuyor. Oğlum tüm zamanlarımı doldurduğundan inanın hiç boş vaktim yok. Ama kısa zaman sonra süprizlerle karşınızda olacağım. Bu köfteyi ilk kez yaptım ve tadına doyamadık. Restorantlarda yenilen kebap havasında bir köfte oldu. Bence misafir sofralarınızın asları haline gelecek bir tarif hemde çok kolay...

Malzemeler;
Yarım kilo orta yağlı kıyma
1 adet soğan
Ekmek içi (arzuya göre istenilen ölçüde)
4-5 adet ceviz içi
Yarım demet maydonoz
Tuz, karabiber, kimyon
1 adet yufka

Yapılışı;
Tüm köfte malzemelerinin hepsini güzelce karıştırıp özlü bir harç elde ediyoruz. Cevizleri de rondoda çok küçük olmayan parçalar halinde kıydıktan sonra köftenin harcına karıştıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Yufkayı düz bir zemine serip dolaptan çıkardığımız kıymayı rulo şeklinde yufkanın ucuna yayıp yine yufkayla birlikte tekrar rulo şekli veriyoruz. İkişer parmak genişliğinde kesip tahta şişlere geçirdikten sonra az yağlı tavada arkalı önlü kızartıyoruz. Üzerine de tereyağı ve salça dan oluşan sostan dökerek pilav, yoğurt eşliğinde servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Ocak 2009 Salı

MANTARLI TAVUK GÜVEÇ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 14:12 9 yorum

Bu lezzetin tadına doyamıyorum. Misafirlerinize ve özenli sofralarınızı süsleyecek güzel bir alternatif yapanlara kolay gelsin yiyenlere afiyet olsun...

Malzemeler;
2 adet tavuk göğsü
Yarım kilo mantar
1 adet soğan
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz ve karabiber
Üzeri için istenilen ölçüde kaşar peyniri

Yapılışı;
Öncelikle mantarlarımızı soyduktan sonra limonlu suda bir süre bekletiyoruz (kararmaması için) Diğer tarafta soğanı yemeklik doğrayıp kısık ateşte hafif karamelize oluncaya kadar kavurduktan sonra iyice yıkanmış ve doğranmış olan mantarlarla birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Suyunu salan mantarlar yine suyunu çekinceye kadar yüksek ateşte kavurduktan sonra tuzla tatlandırıp altını kapatıyoruz. Göğüs etini kuşbaşı şeklinde doğrayıp iri iri doğranmış sivri biberlerle birlikte kızgın yağda soteleyerek kavuruyoruz pişmeye yakın kimyon, karabiber ve tuzu ekleyip biri iki kez karıştırdıktan sonra mantarlı karışımla karıştırıp minik güveçlere paylaştırıyoruz. Üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcak servise sunuyoruz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

13 Ocak 2009 Salı

HÖŞMERİM

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:45 12 yorum



Son yaptığım tariflere bir baktımda bayağıdır tatlılardan gidiyorum. Rüzgara hamiyleyken başladığım tatlı serüvenim anlaşılan halen devam ediyor. Otururken, tv izlerken konuşurken bile gözümün önünden çeşit çeşit tatlılar geçiyor. Hazırda almayı pek sevmiyorum koşuyorum bi ara mutfağa alel acele yapıveriyorum bişeyler afiyetle yiyoruz. Tabi paşamdan vakit bulabilirsem. Bu işleri genelde annem ona bakarken yapabiliyorum :) paşa büyüyene kadar böyle olacak galiba
Son zamanlardaki hayat felsefem yiyelim ve güzelleşelim oldu. Uzun bir sürede hayat felsefem olmaya devam edecek sanıyorum. Evettt gelelim tatlımıza ailecek bu tatlıyı çok severiz. Genelde evde pek yapılmadığından dışardan mecburen aldığım tatlı çeşidiydi. Elime geçen sevgili Ümit usta'nın tarif kitabında rastlayınca hemen yapmak istedim. İçindeki peyniri de sütü kestirerek kendim yaptım. Gayet başarılıydı sevenlere işte tarifi...

Öncelikle Sütü kestirmek için;
1 kilo süt
Yarım limon kadar limon suyu
Sütü kaynamaya bırakıyoruz. Kaynarken içine limon suyunu ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Altını kapatıp 20 dk kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra kısık ateşte tekrar bir on dakika kadar kaynatıp tel süzgeçte peyniri süzüyoruz. Bu tatlıda tuzsuz lor olması gerektiğinden içine tuz eklemiyorum. Dilerseniz kendiniz başka şeyler için kullanırken tuz ekleyebilirsiniz.

Tatlı Malzemeleri;
500 gr lor (süt kesiği ) yukarıda tarifini anlattım. Gerçi bir kilo sütten yarım kilo lor çıkmıyor. Ben yettiği kadar kullandım.
2 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı irmik (irmik miktarını azaltabilirsiniz. Çok katı istemezseniz yarım su bardağı kadar da kullanılabilinir.)
50 gr tereyağı
2 su bardağı şeker

Yapılışı;
Öncelikle lor peynirinizi ve sütü bir tencereye alıp hafif ezerek pişirmeye bırakın 2 adet yumurta sarısını ekleyip karışım kabarana kadar pişirmeye devam edelim. Karışım kaynarken üzerinde kabuk oluşunca kıvamına gelmiş demektir. Sırasıyla önce irmiği ekleyip toplanmasını sağladıktan sonra son olarak şekeri ilave edip ılık servise sunalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...






3 Ocak 2009 Cumartesi

TARÇINLI ÇİKOLATALI ŞIK KURABİYE

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 02:11 22 yorum
Havalar hala çok soğuk. Ama tam olarak benim istediğim kar kıvamında değil. Karın yağmasını dört gözle bekliyorum. Beklerken de bir taraftan sokakta yaşayan insanları da düşünmeden edemiyorum işleri gerçekten çok zor Allah kolaylık versin onlara. Nerden çıktı bu kar meselesi diyeceksiniz. Bu kurabiyeleri kahvemin yanına eşlik etsin kar manzarası seyrederken yerim diye yaptım. Kahvenin yanında eşlik etti ama kuru soğuğu izlerken yemek durumunda kaldım. Yine de güzel oldu yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada oğlum Rüzgar son hızıyla esmeye devam ediyor ortalığı kasıp kavuruyor. Üç buçuk aylık olduk ama bizimki düzeleceğine git gide şiddetini arttırıyor napacağız bilmiyorum valla :))) ama herşeye rağmen harika bir duygu bir gülüşü dünyaya bedel gerçekten. Zaten insanın içinde öylesine büyük bir sevgi olmasa sabahtan gece yarılarına kadar süren bitmez tükenmez koşturmacalar çekilmez. O kadar büyük bir duygu
işte...

Malzemeler;
250 gr oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
4 su bardağına yakın un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Çikolata sosu;
1 paket bitter çikolata
Yarım kutu sıvı krema

Yapılışı;
Öncelikle yağ ve şekeri rondoda krem halini alana kadar karıştıralım. Sırasıyla tüm kurabiye malzemelerini de katıp iyice yoğurup yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Hamuru yaklaşık bir iki cm kalınlığında açıp kalıplarla keserek şekil verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdikten sonra hafif pembeleşinceye kadar pişirdikten sonra soğumaya bırakalım. Sıvı kremayı ocakta kaynatırken elimizle parçalara böldüğümüz çikolatayı da kremaya karıştırıp iyice karıştıralım. Kurabiyeleri bu karışıma batırıp tekrar soğumaya bırakalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun...