4 Eylül 2008 Perşembe

ŞEFTALİ KOMPOSTOSU


Ramazanda aranan lezzetlerden birisi de sanıyorum komposto. Eşim şeftali kompostosu diye ne zamandır sızlanıp duruyordu. Bende bu sabah kalkıp dolapta artık bozulmadan değerlendirmek istediğim şeftalileri bu hale getirdim. Tarifi portakal ağacında görmüştüm. Hamile olduğum için oruç malesef tutamadığımdan dolayı tadına bakma şansım oldu. Ben on puan verdim. Yapanlara ve yiyenlere Afiyet Bal Şeker Olsun...

Not: Bu arada soran arkadaşlar olacağını düşünüyorum hatta bir arkadaşım sormuş. Sirke tadı kompostoya geçmiyomu diye. Kesinlikle geçmiyo arkadaşlar zaten çok kısa bir süre bekletiyorsunuz tuzlu ve sirkeli suyun içinde yaklaşık 2-3 dk kadar.

Malzemeler;
5 adet şeftali
1,5 su bardağı toz şeker (isterseniz şeker miktarını azaltabilirsiniz.)
2 lt su
3 adet karanfil (bunu ben ekledim.)
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sirke

Yapılışı;
Kabuklarını soymuş olduğumuz şeftalileri ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartıyoruz. Çekirdeklerin yer almış olduğu kırmızı yatağı dilerseniz tamamen temizleyebilirsiniz. Ben tamamını çıkartmadım görüntüsü böyle daha renkli oldu çünkü :) Daha sonra bir miktar suyun içinde şeftalileri tuz ve sirke ile çok az beklettim. (bunun sebebi; şeftalilerin pişerken dağılmasını önlemekmiş. Daha diri tutuyor gerçekten) Diğer tarafta su ve şekeri harlı ateşte 2-3 taşım kaynattıktan sonra karanfilleri de ekleyip bir taşım daha kaynamasını sağladım. Ardından sirkeli ve tuzlu suyun içinde 2-3 dk beklettiğim şeftalileri süzüp şekerli karışıma tek tek yavaş yavaş ekledim. Yine 4-5 dk kaynattıktan sonra altını kapattım ve şu an soğuyor. Bu sıcak günlerde iftarda iyi gider diye düşünüyorum.

Afiyet Bal Şeker Olsun...

4 Eylül 2008 Perşembe

ŞEFTALİ KOMPOSTOSU

Gönderen Özlem Avcı-mutfaktayimm zaman: 23:59 19 yorum

Ramazanda aranan lezzetlerden birisi de sanıyorum komposto. Eşim şeftali kompostosu diye ne zamandır sızlanıp duruyordu. Bende bu sabah kalkıp dolapta artık bozulmadan değerlendirmek istediğim şeftalileri bu hale getirdim. Tarifi portakal ağacında görmüştüm. Hamile olduğum için oruç malesef tutamadığımdan dolayı tadına bakma şansım oldu. Ben on puan verdim. Yapanlara ve yiyenlere Afiyet Bal Şeker Olsun...

Not: Bu arada soran arkadaşlar olacağını düşünüyorum hatta bir arkadaşım sormuş. Sirke tadı kompostoya geçmiyomu diye. Kesinlikle geçmiyo arkadaşlar zaten çok kısa bir süre bekletiyorsunuz tuzlu ve sirkeli suyun içinde yaklaşık 2-3 dk kadar.

Malzemeler;
5 adet şeftali
1,5 su bardağı toz şeker (isterseniz şeker miktarını azaltabilirsiniz.)
2 lt su
3 adet karanfil (bunu ben ekledim.)
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sirke

Yapılışı;
Kabuklarını soymuş olduğumuz şeftalileri ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartıyoruz. Çekirdeklerin yer almış olduğu kırmızı yatağı dilerseniz tamamen temizleyebilirsiniz. Ben tamamını çıkartmadım görüntüsü böyle daha renkli oldu çünkü :) Daha sonra bir miktar suyun içinde şeftalileri tuz ve sirke ile çok az beklettim. (bunun sebebi; şeftalilerin pişerken dağılmasını önlemekmiş. Daha diri tutuyor gerçekten) Diğer tarafta su ve şekeri harlı ateşte 2-3 taşım kaynattıktan sonra karanfilleri de ekleyip bir taşım daha kaynamasını sağladım. Ardından sirkeli ve tuzlu suyun içinde 2-3 dk beklettiğim şeftalileri süzüp şekerli karışıma tek tek yavaş yavaş ekledim. Yine 4-5 dk kaynattıktan sonra altını kapattım ve şu an soğuyor. Bu sıcak günlerde iftarda iyi gider diye düşünüyorum.

Afiyet Bal Şeker Olsun...