31 Ocak 2011 Pazartesi

ÜZÜMLÜ BURMA ÇÖREK



Malzemeler;
500gr un
100 gr şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
100 gr margarin/tereyağı
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket yaş maya


İç Malzeme;
100 gr tereyağı
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kuru üzüm

Yapılışı:
Sütü hafif ısıtıyoruz. Derin bir kabın içerisine aktarıyoruz. 1 tatlı kaşığı şekeri, tuzu, eritilmiş tereyağını ve unu da en son koyduktan sonra iyice yoğurup bir saat kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüp 1 cm kalınlığında yuvarlak bir daire yapıyoruz. Büyük bir pasta tabağı kadar açabilirsiniz. İç kısmına eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla iyice sürdükten sonra 4 yemek kaşığı kuru üzümünü yayıyoruz. Elimizle hafif hamura saplanacak kadar üzümlere bastırıyoruz. Son olarakta vanilyayı üzümlerin üzerine serpiştirip kalan diğer hamuru da aynı büyüklükte bir daire olacak şekilde açıp altta ki hamurun üzerine yayıyoruz. İki tane üst üste olan yuvarlağı ortadan dörde bölüyoruz. Böldüğümüz her parçayı sigara böreği gibi DEĞİL de enlemesine olarak sekiz eşit parçaya bölüyoruz. Uzun şeritler halinde olacak. Elde ettiğimiz arası üzümlü şeritlerin her iki ucundan elimizle ayrı yönlere çevirerek kıvırıyoruz. İster iki ucunu kıvırdıktan sonra birleştirebilirsiniz. İsterseniz de ay çöreği gibi açık bırakabilirsiniz. 180 derecelik fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpip servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

27 Ocak 2011 Perşembe

ÇİKOLATALI BİSKÜVİ


Tam bisküvi tadında. Kıvamı harika. Davetlerinizde atıştırmalık olarak kahvelerinize eşlik edecek muhteşem bir seçenek. Evde yapıldığı için miniklerinize gönül rahatlığıyla yedireceğiniz muhteşem bir bisküvi. Daha ne olsun. Yapmamanız için bir neden kalmıyor galiba :))) Tarif sevgili Burçin Birdane'den...

Malzemeler:
1 su bardağı un
50 gr tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı süt

Üzeri için: Benmari usülü eritilmiş beyaz çikolata, ceviz


Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki tereyağını elimizle iyice yumuşatıyoruz. Sırasıyla un, pudra şekeri, kakao, pekmez ve sütü karıştırıp orta sertlikte bir hamur oluşturuyoruz. Önce kuru gelebilir hamur sonra süt te konulduğu için kendini yoğururken bir süre sonra topluyor. Merdane yardımıyla bir cm kalınlığında açıp dikdörtgen şeklinde kesiyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 10 dk kadır pişiriyoruz. Bisküvileri soğuttuktan sonra benmari usülü erttiğimiz çikolaya batırıp ceviz veya istediğiniz bir malzemeyle süslüyorsunuz. Tekrar soğutup servise sunuyorsunuz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

26 Ocak 2011 Çarşamba

KUŞ YUVASI BÖREĞİ


Bu tarifi portakal ağacında görmüştüm. İç kısmını biraz kendi zevkime göre değiştirdim.Hanidir yapmak istiyordum. Bu gün anneme gelir gelmez hemen öğle çayına çok kısa zamanda yetiştirdim bu nefis börekleri. Hem çok kolay hemde görüntü olarak oldukça zengin. Ben görünüş itibariyle pizzaya da benzettim. Artık isim konusunda ne isterseniz deyin. Orjini kuş yuvası :)


Malzemeler:
2 tane yufka
3 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağından iki parmak eksik süt
1 çay bardağı sıvıyağ
süslemek için çörek otu




İç Malzemesi:
İsteğe göre beyaz/ kaşar peyniri (miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz)
Salam/Sosis/Sucuk size kalmış hangisini kullanmak isterseniz
İki adet çarliston biber
İki adet domates
İstenildiği kadar zeytin




Yapılışı:

Yufkaları orjinal tarifinde ortadan önce dörde sonra sekize bölmüş sevgili Hatice fakat ben porsiyonları biraz büyük olsun istedim. O nedenle yufkaları dörde bölüp yaptım. Dörde böldüğümüz yufkaları sos malzemesiyle ıslatıyoruz. Yufkanın geniş kısmından sigara böreği sarar gibi boş olarak sarıyoruz. Uca gelmeden yufkanın ortasında bu işlerim bırakıp iki uç kısmını daire şekline getirerek kıvırıyoruz altta kalan parçayı da saksının tabanı olarak dip kısma sıkıştırıyoruz. Böylece kuş yuvalarımız çanak şeklini almış oluyor. Daha sonra iç kısmına önce peynir, şarküteri malzemelerinden (sucuk, salam, sosis artık hangisini tercih ederseniz. Zeytin, domates ve biberle süsleyip yufkanın kenar kısmına yumurta sarısı sürüyoruz. Çörek otu serpip 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Nefis bir börek oluyor.

Afiyet, bal, şeker olsun...

25 Ocak 2011 Salı

HANIM GÖBEĞİ TATLISI

Herkese kucak dolusu sevgiler...

Ne zamandır canım şerbetli bir tatlı arıyordu. Sonunda damağıma uygun bir hanım göbeği tatlısı buldum. Orjinaline pek yakın bir tat. Geçenlerde sevgili görümcemlerdeydim. Onda bulunan bir kitaptan buldum tarifi. Kitabın ismi LEZZET SOFRASI. Tatlının aşamalarını tamamını fotoğraflayacaktım ama minik oğluşum rüzgar buna pek müsade etmedi. Ettiği kadarıyla fotoğraflarını çekebildim. Bir de akşam çekilen fotoğrafları pek sevmiyorum ama an itibariyle bu seferlik böyle oldu.


Malzemeler:

4,5 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanıyla olacak)
3 yumurta (bir tanesinin akı ayrılacak. Kullanılmayacak)
1-1/4 kahve fincanı hafif eritilmiş margarin
1 çay kaşığı tuz
5 türk kahvesi fincanı su
1-1/4 su bardağı sıvıyağ

Şerbet:

2 su bardağı toz şeker
1-3/4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon




Yapılışı:

Öncelikle şerbet malzemelerini hazırlıyoruz.Tencereye su ve şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca limonu sıkıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz.

Hamur malzemesini hazırlayalım. Hafif erimiş olan margarinimizi tencereye koyup, 5 kahve fincanı su ve 1 tatlı kışığı tuzu da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra unun tamamını yavaş yavaş hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Hamur halini alması gerekiyor. Bu hamuru yine ocağın altını kısarak yaklaşık 7 dk kadar pişiriyoruz. Karıştırmayı bırakmıyoruz. İşlem bittikten sonra hamuru soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan hamura 2 yumurtanın tamamını ve 1 yumurtanın sarısını ekleyip yaklaşık 10 dk kadar daha elimizle yoğuruyoruz. Hamur kendini bulduktan sonra derin bir kaba veya benim gibi fritözde kızartabilirsiniz. Kızartma işlemi biraz dikkat gerektiriyor. Yukarıda belirttiğim ölçüde sıvıyağı ocakta ılıklaştırdıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Elinizi bu işlemi yaparken biraz suyla veya sıvıyağla nemlendirebilirsiniz. Yuvarladımız hamurun orta kısmına parmağımızla bir delik açıyoruz. Kızgın OLMAYAN yağın içine hanım göbeklerimizi atıp arkalı önlü ağır ağır pişiriyoruz. Kesinlikle yağ sıcak olmamalı. Aksi taktirde hamurun içi asla pişmez. İlk tertip bittikten sonra yağın altını kapatıp soğutuyoruz. Ilıklaşınca tekrar hamurlarımızı kızartmaya devam ediyoruz. Kızaran hamurlarımızı soğuk şerbete atıp 5 dk kadar bekletiyoruz. Hamurlarımız bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Tatlımızı soğutmadan servise sunuyoruz. Çok bekletildiğinde üzerindeki kıtır tabaka yumuşamaya başlar.

Afiyet, bal, şeker olsun...

31 Ocak 2011 Pazartesi

ÜZÜMLÜ BURMA ÇÖREK

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 07:22 14 yorum


Malzemeler;
500gr un
100 gr şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
100 gr margarin/tereyağı
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket yaş maya


İç Malzeme;
100 gr tereyağı
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kuru üzüm

Yapılışı:
Sütü hafif ısıtıyoruz. Derin bir kabın içerisine aktarıyoruz. 1 tatlı kaşığı şekeri, tuzu, eritilmiş tereyağını ve unu da en son koyduktan sonra iyice yoğurup bir saat kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüp 1 cm kalınlığında yuvarlak bir daire yapıyoruz. Büyük bir pasta tabağı kadar açabilirsiniz. İç kısmına eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla iyice sürdükten sonra 4 yemek kaşığı kuru üzümünü yayıyoruz. Elimizle hafif hamura saplanacak kadar üzümlere bastırıyoruz. Son olarakta vanilyayı üzümlerin üzerine serpiştirip kalan diğer hamuru da aynı büyüklükte bir daire olacak şekilde açıp altta ki hamurun üzerine yayıyoruz. İki tane üst üste olan yuvarlağı ortadan dörde bölüyoruz. Böldüğümüz her parçayı sigara böreği gibi DEĞİL de enlemesine olarak sekiz eşit parçaya bölüyoruz. Uzun şeritler halinde olacak. Elde ettiğimiz arası üzümlü şeritlerin her iki ucundan elimizle ayrı yönlere çevirerek kıvırıyoruz. İster iki ucunu kıvırdıktan sonra birleştirebilirsiniz. İsterseniz de ay çöreği gibi açık bırakabilirsiniz. 180 derecelik fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpip servise sunabilirsiniz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

27 Ocak 2011 Perşembe

ÇİKOLATALI BİSKÜVİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 05:52 12 yorum

Tam bisküvi tadında. Kıvamı harika. Davetlerinizde atıştırmalık olarak kahvelerinize eşlik edecek muhteşem bir seçenek. Evde yapıldığı için miniklerinize gönül rahatlığıyla yedireceğiniz muhteşem bir bisküvi. Daha ne olsun. Yapmamanız için bir neden kalmıyor galiba :))) Tarif sevgili Burçin Birdane'den...

Malzemeler:
1 su bardağı un
50 gr tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı süt

Üzeri için: Benmari usülü eritilmiş beyaz çikolata, ceviz


Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki tereyağını elimizle iyice yumuşatıyoruz. Sırasıyla un, pudra şekeri, kakao, pekmez ve sütü karıştırıp orta sertlikte bir hamur oluşturuyoruz. Önce kuru gelebilir hamur sonra süt te konulduğu için kendini yoğururken bir süre sonra topluyor. Merdane yardımıyla bir cm kalınlığında açıp dikdörtgen şeklinde kesiyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 10 dk kadır pişiriyoruz. Bisküvileri soğuttuktan sonra benmari usülü erttiğimiz çikolaya batırıp ceviz veya istediğiniz bir malzemeyle süslüyorsunuz. Tekrar soğutup servise sunuyorsunuz.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

26 Ocak 2011 Çarşamba

KUŞ YUVASI BÖREĞİ

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 07:38 13 yorum

Bu tarifi portakal ağacında görmüştüm. İç kısmını biraz kendi zevkime göre değiştirdim.Hanidir yapmak istiyordum. Bu gün anneme gelir gelmez hemen öğle çayına çok kısa zamanda yetiştirdim bu nefis börekleri. Hem çok kolay hemde görüntü olarak oldukça zengin. Ben görünüş itibariyle pizzaya da benzettim. Artık isim konusunda ne isterseniz deyin. Orjini kuş yuvası :)


Malzemeler:
2 tane yufka
3 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağından iki parmak eksik süt
1 çay bardağı sıvıyağ
süslemek için çörek otu




İç Malzemesi:
İsteğe göre beyaz/ kaşar peyniri (miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz)
Salam/Sosis/Sucuk size kalmış hangisini kullanmak isterseniz
İki adet çarliston biber
İki adet domates
İstenildiği kadar zeytin




Yapılışı:

Yufkaları orjinal tarifinde ortadan önce dörde sonra sekize bölmüş sevgili Hatice fakat ben porsiyonları biraz büyük olsun istedim. O nedenle yufkaları dörde bölüp yaptım. Dörde böldüğümüz yufkaları sos malzemesiyle ıslatıyoruz. Yufkanın geniş kısmından sigara böreği sarar gibi boş olarak sarıyoruz. Uca gelmeden yufkanın ortasında bu işlerim bırakıp iki uç kısmını daire şekline getirerek kıvırıyoruz altta kalan parçayı da saksının tabanı olarak dip kısma sıkıştırıyoruz. Böylece kuş yuvalarımız çanak şeklini almış oluyor. Daha sonra iç kısmına önce peynir, şarküteri malzemelerinden (sucuk, salam, sosis artık hangisini tercih ederseniz. Zeytin, domates ve biberle süsleyip yufkanın kenar kısmına yumurta sarısı sürüyoruz. Çörek otu serpip 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Nefis bir börek oluyor.

Afiyet, bal, şeker olsun...

25 Ocak 2011 Salı

HANIM GÖBEĞİ TATLISI

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 13:31 8 yorum
Herkese kucak dolusu sevgiler...

Ne zamandır canım şerbetli bir tatlı arıyordu. Sonunda damağıma uygun bir hanım göbeği tatlısı buldum. Orjinaline pek yakın bir tat. Geçenlerde sevgili görümcemlerdeydim. Onda bulunan bir kitaptan buldum tarifi. Kitabın ismi LEZZET SOFRASI. Tatlının aşamalarını tamamını fotoğraflayacaktım ama minik oğluşum rüzgar buna pek müsade etmedi. Ettiği kadarıyla fotoğraflarını çekebildim. Bir de akşam çekilen fotoğrafları pek sevmiyorum ama an itibariyle bu seferlik böyle oldu.


Malzemeler:

4,5 kahve fincanı un (türk kahvesi fincanıyla olacak)
3 yumurta (bir tanesinin akı ayrılacak. Kullanılmayacak)
1-1/4 kahve fincanı hafif eritilmiş margarin
1 çay kaşığı tuz
5 türk kahvesi fincanı su
1-1/4 su bardağı sıvıyağ

Şerbet:

2 su bardağı toz şeker
1-3/4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon




Yapılışı:

Öncelikle şerbet malzemelerini hazırlıyoruz.Tencereye su ve şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca limonu sıkıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz.

Hamur malzemesini hazırlayalım. Hafif erimiş olan margarinimizi tencereye koyup, 5 kahve fincanı su ve 1 tatlı kışığı tuzu da ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra unun tamamını yavaş yavaş hızlı hızlı karıştırarak ekliyoruz. Hamur halini alması gerekiyor. Bu hamuru yine ocağın altını kısarak yaklaşık 7 dk kadar pişiriyoruz. Karıştırmayı bırakmıyoruz. İşlem bittikten sonra hamuru soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan hamura 2 yumurtanın tamamını ve 1 yumurtanın sarısını ekleyip yaklaşık 10 dk kadar daha elimizle yoğuruyoruz. Hamur kendini bulduktan sonra derin bir kaba veya benim gibi fritözde kızartabilirsiniz. Kızartma işlemi biraz dikkat gerektiriyor. Yukarıda belirttiğim ölçüde sıvıyağı ocakta ılıklaştırdıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Elinizi bu işlemi yaparken biraz suyla veya sıvıyağla nemlendirebilirsiniz. Yuvarladımız hamurun orta kısmına parmağımızla bir delik açıyoruz. Kızgın OLMAYAN yağın içine hanım göbeklerimizi atıp arkalı önlü ağır ağır pişiriyoruz. Kesinlikle yağ sıcak olmamalı. Aksi taktirde hamurun içi asla pişmez. İlk tertip bittikten sonra yağın altını kapatıp soğutuyoruz. Ilıklaşınca tekrar hamurlarımızı kızartmaya devam ediyoruz. Kızaran hamurlarımızı soğuk şerbete atıp 5 dk kadar bekletiyoruz. Hamurlarımız bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Tatlımızı soğutmadan servise sunuyoruz. Çok bekletildiğinde üzerindeki kıtır tabaka yumuşamaya başlar.

Afiyet, bal, şeker olsun...